Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Cykling Österlen

Österlen – Äntligen!

En reseberättelse från Kristi Himmelsfärdscyklingen 2011.

Vid otaliga planeringskonferenser, då vi pratat långscykling i samband med Kristi Himmelsfärdshelgen, har Österlen funnits med. Årets helg tillsammans med Nationaldagen gav oss möjligheten att både ta oss de 60 milen ner till Skåneland och tre härliga cykeldagar och hem igen. Allt blev bättre än vi både hoppats och tänkt!

Vi var 18 stycken som samlades på torsdagen för inkvartering och gemensam middag på vandrarhemmet i det underbara Skåne-Tranås. Ett småkyligt Stockholm byttes till ett varm Österlen och varmare skulle det bli. Efter en god middag på vandrarhemmet hade reseledarna, Leif, Margaretha och Rune en genomgång av kommande dagars övningar. Att vi skulle få uppleva en hel del stod helt klart.

En viktig ingrediens i alla Friluftsfrämjandets cykelturer är att man aldrig kan vara nog så förberedd på vad som kan hända. Allt kan hända!

Första dagens cyklinghade nordlig huvudriktning med första anhalt Christinehovs slott, ett av Greve Carl Pipers vackra skåneslott. Att greven själv, född 1947 och som skottskadades i Gamla Stan för några år sedan, fanns på plats förgyllde bara intrycken. Den välskötta trädgården nyttjas under sommaren för olika musikprogram, men inget just nu.  Nästa etapp var Verkaåns dalgång, en oas av våtmarker och löv-, och barrskog. Vid Hallamölla ligger det  med skånsk måttstock imponerande fallen, sammanlagt 23 meter, högst i landskapet. De vackra synintryck blandades med en rejäl bergsklättring med cykel. Här fick även överkroppens muskler sig en ordentlig genomkörning. Vid Brösarp intogs medhavd lunch och en snabb "Jungetegare" i skuggan av träden. Första punkteringen lagades under rasten. Efter att ha susat nerför Brösarps Backar tog grusvägar vid och med de första kilometrarna också musten ur 40% av gänget. Likt de "tio små negerpojkarna" kom beskeden "cykla på, vi kommer när vi vilat!". Alla kom hem om än inte riktigt samtidigt. Pizza intogs i skuggan vid vandrarhemmet. Några tog en promenad, andra stöp utmattade i säng. En riktig tuff start á 6 mil!

Andra dagens cykling gick sydlig huvudriktning och med Fyledalen och Tomelilla som huvudmål. Landskapet var urtypiskt skånskt med stora fält, milsvidd utsikt, vackra skånelängor och gårdar. På ett fält höll man på med att slå gräs, en aktivitet som var populär hos traktens stolthet, gladorna. Dessa oerhört vackra rovfåglar glidflög på jakt efter uppskrämda sorkar. Det var mäktigt att se ett 15-20-tal samtidigt mot det klarblå himlen. Två fick sig ett skrovmål! Backen ner till Fyledalen var en urskön fartsträcka med en knixig sväng när farten var som högst. För en gammal fartfantom som Erik räckte det med en "handbromssladd" för att räta upp ekipaget när riktningen höll på bli fel. Väl nere i dalen kunde vi njuta av ett grönt hav av allsköns växter och vi mötte också entusiastiska fågelskådare. Det sägs vara ett eldorado och en av Europas bästa observationsplatser för rovfågel, framförallt örn.

Det var nu riktigt varmt, upp emot en 28 grader. Vi kombinerade välbehövlig vattenpåfyllning med lite window-shopping i  Lyckås Klädbutik.

Tomelilla var målet för vår lunchpaus och som vi efter några kilometer kunde trampa in i den mysiga lilla staden. Vid järnvägsstationen ligger Hasse & Tage Museet, ett av världens minsta men där mycket av historiken kring komikerparets inspelningar i Tomelilla visades.

Efter en välbehövlig matrast och vila, tog vi oss nu nordvart via Sälshög (Hasse Alfredssons sommarvistelse) tillbaka mot Skåne-Tranås. Vägen var slät och solen sken så vi kunde bara njuta av alla intryck som naturen bjöd oss.  Dagens etapp blev 5 mil och alla kom hem samtidigt!

Bilarna packades för att ta oss till boendet i Baskemölla, centrum för nästa dags cykling.

Tredje dagens cyklinggick nordvart med Kivik som vändpunkt. Vi började efter stranden med omväxlande cykling och cykelpromenader och njöt av havets närhet, vackra blommor och med Stenshuvuds Nationalpark i fonden. Vi besökte också Knäbäckshusen , en liten by som uppstod då Ravlunda skjutfält skulle utvidgas i slutet av 50-talet och samtliga hus i fiskelägret Knäbäck plockades ner och återuppbyggdes på dess nya plats. Endast en av de tidigare innevånarna valde att flytta med. Det hade blivit för dyrt och för modernt med el, vatten, wc och elspis! En liten fiskebod har nu också blivit ett sött litet kapell.

Vi gjorde ett stopp vid Kaffestugan Annorlunda där vi åt alldeles för många bullar och kakor då man för 65kr fick äta hur mycket som helst. Det gäller att passa på!

Efter kafferasten tog vi oss ledande cyklarna genom Stenshuvuds Nationalpark ömsom lyftande cyklarna över omkullvälta trän. Väl genom denna underbara nationalpark kom vi så till Kivik. Vid musteriet inhandlades äpplejuice till lunchen. Att cykla genom milsvidd äppelfält och där vissa trän är väl över 60 år är mäktigt. Tänk om alla träden stått i blom?

Vägen tillbaka till Baskemölla gick som en dans. Dagens etapp var angenäma 4 mil.

"Tiden går fort när man har roligt!". Så definitivt även denna gång. Vi har så roligt även fast musklerna ibland skriker "stopp".  Att våra stigfinnande ledare även denna gång blandat cykling med livsupplevelser är underbart. En av våra mer seniora kamrater, Nisse, kom i år med en elcykel, allt för att kunna hänga med när ett ömmande knä inte orkade pressa på i uppförsbackarna. Elcykel  kommer säkert bli ett vanligare inslag i vårt tappra gäng då det är svårt att välja bort denna traditionella cykelaktivtet.

Ett jättetack till Margaretha Larsson, Leif Lindström och Rune Andersson, ni är guld värda!

 

 

 


Bakom tangentbordet och kameran  – Curt Selestam