- Meny: Exerman lokalavdelning Exerman lokalavdelning
- Meny: Exerman lokalavdelning Exerman lokalavdelning
Nyligen genomförda aktiviteter
Vi blev alldeles nyligen en lokalavdelning inom Friluftsfrämjandet, men har redan kommit igång med aktiviteter.
Snöstatus 22 november 2024
Så här ser det ut just ikväll, nu fryser det ihop och blir fasta spår. Några olika banor finns, totalt några hundra meter, rundbanan, 8-banan, fram-o-tillbaksbanan och backbanan. Där folk bara åkt blir det hårt i själva spåret men mjukt bredvid, dvs sladdriga spår. På några idrottsplatser finns ett enkelspår kört med snösamlare. Det kan vara bra men blir besvärligt då folk åker olika fort och ska köra om varann.
Här saknas en massa aktiviteter som vi ska lägga in...
Vandring Holmingeviken runt, torsdagen 6 juni
Vi utgick från Kulla vägskäl och vandrade bort mot Bogesundslandet och Holmingeviken som egentligen är en sjö. Det blev en fin dag trots att stigarna runt sjön bjöd på en del tuffa passager. Vi åt lunch på en härlig klippa med sjön rakt i söder.
Stiglös vandring vid Rösjön, lördagen 4 maj
Vi gick stiglöst efter en orienteringskarta och de som ville kunde hänga med på kartan och träna själva. Det blev en toppendag i skogen med en spännande och varierad vandring.
Orienteringskurs 14 april
Vi hade en skön dag i duggregnet.
Stigpromenad i Hansta naturreservat på Järvafältet, söndagen 18 februari
Vi fick en skön vandring i snön på små stigar i skogen. Vi åt lunch i en raststuga med en härlig brasa.
Teknikträningshelg i Kilsbergen
Vi åkte på intensivträningshelg med massor av skidteknik: balans, spårbyten, hopp, svängar, slalom, bakåtåkning, stafetter mm. Fyra intensiva träningspass på fina konstsnöbanor i platt och kuperad terräng. Och massor med trevligt folk i de tre stugor vi bodde i, med gemensam matlagning, taktiksnack och vallakurs. Alla gjorde framsteg och vågade prova nya saker på skidorna.
Skidor-hela-vinter-kursen
Nu pågår teknikträning varje tisdag och torsdag på morgnarna hela vintern. Vi har kört några gånger och sist så körde vi ospårat på egengjord minibana massor av varv. Det betydde massor av spårning med sväng i djupsnö, snabbare och snabbare kurvtagning ju mer tilltrampad banan blev. I slutet som en forul-1-bana med frångskjut i varje kurva. Denna gång i Skavlöten, och nedan kan man se hur banan såg ut efter passet, En sådan bana räcker för bra teknikträning, och är till och med mycket bättre än en lång rundslinga.
Djupsnötur i Florarnas naturreservat 13-14 januari.
Vi samlades på pizzerian i Österbybruk och åkte därefter gemensamt ut till startplatsen, varifrån vi for precis då skymningen lade sig och snart blev det mörkt. Terrängen mycket flack och svårorienterad, utstörd GPS-signal, några pulkareparationer, några plurrningar och felkörningar hittade vi fram till Gammelåkojan. Där bjöds det på fria tältplatser, torkhus och utedass, och förstås fin eld fixad av eldaren Oskar. Sittningen blev några timmar lång sen blev det sovdags. Söndagmorgonen blev lugn med avfärd framåt 11. Vi följde Agnsjön västerut och sen norrut till den större myren och därefter hemåt. Många lärde sig både det ena och det andra inom materialvård, hålla sig torr och varm, och pulkadragning. En väldigt lyckat tur tyckte nog alla hoppas vi, det lät som om de flesta var taggade på vår kommande Gyllbergen-tur i mars och datum diskuterades. Tills dess får vi försöka lära oss hur man undviker kondens i tältet så att det är torrt även andra natten. Vi kommer hålla förträff innan.
Förträff inför skidaktiviteter 8 januari
Vi höll förträff för tre aktiviteter: Skidor-hela-vintern, Ånnaboda och djupsnötur. För de första två så var det huvudsakligen information om praktiska detaljer som resor och mat, och för djupsnöturen gjorde vi först beskrivning av tidigare turer, info om området och möjliga färdvägar, och sedan en diskusison om utrustning, riskmoment och möjliga sätt att undvika riskerna. Vi hade ett IRL-möte men med några på video, och även Christina Vaaranperä som är van fjälledare som gav oss goda råd och tips.
Skidteknikhelg i Orsa Grönklitt 30nov-3dec
Ett gäng på 17 personer åkte med Eva R som snabbt inhoppad överledare. 5 eller 6 pass blev det i spåren blev det, och fina middagar.
Orienteringskursen avslutning 26 november 2023
Efter dimmiga novemberveckor kom kyla och snö precis till vårt sista tillfälle på orienterinskursen. Vi hade lite tur att snön slutat falla dagen innan, vilket innebar att vi vågade oss ut med bilarna på Exermanvägen, något som inte gick varken förra eller förrförra hösten pga is och snö. Men nu gick det.
Vi var inte så många denna gång, dels pga tidigare anmälningsstrul till kursen, men också pga några krassligheter och sånt, men ett fint gäng på 7 personer blev det, alla mycket läraktiga och duktiga och alla kontroller i den svåra Exermanskogen hittades hittades galant under vår gemensamma kartpromenad. Och efter lunchen blev det stjärnorientering individuellt och också den gick fint även om några små missar gjorde sig gällande. En fin dag i den finna fina skog med avslut passerade vi Exermantorpet.
Fin väg mellan höjderna
Några sträckor på vår kartpromenadsbana
På väg in i passage mellan höjder med stup på båda sidor.
Lunchpaus med medhavd eldstad och ved
Skidträningshelg Falun 18-19 november
Ett litet gäng på 5 personer åkte på skidteknikhelg, och oj vad bra det var på Faluns konstsnöspår. Vi körde två pass lördag och ett pass söndag.
Exermankväll 16 november 2023
Vi inbjöd till Exermankväll i novembermörkret, en aktivitet som ändrats från regionworkshop till eget drömmande eller idégenerering eller vad man ska kalla det. Det blev väldigt bra.även om halva styrelsen saknades men vi höll fast vid utlyst datum för att inte strula till det, och efter några sena återbud blev vi ändå 11 stycken. Vi började som vanligt med middag från lokala thairestaurangen, och liten presentationsrunda eftersom alla inte kände varandra. Därefter visade vi alla vad för saker vi brukar göra och har gjort, och en del kommande både planerade och i-tankestadiet-turer som vi aldrig gjort men är sugna på att prova.
Så fortsatte vi med gruppdiskussioner med frågor om speciellea ställen och speciella saker man gärna skulle återuppleva eller låta andra få uppleva, om för- och nackdelar med ledarrollen och hur kan vi förverkliga de idéer vi har kläckt nu. Diskussionerna tog fart och det var med näppe som vi kunde avbryta detta för tårtätning med kakor och kaffe/te. Tårtan Choco-loco och frukttårtan från Kardemumma verkade sen gå ner fint, och grupperna berättade och en slutdiskussion hölls. Många nya uppslag kläcktes och började projekteras redan på kort sikt. Och några vill bli nya ledare, en ny sak för styrelsen att hantera och besluta policy för på nästa styrelsemöte. Vi vill att våra nya ledare redan innan ledarkurser ska ha god insikt i ledarskapet och fått praktisera det, och att de som inte är formella ledare ändå ska få bidra med sina idéer, dvs att insteget ska vara ganska enkelt. Nu återstår för mötessekreteraren att sammanställa, och för alla mötesdeltagare att smälta sina intryck och processa dem så de blir verklighet så småningom. En trevlig kväll!
Fikapaus i björkskogen
Orienteringskurs tillfälle 2. 11 nov 2023
Efter en regnvecka blev det plötsligt lite sol då vi skulle ut på vår första heldag i orienteringskursen. Det var lite blött i skogen och vissa hade bättre på fötterna än andra. Men vi gick den avsedda sträckan och behövande erbjöds reservsockor. Vi gjorde stjärnorienteringar i svår terräng, men deltagarna fattade snabbt galoppen och hittade allt. Allt gick perfekt helt enkelt.
Sol, vatten och lunchmatsäck bjöds i tillräckliga mängder.
Kluriga banor med kurvbildsorientering
Det gäller att hålla reda på riktningarna. Här växer mossan pedagogiskt i olika vädersträck.
Orienteringskurs tillfälle 1. 30 okt 2023
Vi körde igång 5:e upplagan av vår orienteringskurs, hårdstart direkt med nattorientering och fika vid elden ute i regnet, och därefter teorikväll inomhus.
Bastu- och tekniktur Gräsö 21-22 oktober 2023 (tack för foto Lars M och Stefan G)
Vi hade dels trevliga minnen sen förra året och dels några adepter som behövde komplettera några detaljer för att bli godkända för sina paddelpass, så vi gjorde en tekniktur de luxe. Trots det ganska hårda vinden i hittade vi skyddade paddelvägar men vi kunde inte gå på utsidan av öarna för där var det alldeles för tufft när hela Ålands hav låg på. Men i skyddade vikar gick vi igenom och tränade rakt-fram-paddling, lågt-stöd-sväng, akterroder mm och fick sen en fin lunch vid en liten kanal. På vägen mot boendet stack vi så ut för att känna lite på vågorna men vände snabb hemåt till den väntande bastun och badtunnan. Därefter gemensamt middagslagande och kalasande med äppelkaka som efterrätt. Alla var nog nöjda och lättvaggade den kvällen.
På söndagmorgon frukost 800 och städning, avfärd klockan 10 och en sväng på det nu mojnade havet, med stopp för rakt-bakåt-paddling, start-stopp, kantning mm. Och så lunch med havsutsikt på fina klippor innan sista biten hemåt i medvind. Humöret verkade på topp hos allihopa mest hela tiden trots det gråmulna och kalla vädret denna oktoberhelg.
Region Mälardalens kajakledarpaddling 31 sept-1 oktober
Vi i Exerman arrangerade den årliga turen med c:a 25 ledare från 10 olika lokalavdelningar runt Stockholm. Det blev 5-kamp, orienteringsstafett, rebus, säkerhetslinekastning, avståndsbedömning, skapligt vågskvalp och guppande, fina solklippor, bastu och kallbad, finmiddag, tal och kajakdiskusisoner. På söndagmorgonen också aktiv teknikträning i stöttning, rollning, bogsering mm. En toppenhelg alltså.
Rågöträffen 17-18 september
Vi var tre personer från Exerman som deltog i detta mycket bra arrangemang av FF Riks. Sara och Sarah var med för att se och höra, Mats höll 3 föredragningar inom kamraträddning, förberedande rollträning och kartläsning.
Paddelpasshelg 26-27 aug
En intensivträningsdag på lördagen inför grönt paddelpass, och examination på söndagen. Inga bilder denna gång.
Fortsättningskurs 12-13 aug
Det arrangeras ju många nybörjarkurser men färre fortsättningskurser. Men en sådan gjorde vi i början av augusti då det var varmt, fortfarande myggfritt och riktig sommar. Vi tränade stenhårt 2 hela dagar, sov inomhus och hade riktig "lyx" med grillning och småsnack.
Lö 29 juli-sö 6 aug 2023
Kajakvecka i Hälsingland
Vi hade en helspäckad aktivitetsvecka med 15 personer i Hälsingland med bla. följande aktiviteter:
Vandring Hårgaberget där djävulen sades förhäxa byborna, 4 dagars havspaddling Ljusne-Hudik, Bodagrottorna som är världens näst största urbergsgrotta, järnbruksmusem i Iggesund och i Moviken, kajakpaddling i krokiga Svågan, vandring Gröntjärn/Hornberget som är ett fantastiskt dödis-groplandskap, paddling i Voxnan, vandring på steniga Homnflen, besök i 3 Hälsingegårdar, föredrag på Finnskogsmuseet och sista-kvällen-middag med tjälknöl hos Marita i Alfta. Det blev c:a 11 mil paddling, och några mils vandring, det mesta i stiglös, kuperad och stenig terräng. Det kom två regnfronter med ösregn men vid båda tillfällena kunde vi hitta tak över huvudet så allt gick ändå lätt. Ledare var Mats och från Mälaröarna inlånade Ing-Marie, som båda var riktigt nöjda.
Bodagrottorna
Åslandskap vid Gröntjärn
Gröntjärn, vars yta varierar 14 meter under året.
En vilopaus på Homnflen
Väggmålningar på Ol-Anders gård.
Tisdag 20 juni 2023
Styrelsemöte hos Stefan. För att våra styrelsemöten ska bli produktiva ser vi till att vara på gott humör då vi startar, och det hade Stefan fixat på bästa sätt denna gång, se bilden.
Vi utvärderade vårens program som vi tyckte blev jättebra. Vi bestämde att det troligen blir en cykelorientering nu i sommar om bara lugn och ro infinner sig strax. Att vi kör fortsättningskurs i kajak i augusti, grön paddelpassexamination i augusti, orienteringshelg på Täby OKs motionsorientering i jättefina Kårstaskogarna i september, vandringar i tex Törnskogen, inbjudan till gemensam resa till Rågö kajakfestival i september och sen gemensamt fixande av Mälardalens regionpaddling helgen 1 oktober. Därefter säkert orienteringskurs, skidläger, och fler kajakturer under hösten. Vi diskuterade också anmälningsprocedurer, motivation till ledarskap, vår verksamhet och annat. Bra diskussioner i solskenet och avslutning med ett dopp i plurret.
Måndag 19 juni 2023
Vi hade förträff inför sommarens Hälsingevecka.Paddlade lite, gick igenom veckans aktiviteter och fikade.
Lördag-Söndag 17-18 juni 2023
Vi hade vår avslutande helgtur med nybörjarkursen, och uj vad duktiga alla börjar bli. Vi var 14 stycken inklusive inlånad ledare Håkan Hedtjärn som kompletterade Mats och Stefan bra. Vi lunhade på Ängsö i solsken, och vid ankomst till lägerplatsen sattest tält upp, bytte vi om och körde kajakteknik såsom stödtag, styrtag, kantning, sidodrag, fram/back, cirklar mm. Därefter officiell AP och frågesport i lag om allemansrätt, Friluftsfrämjandets och lite mer, och så förstås middag och plötsligt var det sent.
Söndagen inleddes med kajakyoga, därefter teknikbana för examinering av gult paddelpass, och så en fin hemfärd med lite mer havsvyer än ditvägen. Vi slapp regnet helt, och vi tog ett lunchstopp i lä innan vi avslutate turen med sedvanligt kramkalas och paddelpassutdelning.
Detta var en toppengrupp tyckte vi ledare och funderar på en fortsättningskurs i augusti, intresset verkar det inte vara något fel på.
Kanalpaddling
AP à la Exerman
Massor med teknikträning. Tina tar igen sig inför nästa omgångs snurrande.
Söndagen 26 mars och 4 juni 2023
Under två söndagar genomförde vi vandringar på stig på Järvafältet. Första tillfället bjöd på snö och många avbokningar. Vilket var tråkigt eftersom Järvafältet i ett täcke av nysnö var fantastiskt vackert. Vi beslöt att ge en repris på samma tur senare på våren då vi kunde bjuda på härligt försommar-väder. Vi gick på små skogsstigar och turen försökte fånga in de finaste delarna av naturreservate
Fre-Söndag 26-28 Maj
Vi paddlade i Sjöar i Dalarna. Grängshammar-Ulvshyttan-Bråfall-Långsjöns kaffestuga.
Turen var orekad och några lyft/rull ingick, lite jobbigt såklart men det var meningen. Då vi inte haft en aning om skogen skulle vara blev det en positiv överraskning att vi hittade så fina tältplatser. Ganska mycket motvind fick vi men också härligt solskensväder. Vi var 12 personer med olika erfarenhet men det gick fint, första dagen tränade vi en hel del paddelteknik och låga stöd så allt gick bra. På söndagen gick vi en 4 km promenad till Bråfallsstenen och Jätturn där vi rodde ut till, och in i, en kalkstensgrotta.
Fin tältplats
Ett tält på drift i blåsten
Bråfallsstenen
Jätturn med en mysig kolarkoja och roddbåtar
Grottan
Kanal till kraftverket vid Ulvshyttan
Måndag 22 maj
Vår nybörjarkurs kom på vatten för första tillfälle,och vi körde hårt från start. Alla fick lära sig hur man hoppar i kajaken och ut i sjön, hur man sitter i kajaken, vilka muskler som ska jobba, svängtekniker, låga stöd, framåt/bakåt, styrtag, snurra runt, paddla i sidled, kamraträddningar mm. Alla 12 deltagare var väldans duktiga och lärde sig snabbt. Allt var perfekt på vattnet men så fort vi kom i land attakerade oss myggen, så kajaklastningen gick fort denna gång.Perfekt assistans av Clara Thunberg också som visar så bra hur man kan göra med kajaken.
Fre-Sön 19-21 maj Kristi Hemmelfärd
Vi ordnade kurs med 9 deltagare för paddelpasset grön/blå fredag-lördag och examination för paddelpasset grön på söndag. Och oj vilken tur vi hade med vädret, som just slagit om från regn och kallt till härligt sommarväder. Vi tränade massor, olika moment i grönt och blått paddelpass, olika genomgångar på land och på och i vattnet. Och sen fortsatte paddelsnacket hela kvällarna i stugvärmen där vi gemensamt fixade grillparty.
Söndagen sen blev lite bistrare med "uppkörning" inför "betygsnämnden" i punkt efter punkt enligt gröna examineringslistan. För vissa blev det full poäng, medan andra får träna lite mer och komplettera. Precis så som det är tänkt att vara.Kompletteringar kan göras ganska enkelt efter överenskommelse. Fantastiskt bra hjälp av Ville från Österåker, tack så jättemycket Ville!
En liten film också tack Marie Fernström: Vattenvana.
Fotograf är Malin Strömgren, och bilderna monterade av av Mats H
Måndag 15 maj
Vår kurs i havskajak startade med en inomhuskväll med bildvisning, diskussion om olika kajak- och paddeltyper, lite kajak-"yoga" och test i paddelmaskin. Det betonades att 1) kajakpaddling görs huvudsak med bålmuskler och ej armar, 2) man håller paddeln löst och 3) lågt stöd är superbra.
Härnäst kommer vi köra 2 kvällspaddlingar och sen en helgtur. Vi kör enligt paddelpasset och ambitionen är att alla deltagare ska ha vetskap även om sådant man inte kommit till själv. Och vi planerar för en fortsättningskurs i augusti.
Söndag 7 maj
Under vår serie kajakbyggarträffar i vintras föreslog Julijana som är kajakledare i Haninge en kajaktur till Skokloster där en fin grönlandskajak från 1500-talet finns i museet, så då skapade vi en samarbetstur dit, med guidad tur på slottet och därefter paddling och vandring i Morga Hage som är ett välbesökt område söder om Uppsala. Intressant museibesök, fin promenad och ett fantastiskt väder fick vi 17 kajakister.
Måndag 1 maj
Idag avslutates vårens orienteringskurs, den fjärde av sitt slag med detta koncept: från vit till svart nivå.
Vi har haft 2 kvällsträffar med kartteori, säkerhetstänk, alternativplaner, GPS-spår mm och 2 heldagar i skogen med svåra orienterinsbanor med mycket kartöverförings- och förenklingsövningar. Plus massor med hemläxor med karttecken, höjdkurvor, rita sina egna kartor mm. Ledare Mats H, Annika Lundström och Per Sjökvist.
Idag den sista gången skulle det bli blött men vi lurade regnet nästan helt och istället blev det tårtkalas. Vi började med att gå en bana där deltagarna hade fått rita sina egna förenklade kartor med bara viktig information, därefter svåra sjärnorienteringar. Det är så kul att få guida deltagarna genom de barriärer till både själva förståelsen av kartan och också till självförtroendet att gå rakt ut i stiglös skog. Och så roligt med återkoppling till oss ledare, tex detta: "Tack för fint arrangerat program. Jag är supernöjd med allt jag lärt mig och alla ”AHA” upplevelser. Nu törs jag ut i skogen med bättre säkerhet och såklart mer träning."
Kårstaskogen är härlig
Exempel på träningsbanorna
Lunchpaus med tårta, vi var 19 stycken.
Födelsedagstårtor i ryggsäcksformat
Måndag 27 mars
Föredragskväll om kajakbygge, kartsurfning och Rogenpaddling
Håkan Haver som är en flitig byggare av alla slag besökte oss och berättade om byggande av plywoodkajaker, och visade sitt eget nybyggda superfina röda exemplar. Informativt och inspirerande och Håkan erbjuder sig också att rådge oss som vill bygga själva.
Därefter berättelse av Mats H hur man kan söka och surfa på olika slags kartor för att hitta roliga ställen att paddla på, och specifikt bilder från en paddling vid Rogen för några år sen.
Måndag 13 mars
EXERMANS FÖRSTA ÅRSMÖTE
Friluftsfrämjandet Exerman lokalavdelning höll sitt allra första ordinarie årsmöte. Närvarande 14 medlemmar, vilket är 45% av de vuxna medlemmarna i vår lokalavdelning.
Det började med att lokalavdelningen bjöd alla närvarande på middag från lokala thairestaurangen, och eftersom en del medlemmar inte kände varandra så hade vi en presentationsrunda av allihop. De flesta har kommit med i Exerman via våra aktiviteter och valt att gå med i vår lokalavdelning.
Efter maten började så mötesförhandlingarna som egentligen inte blev några förhandlingar alls utan upptogs huvudsakligen av verksamhetsberättelsen i form av bildvisning och för att inviga nya medlemmar i hur vi gör våra aktiviteter, hur vi utgår från ledarnas egna lust att ordna aktiviteter så som de själva vill, och vår enkla administration. Ekonomin för verksamhetsåret redovisades, budget och verksamhetsplan för kommande år presenterades och allt godkändes av årsmötet. Och slutligen valdes kommande års styrelse, revisor, suppleanter och valberedning in. Välkomna in i organisationen Jessica, Helena och Jaak. Allt gick enligt plan.
Därefter kom vi till en kanske minst lika viktig programpunkt, dvs tårtätning och diskussioner om vilka turer vi vill göra, vad vi har för ambitioner och möjligheter. Vi stannade ganska länge och i efterföljande mail skrev någon att "detta var det trevligaste årsmöte jag nånsin varit på", kanske lite mer som en årsfest.
Här nedan några bilder av vår fotograf Stefan Gran.
15 personer blev vi kring bordet, 4 olika thairätter bjöds det.
Fint med årsmöte i smalstammig björkskog
Genomgång av verksamhetsberättelsen. Vi hade 5 kajakaktiviteter varav en 4-stegskurs, 3 vandringsaktiviteter varav 2 4-stegskurser, och ett 3-dagars ländskidläger, totalt 3284 friluftstimmar. Dessutom deltog vi i kajakturer i Riks och Region, och vandringsledarkurs. Och 2023s verksamhetsår fortsatte i samma anda, rivstartade med 15 längdskidkurs-tillfällen mm.
Tårtspaning. Anita hade lyckats 100% med tårtorna, förutom jubileumstexten som hade glidit ner då den skulle fotograferas.
Torsdag 23 februari
Tills idag hade några deltagare beställt en genomgång i skejt-åkning, och på låneskidor fick de ta sina första skejtskär. Vi började att köra cirklar och åttor och gick sen igenom rytmen för alla växlar, började sen köra 3:an, den svåraste, för att allt senare skulle kännas lätt. Och det gick fint nästan direkt. Se gärna filmen nedan där Ronny snyggt växlar från 4:an till 5:an. Samtitidg tränade Victoria på klassiska spårbyten, som nu sitter riktigt bra. Tenken kan detaljstuderas om man drar i reglaget och spelar filmen fram och tilbaks.
Tisdag 21 februari
Skidträning som vanligt, och denna gång med mycket repetition om sväng, stoppsladd mm. Och vi tränade väldigt mycket spårbyte som nu går väldigt fin. Se gärna filmen här.
Måndag 20 februari
Vi höll kvällsföredrag med c:a 20 deltagare. Med pizza, därefter byggberättelser om strip-kajaker av Mats och Håkan Mattsson och efter fikapausen reseberättelse från Helgelandskusten i Norge. Även kajakbyggare Håkan Haver var med och lovade återkomma med föredrag om plywoodbyggen nästa gång.
Tisdag 14 februari 2023
Idag var det väldigt isigt i skidspåren förutom i vårt lilla rundspår och snöhögen som vi brukar träna på, så vi höll oss där och tränade spårbyte, sladdstopp, olika stakväxlar och de som var kvar lite efteråt avslutade med lite baklängesåkning. Vad ska det då vara bra för kan man fråga - och det finns många bra svar: för att det är KUL, för att det är bra BALANSTRÄNIGN och för att det är SNYGGT och säkert en massa andra saker också. Att träna skidåkning bygger på den egna känslan, att uppleva balansen och att man kan ta små steg och förbättra hela tidan.
Se den lilla filmen SNYGG BAKLÄNGESÅKNING.
Tisdag 7 februari 2023
Idag hade vi vinterns roligaste skidträning. Vi körde till spårets bortesta del för att köra lite skicross och till vår stora glädje låg där två nya fina sockertoppar som vi körde teknik på. Här i filmen kan du se typisk träning som vi gör. Se hur snyggt alla åker, alla har förbättrat sig jättemycket:
Måndag 23 januari 2023
Grönlandsmästerskapen och Grönland
Bengt William Tydén drog fullt hus med c:a 30 deltagare som hänfört lyssnade på hur det är i Ilulissat och andra ställen på Grönland, om mästerskap i kajakrollning med 35 olika övningar som ska klaras åt båda håll, och som avslutas med rollning med hjälp av tegelsten, paddla uppochner, rolla i tvångströja och valrossdrag där det gäller att inte välta. Det bjöds på både middag och fika, och en massa småprat och nya idéer kläcktes.
Torsdag 19 januari 2023
En supermorgon med frasiga spår och -2 grader. Nu börjar vi komma igång ordentligt med åkning i uppförsbacke med bra tryck för att få fäste även utan stavar. Och växlande rytm mellan långa glidsteg och snabba steg. Nu har vi också börjat med "hemläxa" både för att repetera genomgångna rörelser och för att förbereda kommande. Programmet är flexibelt beroende på väder men vi har kört balans, svänga, diagonal hittills, och nu följer stakning och saxning härnäst, sen får vi se.
Tisdag 17 januari 2023
Vi har startat skidträningsgrupp/kurs och detta var tredje tillfället. Första var en kvällsträff och andra var skidåkning på väldigt isiga spår, men idag hade vi toppenfin snö att åka på. Vi kör 2 morgnar varje vecka hela vintern, intensiv teknikträning. Det är 20 deltagare totalt och man kommer de gånger man kan, idag var vi 12 personer. Förra gången körde vi fram och tillbaks och testade hur man kan stå olika på skidorna, och denna gång körde vi cirklar och åttor åt olika håll, med och utan stavar, bra teknikträning för såväl nybörjare som vana åkare. vI kör på en liten yta så att vi hela tiden kan ge återkoppling och småprata om detaljerna.
Lördag 19 november 2022
Sista tillfället på höstens orienteringskurs. Då det skulle vara kallt och sedan börja snöa eller regna på dagen valde vi, precis som förra hösten, att inte åka till Exerman på den långa lilla vägen, utan stanna tidigare och gå i Rövarbergets skog istället. Men även denna skog är mycket snål på stig och kräver fullt fokus på kartläsningen för att hitta rätt. Vi gjorde stjärnorientering på jättesvåra kontroller, men deltagararna fick träna strategier, tex höjdhoppning, följa åsar, följa sänkor. Allt gick perfekt och därefter ville deltagarna inte gå som planerat med lite smarta runtvägval utan bara rakt på. Efter lunch i en tät granskog i lä då det började kännas mörkt, så gick vi till Rövarbergets höga toppar och det började snöa, och det blev ljusare och ljusare. Sen gick vi vid stupen och kröp genom grottgången till andra sidan. Det gick, men nästan på gränsen. Efter målkontrollen vid rövarnas grop där de hållit jungfrun fångad, enligt sägnen, så blev det stigpromenad hem mot bilarna, och då fokus på orienteringen minskade kom förstås misstagen och lite vilsegång, men vi redde upp det.
Nu efter 4 tillfälle har denna grupp om c:a 20 vuxna nybörjare fått sig en rejäl duvning i kartläsning och kan hitta i både lätta och svåra skogar. Det var dock många som inte fick plats denna gång, men det blir orienteringskurs i vår igen, nu ska det ju bli vinter och åkas skidor.
Svår bana som dock deltagarna klarar efter denna nybörjarkurs.
På Rövarbergets topp 82.5 m. Nästa gång får vi ha med lite färg och fylla i skyltens text.
Vid Rövarbergets stupterräng.
Vi skulle gå genom Komossen hem, men hamnade i fel myr, även den dock väldigt fin.
Måndag 14 november 2022
Orienteringskursens omgång 3, med diskussion om höjdkurvor, ruttplanering för fjällturer och vad kan man göra för att tänka på säkerhet vid tex fjällturer, vägvalsplanering i svår skog, mera höjdkurvor, kompassriktningar och vädersträck, och så avslutade vi med förenklingsövning, att se en karta, minnas det viktiga och rita sin egen förenklade karta. Bra träning.
Hemuppgift i orienteringskursen
Fredag-måndag 11-14 november 2022
Vi gjorde skidläger inför vintersäsongen, så att vi redan är igång då snön sen kommer. Vi valde skön båtresa till Åbo istället för bilkörning på mörka vägar, och stabila förhållanden istället för nyckfullt väder. Men framförallt stor fördel att köra i ljus på kort bana med många möten och tekniktips på vägen. Vi körde diagonalträning utan stavar, spårbytesträning, stakträning, alla med fokus på balans, stabilitet, frånskjut, fotisättning mm. Förbättringen för alla deltagare från lördag morgon till söndag eftermiddag var fantastisk. Vi avslutade också med en liten evighetsstafett som blev väldigt jämn.
Vi hann också med vallningskurs, att laga och testa olika skidor och stavlängder. Och gå naturstig, och käka massa god mat och basta och bada och ha kul. Inga sura miner alls, däremot massa träningsvärk.
Här har gänget fått tillbaks stavarna efter balansträning utan.
Slalomträning
Så kallad aktiv vila mellan passen, dvs skogspromenad.
Lite praktisk vallningskurs. Det blev skillnad.
Och så hittade vi en liten oemotståndlig badsjö.
Lördag-söndag 5-6 november 2022
Vi gjorde en "kallbadtur" med bastu och tältning i hemmaskogen Exermans naturreservat i östligaste delen av Vallentuna. Vi började med att packa grejor i två lastkajaker som Tomas och Ann skulle bogsera med kajak till tältplatsen, och sen vandrade gruppen med karta upp och ned på alla möjliga höjder i den fina skogen. I början uppehåll och efter lunchapausen regn, men det gick bra. Vid framkomsten hölls välkomsttal med tillhörande stärkande vitaminer och så gick bastubyggandet snabbt och lätt med många kreativa ingenjörer. Snart var den igång med lavar för 12 personer och värmed räckte gott och väl till för att många snabbt blev badsugna. Därefter eldning och ätning i några timmar förstås.
På väg hem på söndag lämnade vi ryggsäckarna på vägen och gick "lätt" runt i finskogen, i novembersol. En skoj och lite jobbig tur som säkert kommer upprepas.
Typisk vy i Exermanskogen.
Vår tältbastu, som blev varm och skön. Ska dock vidareutvecklas.
Tomas och Ann som paddlade fraktade också ved, bastu, bänkar mm
Ett stup i Exermanskogan
Tisdag 1 november 2022
Ikväll hade vi förträff inför skidlägret nästa helg, och gick igenom vår skidpark, hur vi ska resa och bo och äta. Sen stack vi ut på ett förberedande teknikträningspass med fokus på rytm och balans, samt på några övningar som ska ge träningsvärk innan lägret, så att inte all sån kommer samtidigt.
Vi gick igenom klassisk diagonalåkning och stakning med frånskjut, tyngdöverföring. Och vi gick igenom de olika växlarna i skejt, och övergång i farten mellan dem. Ingen av adepterna har skejtat förr men alla fattade snabbt konceptet, så det ska bli kul att se i skidtunneln sen.
Att åka skidor är att stå på ett ben, bra att träna på.
Mats förevisar växel 2 på skejt.
Lördag kväll 29 oktober 2022
Ikväll spräckte vi "20-vallen", då ett meddelande kom att vi fått en ny medlem i vår lokalavdelning. Vi började med bara 6 personer (som utgör styrelsen) ganska nyligen men har nu fått nya medlemmar. Välkommen Mehrab som blir medlem nummer 20.
Lördag 29 oktober 2022
Idag hade vår orienteringskurs tillfälle 2, praktisk orienterinsträning ute i Törnskogen. Vi startade vid parkeringen och gick några hundra meter i "vit svårighetsgrad" för att strax ge oss på svart svårighet, ungefär som att först lära sig åka lift i småbarnsbacken till att kasta sig utför brantaste puckelpisten. Men med stjärnorientering, korta avstånd och hjälpvilliga ledare gick det fint för alla. Vi gick en skaplig promenad och avbröt med 4 sådana orienteringövningar, hann fika, luncha och njuta av solskenet också. Nästa gång blir det genomgång av hemläxa 3 och 4 som handlar både om vägval, Natt-SM-banorna, fjällvägval och annat.
Måndag 24 oktober
Första tillfället (av 4) på vår orienteringskurs. Det började med att några råkade åka vilse på väg till kursen, en orienteringskurs kan väl inte börja bättre..(?). När alla så var på plats tog vi en promenad i kolsvarta skogen med smålampor, gick upp på några berg och presenterade oss lite för varann runt elden och varvade ner. Sen blev det föredrag med bildnisning och vi tog oss genom en orienteringsbana i tuff terräng med 50 kontroller, skönt med teoretisk träning ibland, kanske. Men nästa gång blir det stenhårt, då börjar vi med vit nivå och hoppar över alla nivåer därimellan och går direkt över till svart nivå, tror vi ledare i alla fall. I denna kurs har vi ledarassistans av Annika Lundström (Väsby) som orienterar var och varannan helg.
Det har varit ett väldigt intresse för denna orienteringskurs, vi hade c:a 60 anmälda men bara 20 platser per kurs, men sparar kölistan och återkommer i mars.
Lördag-Söndag 15-16 oktober
Vi gjorde en kajaktur där Håkan Hedtjärn (Borensberg) var ledarkollega, och Ann-Charlotte Zingmark (Täby) var ledarpraktikant. Vi stack från Singö och paddlade NV förbi fina passager i höstmysigt molnväder i behagligt smågungande. Lite sicksack blev det och därmed några minuters senare ankomst till Rävsten än tänkt, men det var viktiga minuter, eftersom vi hade bastu och badtunna tidsbokade. Nu gick det bra med det, och även 3-rätters lyckades vi få ihop med gemsnamma krafter. Men vi lyckades inte äta upp det, så då blev det lunch också. Efter exemplarisk städning på morgonen så ledde så Ann-Chalrotte turen hem på söndagen. Då fick vi lite sol på slutet också.
Måndag 10 oktober 2022
Vi har startat en serie kvällsföredrag som ska handla om paddling och relaterade ämnen (hittills planerat bygga grönlandskajak, bygga strip, bygga plywood, Grönland, hitta fina vatten). Första tillfället var "bygga grönlandskajak" (även kallat Skin-On-Frame, SOF). Julijana Nyhaga och Tibor Berki höll en väldigt fin berättelse och svarade på frågor, och så fick vi se Clara Tesch i full aktion att bända in revben i relingarna, En i taket direkt ifrån ångning så att de blir mjuka och kan böjas in. Tidtagarur används för att ha koll på att de blivit precis lagom mjuka. Det var fullt hus med 25 deltagare, och det bjöds på Thaimat. Fortsättning följer.
Lördag-Söndag 1-2 oktober 2022: Mäladralens ledarpaddling
Exerman representerat på ledarpaddlingen med 23 ledare från Stockholms olika lokalavdelningar.En fin helg arrangerad av Mälaröarna med frisk höstpaddling, tävling i att paddla med förbundna ögon med masstart i grupp, med bastu och kallbad, med middag och diskussioner om ledarskapet och Främjandet, och mycket småsurr. Kul för alla att träffa andra ledare, nya och gamla. Och Exerman blev tilldelade att arrangera denna träff nästa år. Det ska bli, och villkoret var att årets arrangörer Mälaröarna bjuder på teater, diktläsning eller annat, och att andra tillfrågade glatt hjälper till ifall det behövs. Och flera kom och anmälde sig in blanco.
Fredag-Söndag 16-18 september 2022: Rågöträffen
Exerman representerad av Mats deltog i Friluftsfrämjandets Rågöträffen och höll i två aktiviteter: "komigång-paddling" och "kamraträddning i praktiken". På träffen deltog c:a 80 ledare från hela Sverige, där man kunde välja mellan c:a 6 olika pass som varade c:a 2 timmar så man kunde välja fritt vad man vill vara med på. Exempel på pass "under ytan", "rollspel med incidenter", säkerhetsplaner, hur man bogserar osv.
På kvällarna sjysst middag i stor lokal och på dagarna mycket småsnack såklart, kul att träffa på folk från olika ställen, och kul att bo med kompisar.
En bra lärdom för oss var att vårt oranga tält funkar fint på tur, mycket bättre än tarp. Nu kunde vi få varmt i tältet, torklinor också om det regnade, det ska med på kommande turer.
En annan bra, och kul, lärdom var att en ny och väldigt bra kamraträddning "dök upp", som jag aldrig har sett, läst eller hört om under 20 år som kajakledare, en Y-räddning men med "dykstil istället för flopp" (höjdhoppsspråk). Och detta på mitt eget pass om kamraträddning där vi redan gått igenom fler än 10 varianter!
Lördag-Söndag 20-21 augusti 2022 gjordes en fin kajaktur
På ganska kort varsel utlystes en kajaktur och vi blev 6 kajakister som for iväg. Skönt med en liten grupp efter nylig annan tur med dubbelt så många. Detta var en mjukistur för "ringrostiga" kajakister var det tänkt, men blev inte lika mjuk som tänkt så vinden och regnet friskade i ordentligt på lördagen. Vi fick ändra rutt, och ändra igen, men kom sen ändå fram till fina Stångskär utanför Finnhamn. Där låg vi i perfekt lä., och det blev träning i kamraträddning och vi provade och klarade 6 olika varianter (uppgång egen kajak, uppgång över räddarens, Y-räddning, hälkrok, scoop rescue och assisterad cowboy). Efter en härlig kväll på de fina klipporna i knallröd solnedgång, och god natts sömn, så hade det mojnat nästan helt till söndagen, och på eftermiddagen kom också solen tillbaks. Då blev det en glasspromenad på Finnhamn såklart. En sjysst tur med trevliga deltagare, tyckte vi ledare som samarbetade över lokalavdelningsgränserna, från TVV assisterade Ann-Charlotte i sin praktik i ledarutbildningen.
Ett strandhugg med promenad och glasspaus på Finnhamn.
Vi experimenterade med många varianter av tömning och kamraträddning. Kapsejsade Kristina här skymd då hennes kajak töms av Ann-Charlotte.
Lördag-Söndag 18-19 juni 2022 hade vi examinstur för vår kajakkurs.
Våra 12 nyblivna kajakister fick prova på en riktig havstur, med kartläsning och många insprängda teknikmoment, eldning, tältande, morgonyoga och det som tillhör kajakturand. Allt gick bra förstås och vi körde riktigt hårt med deltagarna som lärde sig massor.
När man packar kajak kan det kännas lite rörigt, man behöver hålla ihop både grejor och sig själv.
Kajakerna vid tältplatsen
Lördagsmys
Frukost, genomgång och uppvärmning i morgonsolen
Måndag 13 juni 2022 hade vi Prova-På 2 i Rönningesjön.
Vi repeterade lågt stöd, paddelgreppet, bålrotation, smeka vattnet, sidodrag, teknikbana, kamraträddning mm. Och pratade om den kommande helgturen. Deltagarna gör stora framsteg och ser ut att trivas i vattnet.
Söndag 12 juni 2022 hade vi avslutning i orienteringskursen - i Exermanskogen
Efter två teorikvällar och två utedagar är nu de deltagare som kunde vara med vid alla tillfällen nästan fullfjädrade. Från nybörjare för några veckor sedan klarar de nu orientera i svårast möjliga detaljrika terräng i Exerman. På den längre sträckan där vi gick zick-zack följde vi en annan inritad bana och växlade kartläsning mellan oss i gruppen. Sen stjärnorientering där det är så mycket röda streck, med noggrann kartläsningsträning. Därefter gick vi på lite mer långsträckor och vid kontroll 8-9-10 och hem så hade deltagarna väldigt bra koll.
Och terrängen är fantastisk i naturreservatet, djup blåbärsskog, hällar, stup och sprickor.
Söndag 29 maj 2022 hade vi första utedagen i orienteringskursen
Efter två hemläxor och en kvällsträff var det nu dags att omsätta teori till praktik, och det gjordes i fina Törnskogen. Efter en kort promenade på stig klättrade vi uppför ett berg och körde stjärnorientering. Vi övade väderstreck, riktning, jämföra kart- och terrängbild, och lite strategi. Sen tränade vi höjdkurveföljning, gjorde grupporientering och två stjärnorienteringar till, gjorde några branta klättringar, och på slutet av dagen hade gruppens kartsäkerhet ökat ganska märkbart. En kul dag tyckte båda vi ledare Mats och Per.
Här tränar vi på att gå norrut, mot en stor kraftledning.
Starten har just gått för stjärnorientering nummer 3.
vant kompassgrepp, men fint tumgrepp. Stjärnorientering, svart svårighet.
Nybörjarkurs i kajak
Vi arrangerar kurs nu i maj-juni, som är fulltecknad. Träff 1 har hållits inomhus och nästa gång blir på sjön. Efter det ska vi lägga bilder här på sidan.
Helgen 20-22 maj 2022 hade vi kajakpaddling på Dalälven
Lokalavdelningen Exermans premiärtur gjordes på Dalälven, med Mats och Stefans planering och med hjälp av ledarna Mia Sildén och Martin Tiberg från andra lokalavdelningar. Väderprognoser hade varnat för regn, men vi fick en solskenshelg.
Vi paddlade i fina små vattendrag, mycket krokigt, tog oss mellan olika nivåer på älven, utforskade rännan och hade spegelblankt vatten, sol med halo och en fin paus i Söderfors med glass, besök på bruket och det grekiska templet. En väldigt njutbar paddling i riktiga bäverområden.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem