Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vinterbad

Har du funderat på att prova?

Därför blev jag kallbadare

 

En gråmulen dag i november 2019 var jag med en väninna i ett brukssamhälle i Västmanland. Min väninna är en van kallbaderska och hon föreslog att vi skulle ta ett morgondopp i sjön. Jag hade aldrig tidigare badat kallbad utan att först ha värmt upp mig i en bastu. Men vi tog på oss hotellets tjocka frottérockar och gick ner till sjön. Vi vadade ut i det kalla vattnet och kastade oss i när vattnet gick oss till midjan.

imagex3d95.png

Kylan störde mig inte. Jag var nyfiken på hur det skulle kännas att låta kroppen sjunka ned i 7-gradigt vatten. Det kalla vattnet hade en oväntad effekt på min kropp, det fick mig att må utmärkt. När jag doppade mig i det novemberkalla vattnet bubblade ett porlande skratt upp ur min strupe. Jag låg där i det 7-gradiga vattnet och skrattade. Och när jag steg upp kände jag hur endorfinerna rusade genom min kropp. En våg av värme svepte genom kroppen. Jag fick en energi- och glädjekick.

 

Efter doppet i Västmanland gick jag ner till sjön där jag bor i Trångsund i Huddinge och tog ett dopp. Effekten blev densamma. Jag låg i vattnet och skrattade helt för mig själv. Och när jag steg upp ur vattnet rusade endorfinerna genom kroppen och värmde mig. Där och då blev jag kallbadare. Jag bor på gångavstånd från sjön Drevviken och badar varje morgon, året runt, oftast i sällskap av någon granne. Min första badsäsong, vintern 2019/20 var sjön isfri. Så jag slapp hacka hål i isen. Nästa vintersäsong 2020/21 täcktes sjön av ett tjockt istäcke och jag fick hacka hål i isen varje morgon. Nu är vi många som badar och vi hjälps åt att hålla vaken isfri.

 

Nu ligger jag gärna i det kalla vattnet flera minuter. Efter två minuter känner jag inte kylan längre. Kroppen domnar bort och jag ligger där och njuter och ser solen gå upp. Nu på vintern har jag på mig badskor och handskar i neopren. Det är om händer och fötter man lätt fryser och skorna och handskarna skyddar mot kylan. Jag undviker att doppa huvudet när vattentemperaturen understiger 5 grader och jag skyddar huvudet med en mössa.

 

Kallbad har blivit populärt de senaste åren. Det har kommit ut böcker om kallbad och forskare har intresserat sig för vilka hälsoeffekter kallbadet har. Enligt en finsk studie har det kalla vattnet flera positiva effekter:

  • Adrenalinet stiger vilket medför en känsla av triumf, både under och efter doppet.
  • Antal endorfiner ökar – ett hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor.
  • Dopaminet ökar – ett hormon som kan minska stress.
  • Blodtrycket sänks.
  • Blodcirkulationen ökar

Jag kan bara instämma i dessa forskningsrön. Jag mår så bra av mina dagliga kallbad. Om jag missar mitt dagliga dopp sprider sig en oro i kroppen. Så snart jag sjunker ner i det 2-gradiga vattnet försvinner oron.

 

Ewa Hedlund

Vandringsledare Friluftsfrämjandet Huddinge

 

Kommentar:

Vinterbad har ju blivit populärt de senaste åren så något positivt måste det väl vara! Själv försöker jag som skridskoåkare hålla mig ovanpå isen. Oss emellan kan jag ju avslöja att det dock hänt några gånger att det blivit oväntade vinterdopp och det konstiga är att man inte upplever att det är särskilt kallt. Nu har jag dock aldrig stannat de två minuterna Ewa berättar om. Det kanske är det som är hemligheten? Har du funderingar på att prova så kolla gärna in den här länken som berättar lite om vinterbad https://www.stromma.com/sv-se/stockholm/blogg/vinterbada-i-stockholm/

 

Det bästa alternativet är nog att man går ihop några intresserade och fixar till badmöjligheter i närområdet…

Lycka till

Rune Lindqvist

Långfärdsskridskoåkare FF Huddinge