- Meny: Huddinge lokalavdelning Huddinge lokalavdelning
Aktuellt om fjällturer
En blåsig natt i fjällen
Kvällen var solig och fin men med några mörka moln i väster. Jag somnar som vanligt snabbt efter dagerns vandring på 18 km lätt uppför från Staloloukta. Det gör man alltid i fjälltältet. Sömnen blir dock denna gång ganska kort. Plötsligt vaknar jag av att det flaxar i tältduken och ganska omedelbart hör jag regnet smattra från alla håll. En regnskur brukar ju inte vara något problem men denna natt är det något värre.
Vi ligger vid Tuttoar, högt beläget på Padjelantaleden (som betyder det höga landet) den i mitt tycke vackraste leden i fjällvärlden med brusande forsar och blånande sjöar omgivna av Sareks och Norges fjällmassiv. Här är läget dock utsatt. Möjligheten att hitta lä mot hårda vindar är liten. Jag vandrar med ett lättviktstält som inte går ner till marken på två sidor. Det brukar fungera men nu räcker det inte till. Vinden ökar och torde ha nått stormstyrka. Jag får senare veta att det blåst 25 sekundmeter. Hela tältet skakar kraftigt och regnet som kommer på tvären har inga problem att leta sig in under yttertältet. Inte bra om sovsäcken blir blöt. Det är bara några få plusgrader ute. Jag förflyttar ryggsäck och allt jag inte har på mig mot sidan i vindriktningen och sätter på mig regnkläderna. Lite bättre blir det. Plötsligt kollapsar tältet. Någon av linorna måste ha gått av eller lossnat. Jag funderar på att bara rulla in mig i tältduken vilket naturligtvis skulle räcka för att skydda mot allvarlig blöta och nedkylning. Nej, jag vill ge tältet en chans till. Jag kryper ut och reser tältet igen och lägger sten på linorna. Inte långt bort ser jag en annan deltagare på vår tur ute i samma ärende. Vi har bråttom för att snabbt komma in i skydd igen. Härligt. Mina åtgärder har hjälpt. Jag kan hålla mig hyfsat torr, sovsäcken värmer fortfarande och redan efter 30 minuter börjar vinden och regnet avta och efter en timme sover jag igen. Uppenbarligen var det en kallfront som passerade. En sådan brukar ge kraftigt oväder men går fort över till skillnad från varmfronter som ger mindre blåst men mer långvariga regn. Nästa morgon hör jag att ett bra fjälltält av känt märke blåst sönder under natten, men alla deltagare i vår tur är välbehållna. Läskigt? Jo lite, för naturens krafter är inte att leka med- Men egentligen är det ingen fara. Vi har alltid med oss utrustning för att klara det värsta som kan hända och varje ny erfarenhet man får bidrar till att man bättre kan ta hand om nästa svårighet. Nästa dag besöker vi Sveriges otillgänglighetspol, dvs den plats i riket som ligger längst från allmän pol. Ja det känns väldigt långt borta att stå där. På kvällen torkar tältet och påföljande morgon vaknar jag när solen värmer på tältduken och allt är som vanligt igen. Livet leker på nytt och jag ser fram emot ytterligare en fin dag på fjället
Frilufsfrämjandet Huddinge arrangerar varje år en fjälltur både sommar och vinter. På sommaren har vi valt att tälta i närheten av fjällstugor för att erbjuda möjligheter att både tälta och sova inomhus. Själv föredrar jag definitivt att tälta. Dessutom kan man handla mat och laga till inne i stugorna vilket ju onekligen underlättar vid dåligt väder. Inte sällan väljer man att tälta men sover i stuga någon natt om det är blött eller alltför kallt. På vintern sover vi i stugor. Det har dock hänt att vi gräver en bivack och övernattar i, mest för att träna. Jag kan försäkra att det funkar utmärkt med den utrustning vi har med oss.
Fjällen är fantastiska. Man lever i nuet, njuter av naturupplevelser och glömmer alla vardagens problem. Utsikten är nästan alltid bedövande vacker. Samtidigt kommer man hem med bättre kondis och förhoppningsvis hälsa, men det gäller att vara förberedd. Som framgår av upplevelsen i Tuottoar är utrustning, planering och kunskaper viktiga. Vi tältade nära fjällstugan. Hade läget blivit mera allvarligt kunde jag tagit mig till stugan. Vi hade utrustning som räckte till.
Gå gärna en kurs för att vara bättre förberedd när du ger dig ut på fjället. Friluftsfrämjandet Huddinge brukar genomföra både vinter-och sommarfjällkurser. Häng gärna med på en grupptur. Vinterturer ställer högre krav. För att förbereda sig kan man tex åka till Vålådalen och göra dagsturer och lära sig t.ex. hur pjäxor och skidor fungerar under olika förhållanden och vad som är bra och lagom kläder för en given vädersituation. För varmt är vanligare än för kallt. Inget nöje att åka skidor dyblöt av svett. Rätt utrustning är inte bara en säkerhetsfråga utan bidrar till en trevligare tur. På sommaren är bra vandringskängor en viktig detalj. Tyvärr fungerar gympadojor dåligt i fjällterräng. Många bra tips delar vi med oss från vår erfarenhet under kurserna
Välkomna att delta på våra kurser och turer.
Fjällvärlden är en unik miljö väl värd att besöka för att inte tala om att semestern blir väldigt klimatvänlig.Inte minst viktigt i dessa tider.
Rune Lindqvist
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem