Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet i media

Varje vecka publiceras artiklar och intervjuer med ledare, förtroendevalda och anställda i Friluftsfrämjandet. Här samlar vi ett litet urval av Friluftsfrämjandet i nyhetsflödet på kommunal, regional och nationell nivå.

Maj 2024

Så ska fler skolbarn upptäcka skärgården 

Läs nyheten på Mitt i Stockholm 

Hundratusentals besökare tar sig till Gålö varje år. Nu är målet att fler barn och unga ska hitta hit – när stödet för skolklasser att ta sig ut i skärgården stärks. 

– Barns utomhusvistelser minskar kraftigt. För 15 år sedan var 80 procent av barn ofta ute – i dag är det 50 procent. Det är framför allt barn och unga från friluftsvana familjer som kommer ut i naturen. Därför är det så viktigt att få hit skolklasser, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

Friluftsfrämjandet och Radiohjälpen har högst anseende 

Läs nyheten på Altinget 

”Att vi toppar förtroendet bland ideella organisationer är helt och hållet ett resultat av insatserna från våra 8 700 ledare, från alla andra ideellt aktiva och alla kollegor”, skriver Friluftsfrämjandet generalsekreterare Kristina Ljungros. 

”Bruna kortet” lär folk hur man bajsar i skogen: ”Definitivt ett problem” 

Lyssna på inslaget på P4 

Ett brunt kort för att lära människor hur man bajsar på bästa sätt i naturen – det har Svenska turistföreningen lanserat och över 10 000 svenskar skaffat diplomet hittills. Enligt Sofia Runn som är ordförande i Friluftsfrämjandet Öxnegården är det ett problem att människor inte vet hur de ska uträtta sina behov i naturen.  

Hård kritik för eftersatt naturskötsel 

Läs nyheten hos Göteborgs-Posten 

Riksrevisionen kritiserar skötseln av landets nationalparker och naturreservat och menar att regeringen måste se över den finansiella styrningen på området. Samtidigt får den bristfälliga skötseln stora konsekvenser för folkhälsan, enligt Friluftsfrämjandet. 

Skogsglädje med Skogsmulle i Hidingsta 

Läs inslaget i Sydnärkenytt 

I en liten glänta i skogen i Hidingsta, söder om Kumla, hörs glada tjoanden från barn. Det är Skogsmulleträff. Barnen som är mellan 4 och 6 år kommer rusande och berättar vad de gjort. 
– Om man kommer vilse ska man lägga ut pinnar och krama ett träd så vuxna kan hitta en, säger lilla Nora och kramar ett träd. 

Ny vandringsled i Sundsvall: ”Ska vara enkelt och spännande” 

Lyssna på inslaget i P4 

Söndagen den 17 maj invigdes en ny vandringsled i Sundsvalls kommun. Botnialeden på 48 kilometer kommer gå från Södra berget till Galtström vid kusten. Lotte Nord hos friluftsfrämjandet i Njurunda har varit projektledare och hon hoppas att fler hittar ut i naturen. 

Natur- och kulturvandringar för daglediga lockar många varje vecka 

Läs hela i Provinstidningen 
 
Genom att kombinera natur- och kulturupplevelser med motion lockar Friluftsfrämjandet Åmål-Säffle varje tisdag många vandrare. Idén bakom Friluftsfrämjandet Åmål-Säffles natur- och kulturvandringar för daglediga är att kombinera motionen med att knyta sociala band.

Vandringarna har blivit populära och ofta är det 30-40 deltagare varje tisdag. 
- Det känns som att vandring har blivit lite av ett mode eller kanske att många har upptäckt och snappat upp att man mår bra av att vistas I naturen, säger Leif Nilsson som är en av sju aktiva ledare. 

Klassrum byts mot skogen: Häftigt vad som händer med eleverna 

Läs hela i Helsingborgs Dagblad 
 
På Filborna anpassade gymnasieskola tar hälsan allt större plats. Det senaste läsåret har naturen använts som klassrum när eleverna fått lektioner i friluftsliv.  

- Det häftiga är vad som händer med eleverna efteråt, säger Lovisa Cederström om de positiva effekter som friluftsliv medför.  

- Metoden med att må bra i naturen är inte framtagen för elever i anpassad skola från början, men passar för alla. Egentligen är det rätt enkelt. Om vi fokuserar mer på det som kittar oss samman, som elden, maten, samtalen och den fina gemenskapen tror jag vi generellt hade haft det bättre, säger Lovisa Cederström från Friluftsfrämjandet Region Syd. 

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport (2023) om skolbarns hälsovanor i åldrarna 11, 13 och 15 anger elever med funktionsnedsättning i större utsträckning än övriga elever att de upplever skolstress och sämre hälsa. 

Grönska i stadsmiljö – en boost för hälsan 

Läs TT:s artikel i Svenska Dagbladet
 
Närhet till grönska kan göra oss friskare och mindre stressade. Men arbetet för att få mer natur nära städerna släpar efter på många håll, enligt Friluftsfrämjandet. 

– Det borde vara lika självklart som att planera in idrottsarenor, säger generalsekreteraren Kristina Ljungros. 

De som bor nära grönområden går inte bara ut oftare. Forskning visar även att de är mindre stressade, har generellt bättre hälsa och lever längre, enligt en sammanställning från Naturvårdsverket. 

Att se till att grönskan finns nära städer är därför en relativt enkel investering i folkhälsan, anser Friluftsfrämjandet i en ny rapport om kommunernas roll. 

– Många tänker på friluftsliv som något man gör på semestern, men det viktigaste friluftslivet händer i vardagen. Stillasittandet växer och tätortsnära natur är jätteviktigt för människors möjlighet att komma ut regelbundet, säger Kristina Ljungros. 

Så kommer du ut i naturen med barnen  

Läs hela i Ystads Allehanda 
 
Naturen i sydöstra Skåne är kanske finast i landet. Men hur ska man kunna ta del av den och var ska man börja? Vi följde med några föräldrar och barn för att höra hur de gör för att ta sig ut i naturen.  

Friluftsfrämjandet och deras verksamheter för barn i olika åldersgrupper kan dock vara ett sätt komma över en tröskel och inspireras att komma ut i naturen. 

- Vi har aldrig haft ett så stort intresse. Vi har kö till vissa av våra grupper för tillfället, säger Martin Wester som är en av ledarna i gruppen. 

- Det tindrar i ögonen på både barn och vuxna när de kommer ut och man behöver aldrig oroa sig för att barnen inte har något att hitta på i skogen. De hittar alltid saker att göra. Skogen är en egen lekplats. 

Friluftsfrämjandet: ”Behandla friluftslivet på samma sätt som idrotten” 

Se hela inslaget i TV4 Nyhetsmorgon 
 
Idag släpper Friluftsfrämjandet en ny rapport om hur Sveriges kommuner kan stärka folkhälsan genom friluftsliv. 9 av 10 kommuner vill satsa mer på friluftslivet, men bara 3 av 10 kommuner har en politisk antagen plan för friluftslivet.

”Det krävs aktiva politiska beslut”, menar Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Linnéa Holmsten, ideell ungdomsledare, vittnar om att det är extremt viktigt att mötet med naturen börjar tidigt. 

"Så många möjligheter i naturen" Lavinartat intresse för mulleverksamheten 

Läs hela i Arvika Nyheter 

I år har intresset för Friluftsfrämjandets mulleverksamhet växt lavinartat. Förra året startade en grupp, i år har sex barngrupper varit igång. 
- Det är verkligen jättekul, säger ledaren Annica Janson. 
Intresset för uteverksamheter har växt sedan pandemin inom flera områden. Något som Friluftsfrämjandet märker av hos ung som äldre. 
- Nu har vi omkring 500 medlemmar, säger barnledaren Annica Janson.

Pengaregn från vindkraften - tilldelas byns föreningar 

Läs hela i Ljusnan 

Sedan 2017 har Arbrå-Undersvik vindkraftfond betalat ut bidrag till ideella föreningar i närområdet. Under fredagen var det dags igen då sex olika föreningar fick dela på hela 140 000 kronor. Friluftsfrämjandet Arbrå fick störst summa på 40 000 kronor för att kunna inhandla en ny skoter till skidanläggningen vid Koldemoåsen. 

- Vi är en ideell förening som är beroende av att alla hjälper till för att vi ska få Koldemoåsen att fungera och för att kunna hålla det öppet. Så att kunna få bidrag som detta är jätteviktigt för oss, säger Marina Larsson, ordförande för Friluftsfrämjandet Arbrå. 

Ökat intresse för friluftsliv - här startar "Skogsmulle för vuxna" 

Lyssna på radioinslaget i P4 Västernorrland 

Friluftsfrämjandet i Sundsvall arrangerar nu en friluftsskola för vuxna - eller som de själva kallar det: Skogsmulle för vuxna. Det efter att man sett ett växande intresse för friluftsliv i samband med pandemin. Ordförande Carola Nordström berättar vad man får lära sig - och hintar om att det kan bli celebert besök. 

Dags för Nattvandring på Kinnekulle 

Läs hela i Götene Tidning 

Fredagen den 10 maj är det dags för Nattvandringen arrangerad av Friluftsfrämjandet Kinnekulle. 
- Vandringen, som sker under Kinnekulles fagraste tid, är efterlängtad av många. Inom föreningen känner vi en glädje för att få organisera och planera vandringen som engagerar drygt 50 personer. Ett flertal planeringsmöten har hållits för att få Nattvandringen att fungera så smidigt som möjligt, säger Veronika Andersson. 

April 2024

Så slår budgetnedskärningarna mot naturen och friluftslivet 

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter 

Förlorade arbetstillfällen, minskat underhåll på vandringsleder och långsiktiga hot mot den biologiska mångfalden. Landets samtliga länsstyrelser uppger för DN att regeringens kraftiga nedskärningar slår mot skötseln av skyddade områden. 

- Effekterna kommer att bli allvarliga, långtgående och även irreversibla, säger Jonas Ekstrand på Tyresta nationalpark. /…/ 

- Det här är en folkhälsofråga, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Vi vet att stressen minskar bara man kommer ut i naturen. Det är en skyddsfaktor mot psykisk ohälsa. Här finns inga speglar som på gymmet, ingen tävling, ingen prestation. Utan bara rörelse för välbefinnande. 

- Generellt är det mer resursstarka personer som nyttjar friluftsliv och vi skulle vilja bredda det till långt många fler. Men då behöver vi lättillgängliga områden, du måste veta vart du ska ta dig och det behövs vindskydd, grillplatser, papperskorgar. Nu ser vi en utveckling som går åt helt andra hållet. 

Partnerskap för natur och gemenskap 

Läs insändaren i Nordsverige 

Samarbetet mellan Sollefteå kommun och Friluftsfrämjandet är ett lysande exempel på hur gemensamma ansträngningar kan leda till verkliga förbättringar i samhället. Sollefteå kommun och Friluftsfrämjandet har gemensamt arbetat för att främja friluftslivet och tillgängligheten till naturen för alla.

Vårt samarbete har resulterat i betydande projekt såsom utvecklingen av Norsjöspåret, byggandet av en pumptrackbana, upprustningen av Hågestaön och skapandet av spelet Allemansrätten. Dessa initiativ visar vår strävan att främja en aktiv livsstil och öka medvetenheten om allemansrättens principer. /…/ 

Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa värden som är betydligt större än om vi agerar var för sig. Detta är en strategi som vi fortsätter med för att gynna en hållbar utveckling av vår kommun. Hjärtligt välkommen till Sollefteå! 

Mars 2024

Ägglunken lockade flera hundra deltagare: Det var lagom allmänbildande frågor 

Läs hela artikeln i Filipstads Tidning 

Under långfredagen arrangerades tipspromenaden ägglunken vid Kalhyttans IP. Trots att det var ett lite kylslaget väder så var det omkring 600 vuxna och 200 barn som deltog i arrangemanget. Deltagarna gick en bana som var cirka tre kilometer lång genom skogsterräng. Priserna bestod givetvis av ägg. 

- Jag tycker att det såg ut att vara en god stämning. Det har blivit en tradition och påskhelgen är en återvändarhelg. När man kommer hit så vill man ut och gå ägglunken, det har blivit en trevlig tradition. Det är otroligt roligt att se så mycket folk på ett och samma ställe som har en trevlig stund, säger Lennart Dalgård, ordförande i Friluftsfrämjandet i Filipstad. 
Ägglunken har arrangerats i omkring 25 år, med avbrott under pandemin. 

Stoppa den planerade skogsavverkningen i Kalhyttans friluftsområde 

Läs debattartikeln i Filipstads Tidning 
 
Vi som har undertecknat detta brev representerar de föreningar som ingår i Kalhyttans föreningsallians och som har mycket av sin verksamhet förlagd till Kalhyttans friluftsområde. Med förskräckelse har det kommit till vår kännedom att kommunen planerar att avverka stora skogsområden i anslutning till Kalhyttan. Det kommer att innebära att själva själen försvinner i det rekreationsområde som Kalhyttan utgör. /…/ Vi kräver därför att den planerade skogsavverkningen i anslutning till Kalhyttans friluftsområde stoppas! 


Skidskolan och skidbacken - "Vilken rekordsäsong" 

Läs hela artikeln i Corren 

- Vilken rekordsäsong vi har haft, säger Tommy Johansson, före detta ordförande i Friluftsfrämjandet Vadstena, om vintern på anläggningen. Det har varit vinterväder från mitten av december till mars, jag kan inte påminna mig att vi haft en sådan vinter på många år. 

- Vi hade snöläggning under tio dygn och fick ihop väldigt mycket snö. Vi har haft 42 skiddagar och sålt 4 830 liftkort, vi har aldrig sålt så många. 
 
Hur många elever har ni haft? 
- Det är över 100 elever i den vanliga skidskolan och många skolklasser som har lärt sig åka skidor. Vi har även haft drygt 30 privatlektioner och coaching, Fredrik Qvarnström skidlärare för Friluftsfrämjandet.  

Viktigt att barn och unga får möjlighet till friluftsaktiviteter 

Läs insändaren i Västerbottens-Kuriren 

”Den bästa effekten av den satsningen är att alla individer fick möjlighet att vistas i skidanläggningen Bräntberget och inte enbart de socioekonomisk starka familjerna eller de som har i sin kultur att åka skidor. Denna satsning har pågått sedan 2012 och nu är närmare 1000 10-åringar årligen på snö under vecka 8 i Bräntberget. 

Men med denna satsning tillkommer det utmaningar. Hur kan vi erbjuda de många elever som fått ett nytt intresse för alpin utförsåkning att fortsätta åka? 

1. Satsa på att tillgängliggöra utrustning för friluftsliv. Ni som har utrustning i garage, förråd etc. se till att de börjar användas. Ge bort den till grannbarnen eller se till att Fritidsbanken kan uppdatera sin utrustningsbank. Det finns också företag som hyr ut utrustning för både nybörjare till avancerade åkare för en dag eller en hel säsong. 

2. Ni som åker mycket och ibland. Fråga era grannar och vänner runt er om de vill följa med till skidbacken. 

3. Välj en mindre anläggning där liftkortet oftast är lite billigare eller till Bräntberget dit det går åka lokalbuss. Eller nyttja Friluftsfrämjandet och Umeå kommuns satsning på samåkningsplattformen Skjutsgruppen.” 

Idre Fjäll vilar nu på laglig grund 

Läs hela artikeln i Siljan News 

Den 3 september 1965 skrevs stadgarna för Idre Fjäll. Anläggningen hette då Stiftelsen Idre Friluftsanläggningar och instiftarna var Idre kommun tillsammans med Föreningen för skidlöpningens- och friluftslivets främjande i Sverige, mer känt som Skid- och Friluftsfrämjandet. 


1967 togs det första spadtaget och redan till julhelgen kunde lifthjulen börja snurra. Under 1968 invigdes så anläggningen. 
Sedan dess har anläggningen växt och blivit motorn i Älvdalens kommuns näringsliv. 

Under den resan har också ett antal justeringar av Stiftelsens stadgar genomförts, men då de förändringar av stadgarna, som gjordes 1980, inte gjordes på ett korrekt sätt och godkändes aldrig av kammarkollegiet. Därför var det de gamla stadgarna, skrivna år 1965 som gällt ända fram till nu. 
 

Karin från Istorp sover ute i minusgrader: ”Blir lugnare” 

Se reportaget hos SVT Nyheter Väst 

Under pandemin blev isbad en trend och nu märker den ideella organisationen Friluftsfrämjandet av ett ökat intresse på sociala medier för att sova utomhus. 

- De lite mer extrema sakerna lockar nog många personer. Vi märker också av att folk gärna gör det i sin hemmamiljö, säger Hans Rengman, ordförande i Friluftsfrämjandet Region Väst. 

Söndagsvåffla i Fjällastugan 

Läs hela artikeln i Lysekilsposten 

Friluftsfrämjandet Lysekil serverar även i år våfflor i Fjällastugan, vilket lockar många till en skogspromenad i Fjälla. Denna söndagen var det Kerstin Hogander och Bengt Haverby, båda från Skalhamn, som ställde upp för att grädda våfflor till de som sökt sig upp till Gullmarsskogen för en promenad.  

- Det viktiga är inte pengarna, som vi får in, utan att vi får många fler att komma ut i naturen, säger Bengt, som fortfarande gärna ställer upp i Fjällastugan då och då och gläds att många strömmar till. 

Mer än halverad budget för friluftslivet

Läs artikeln i Nordsverige

Det var redan inför fjolåret som närmare två tredjedelar av länsstyrelsernas budget för naturvård kapades i form av minskade anslag från regeringen. Även i år har den minskat, om än inte lika drastiskt. Det har inneburit att länsstyrelsen i Västernorrland fått 60 procent mindre i anslag för att sköta naturreservat och nationalparker.

Det visar en sammanställning som gjorts av Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen som konstaterar att budgeten krympt med mellan 13 och 65 miljoner beroende på vilket län man tittar på.

Friluftsfrämjandet: Så stärker vi folkhälsan på riktigt 

Läs debattartikel i Altinget 

För varje krona som offentligheten satsar på fysisk aktivitet får samhället tillbaka fyra. När riksdagsledamöterna i veckan sätter sig till bords för att behandla frågor om friluftutövning bör frågan behandlas med största prioritet. Det skriver Kristina Ljungros och Erik Lundvik, vid Friluftsfrämjandet.  

Sveriges största ideella skidskola finns i Flottsbro 

Läs artikeln i Mitt i Huddinge 

Över 900 barn och vuxna har lärt sig att åka skidor i Flottsbro i vinter. Här bedriver Friluftsfrämjandet Sveriges största ideella skidskola. 
– Vi hade 500 anmälningar på 15 minuter och nästan hälften av grupperna var fullbokade första timmen. Det var en bra vinter förra året och snön kom ganska tidigt den här vintern, säger Thorbjörn Ebefors, skidskolechef. 

Mona vill väcka intresset för Skogsmulle: ”Barn behöver friluftsliv”

Läs artikeln i LindeNytt

I 45 år har Mona Karlsson från Lindesberg varit en förebild för barnen i naturen genom sitt engagemang i Friluftsfrämjandet. Som ledare för det välkända konceptet Skogsmulle har hon väckt förskolebarns fascination för växter och djur.

– Barn behöver friluftsliv, det är faktiskt så, barn utvecklas med motorik och social förmåga. I Passen så sjunger vi, lär oss ramsor, fakta och vi upptäcker vad som händer i naturen. Vi behöver få igång verksamheten med fler ledare och funktionär, även på andra platser i kommunen, säger Mona och tillägger att det nu finns möjlighet för de som är intresserade att göra ett besök i Monas grupp.

Regeringsutredare kan bli ordförande för Friluftsfrämjandet

Läs artikeln i Dagens Opinion

Organisationen Friluftsfrämjandets valberedning föreslår en delvis ny styrelse och en styrelseordförande som har jobbat som utredare för regeringen. På riksstämman i Jönköping den 26 maj ska den nya styrelsen klubbas. Ordförande Erik Lundvik avgår och ska ersättas. Han ska i stället få en plats i styrelsen. Valberedningen föreslår att Anna Nergårdh tar över som ordförande vid Friluftsfrämjandet.

– Friluftslivet är en underutnyttjad resurs i förhållande till dess stora samhällsbidrag. Köerna till Friluftsfrämjandets verksamhet är långa på många håll. Med mer resurser för att utbilda ledare skulle Friluftsfrämjandet kunna sätta långt många fler barn och unga som inte är uppvuxna med friluftsliv i rörelse. Därutöver kan organisationen bidra till mer friluftsliv i skolan, i vården och omsorgen, programförklarar Anna Nergårdh.