Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet i media

Varje vecka publiceras artiklar och intervjuer med ledare, förtroendevalda och anställda i Friluftsfrämjandet. Här samlar vi ett litet urval av Friluftsfrämjandet i nyhetsflödet på kommunal, regional och nationell nivå.

December 2024  

Miljoninvestering i skidbacken - då hade liftkorten blivit jättedyra 

Läs hela i Vetlanda-Posten 

- Vi har lagt nästan 500 ideella timmar på arbetet med rörgatan, säger Anders Karlsson, ordförande i Friluftsfrämjandet Vetlanda som driver skidanläggningen. 

Ideella krafter är något som föreningen hoppas kunna få in mer av inför årets skidsäsong. Ordföranden uppskattar att det är ungefär 100 personer som på olika sätt är engagerade i dagsläget, det är exklusive skidskolan. 

- Vi saknar kanske 15-20 personer, så vi är jättetacksamma för alla krafter vi kan få, säger han. Belöningen för alla timmar man lägger ner är att se alla barn och ungdomar komma hit och åka. 

Ordföranden understryker att de ideella krafterna är en förutsättning för att skidbacken ska kunna hållas öppen. 

Plusgrader och regn - ser ändå ut att kunna öppna i tid 

Läs hela i Ljusnan 

Plusgrader eller elpriser har däremot inte hindrat Friluftsfrämjandet i Arbrå, som driver Koldemoåsens skidanläggning. 

- Lilla backen har vi lagt klar redan, så den kanske vi till och med kan smygöppna lite tidigare om vi har tur, säger Peo Carlsson. 

November 2024 

Ny skidskola ska få barn med autism att ta steget ut i backen 

Hör hela i SR Jämtland 

På Frösön i Östersund startar nu en alpin skidskola enbart för barn med autism. Det är Friluftsfrämjandet som gör satsningen, och skidlärare Saga Holmgren ska leda gruppen med högst tre barn. Claes Gyllenkrok, ansvarig för skidskolan, berättar vad som är anledningen till satsningen. 

Elever får mindre tid utomhus - friluftsdagarna blir färre 

Hör hela i SR Skaraborg 

Friluftsdagarna i skolan blir färre och färre. Det visar en undersökning från Friluftsfrämjandet. Tråkigt, tycker rektorn Fritjoff Andersson och förklarar hur man tänker kring fritidsaktiviteter på just sin skola. 

Friluftsfrämjandet: Återinför obligatoriska friluftsdagar 

Se hela i SVT Norrbotten 

För att minska stillasittandet bland unga och motverka stress och psykisk ohälsa vill nu Friluftsfrämjandet återinföra obligatoriska friluftsdagar i skolan. Enligt en enkät som organisationen gjort med 1 355 grundskolelärare, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder, framkommer det att nio av tio lärare vill vara ute mer i naturen. 

– Många kommer ut tack vare att de har kloka och vana föräldrar men en stor andel kommer inte ut och skulle behöva en knuff för att få hjälp. 

Friluftsfrämjandet vill återinföra obligatoriska friluftsdagar: ”En lösning på stillasittande” 

Hör hela i P1 Morgon 

Kalla pannkakor, hallonsaft i sirapsflaska och blöta strumpor - det ska handla om friluftsdagar. Svenska barn rör inte på sig tillräckligt och det pågår diskussioner hur man ska vända den här trenden. Friluftsfrämjandet har en idé: återinför obligatoriska friluftsdagar. Hör Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet. 

Nu är Hålehallstugan renoverad och föreningen vill satsa på barnen 

Läs hela i Bjäre Nu 
 
Friluftsfrämjandet Ängelholm/Båstad äger och driver Hålehallstugan på Hallandsås ovanför Förslöv. Efter många år av undermåligt underhåll var det hög tid att göra större renoveringar. Detta har gjorts och en milstolpe i stugans uppfräschning har nåtts. 

– Förutom att äga och driva stugan så har vi har hand om alla vandringsspåren samt mountainbikeslingan runt stugan. Men mest brinner vi för aktiviteterna för barnen inom Friluftsfrämjandet, berättar Jessica Antonsson som sitter i föreningens styrelse. 

Här tränar skridskoåkare issäkerhet på simhallen i Umeå 

Se inslaget hos SVT Västerbotten 

Under lördagen fick deltagare prova hur de skulle reagera om de gick genom isen - i en simbassäng. Under 2023 drunknade 7 personer i Sverige efter att ha gått igenom isen, enligt statistik från Livräddningssällskapet. 
- Det viktigaste med långfärdsskridskor är KUS - kunskap, utrustning och sällskap, poängterar Anders Sandström, ordförande i Friluftsfrämjandet i Umeå. 

Resultat Brasträffen 

Läs hela i Kristinehamns-Posten  
 
Söndagens upplaga av Brasträffen arrangerades av Friluftsfrämjandet och lockade 387 deltagare. 

Skogsmulle rycker in - när smultronställen ska lyftas 

Hör hela i SR Kristianstad 

Hej Kollikok – nu bjuder Skogsmulle in till firandet av en ny karta över naturreservatet Äspet i Åhus. Länsstyrelsen Skåne, Kristianstad kommun och Friluftsfrämjandet vill lyfta fram fina platser i naturreservatet. Den är barnvänlig – men kan lära folk i alla åldrar om ett och annat när man är ute i naturen. 

Här blir det bytesmarknad för vintersportsgrejer 

Läs hela i Mitti Stockholm
 
Vill du byta urväxta pjäxor mot nya skidor? Eller en hjälm mot en ny vinterjacka? Friluftsfrämjandet ordnar bytesmarknad i Tappströmsskolan för den som vill ge sin vintersportsutrustning en upprustning. 

- Man kan sälja all sorts vintersportsutrustning och även vinterkläder för barn och vuxna i bra skick, säger Lena Hübbert på Frilutsfrämjandet Mälaröarna. 

Storslagen avslutning för Kul på hjul 

Läs hela i Provinstidningen 

Friluftsfrämjandets Kul på hjul-gäng har rullat klart för i år, men innan dess hade de unga cyklisterna en ovanligt intensiv säsongsavslutning med både halloweencykling och en heldag med downhillcykling på Sunne Ski & Bike. 
- Det var ett gäng leriga, trötta, stela, men också mycket nöjda cyklister som efter en heldag i backarna bytte om till torra kläder och rullade hemåt, rapporterar Elinor Dahlstrand som var en av Friluftsfrämjandets ledare. 

 

Oktober 2024

Friluftsfrämjandet startar utomhusfritidsgård: ”Vi håller dem varma, mätta och trygga”

Läs artikeln i Kristianstadsbladet

Utomhusfritidsgården är ett pilotprojekt som testas i Stockholm och Osby i Friluftsfrämjandets regi. Cecilia Wiik, 42, och Milad Shekhzada, 29, är på jakt efter ett speciellt gäng för att starta en utomhusfritidsgård i Osby. De söker åtta till tio ungdomar i åldern 12 till 15 år som aldrig tidigare har upplevt naturens magi genom vandring, kanotpaddling eller övernattning i vindskydd.  

- Vi vill visa dem naturens lugn och de utmaningar som väntar, säger Cecilia Wiik med ett leende. 

- Fokus är att inkludera ungdomar som inte varit med om friluftsliv tidigare. Vi ledare har fått utbildning i mentorskap. Målet är att ge ungdomarna fler vuxna att prata med, säger Milad. 

Ny styrelse vill få ut fler i skog och mark 

Läs hela i Tidningen Härjedalen 

Efter att ha varit vilande i många år gör Friluftsfrämjandet Härjedalen en nysatsning. Utmaningen ligger i att hitta ledare som vill hålla i aktiviteter. Enligt Emma Ärfström och Anneli Bodén är Friluftsfrämjandet viktigt för att få fler att komma ut i naturen. 

- Det är lätt att tänka när man bor här att alla tar del av naturen, men alla har inte de möjligheterna, säger Anneli Bodén.  

Vacker vardag för Åmåls vandrare 

Läs artikeln i Provinstidningen 

Friluftsfrämjandet Åmål-Säffle har under hösten vandrat både i skogen och staden och åkt på turer till såväl havet som fjället. 
Vardagsvandringarna som kombinerar natur- och kulturupplevelser hör till Friluftsfrämjandet Åmål-Säffles mest populära aktiviteter. Mellan 25 och 40 medlemmar har samlats under höstens guidade tisdagsturer, för att komma ut i naturen och för att umgås. 

Här vandrar statsministern på Kullaberg för bättre psykisk hälsa 

Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad 

Friluftsfrämjandets metod för att främja psykisk hälsa har väckt uppmärksamhet. Under onsdagen fick statsminister Ulf Kristersson hänga med organisationen på en vandring på Kullaberg. 

Statsministern är positiv till Friluftsfrämjandets projekt. 

- Det här är jätteintressant. Att de som kan allt om friluftsliv och vet var det finns lättillgängligt samarbetar med en kommun och deras arbetsmarknadsenhet, sjukvården eller patientorganisationer, där människor behöver hjälp på traven att komma ut, är otroligt bra, säger han. 

Skedala skog – ett friluftsområde värt att vårda 

Läs debattartikeln av bland annat Halmstads lokalavdelning i Hallandsposten 

Vi vill att Halmstads kommun anpassar skogsbruket i Skedala skog för att möjliggöra ett fortsatt friluftsliv, främja den biologiska mångfalden och utnyttja möjligheten till den klimatbuffert skogen kan vara. Stoppa fortsatt kalavverkning och bruka skogen skonsamt för allas vår framtid! 

Synskadade Joakim ska vandra hela Kungsleden  

Läs hela i Kungälvs-Posten 

Joakim Ericson från Kungälv trivs i fjällvärlden och tycker om att vandra långt. Det kan han göra tack vare ledarhunden Bosse och två ledsagare. Sedan 2011 har han deltagit i Friluftsfrämjandets Sommarfjällskolan som är en vandring i fjällen för synskadade. 

- Det är en frihet. Man slipper civilisationen. Det är bara jag, hunden och fjället. Att höra porlande vatten är fantastiskt. Det är som underbar musik. 

Här träffas de i skogen – för att må bättre: ”All inclusive”  

Lyssna på inslaget i P4 Stockholm 

Tillsammans med Friluftsfrämjandet anordnar Solna stad träffar ute i skogen för personer med psykisk ohälsa. För deltagaren Jennie Fylking har träffarna betytt mycket. 

Skogsutflykter hjälper Åsa Liv ur livskrisen: ”En nystart”  

Lyssna på inslaget i P4 Västerbotten  

Robertsfors kommun satsar på psykisk hälsa genom naturupplevelser. Projektet ”Häng med oss ut” är ett samarbete med Friluftsfrämjandet och bygger på att sänka tröskeln för att komma ut i naturen tillsammans. Åsa Liv Brändström berättar varför aktiviteterna i skog och mark varit viktiga i hennes liv. 

Rustade vandringsleder och ny cykelled i populära skogen 

Läs artikeln i Borlänge Tidning 

Stigarna på Tjärnaberget har fått nytt liv och det är nu lättare att hitta rätt. En ny mountainbikeled har också skapats. Borlänge kommun har tillsammans med den ideella organisationen Friluftsfrämjandet rustat de många stigarna. 

Det hela startade när kommunen, 2021, ansökte om projektpengar från länsstyrelsen - som ger bidrag till lokala naturvårdssatsningar (LONA). Projektet pågår till årsskiftet och totalt har de haft 150 000 kronor att röra sig med. Hästjobbet har genomförts av Friluftsfrämjandet och Sofia Larson ger dem en stor eloge. 

- De har gjort ett fantastiskt jobb ute på fältet. 

September 2024

Vassvikadagen drog hundratals - igen: Barnens glädje märker man 

Läs mer i Arvika Nyheter 

Det var så nära fullsatt det kan bli i skogen när Vassvikadagen lockade stora och små till Friluftsfrämjandets eget ställe i Arvika. 

Här är fritidseleverna ute i naturen varje dag 

Läs hela artikeln i Vi lärare 

På Lönnen i Partille lär sig eleverna bland annat om invasiva arter och allemansrätten. De är ute i naturen varje dag, oavsett väder. De tillhör nämligen ett certifierat I ur och skur-certifierat fritidshem, ett av elva i hela Sverige. 

– Vi gick grundkurs i I ur och skur samt Friluftsfrämjandets kurser för Knytte, Mulle och Strövare. Vi har även gått grundkurs i äventyrspedagogik. Lönnen certifierades 2010 och sedan dess har vi hållit på, vi brinner verkligen för det här med utomhusvistelse och upplevelsebaserat lärande, säger Monica Fagerström.  

Expert: En faktor klart viktigare än krislåda 

Läs mer i Svenska Dagbladet 

Bättre beredskap behövs. En drygt tiondel av befolkningen har ett obefintligt engagemang för beredskapsfrågor. Enligt Anna Teljfors kriskommunikatör på MSB handlar god beredskap om mer än att köpa grejer som läggs i en låda. 

- Friluftsfrämjandet har ett koncept där de kopplar samman friluftsliv med beredskap. Det finns likheter, att kunna laga mat ute, hur man klarar sig när det är kallt, och inget är som vanligt. säger Anna Teljfors.

Nya friluftskonceptet: Jakt utan bössa 

Lyssna på inslaget här 

Konceptet jakt utan bössa testades för första gången i länet under veckan, med en handfull deltagare vid Lillträsket på Hertsön. 

Roine Karlsson från Friluftsfrämjandet i Luleå säger att han inspirerades av en jägare som pratade i P4 Norrbotten om att vistas i naturen. 
”Då tänkte jag, måste man då ha bössa med sig? Så det här är pass utan bössa.” 

Motionsspår invigt och förbindelse till Bö Tjärn på gång 

Läs mer i ST-tidningen 

Under hösten kommer en ny promenadstig anläggas för att knyta ihop friluftsområdet runt Bö Tjärn med de nya parkeringsplatserna vid motionsspåret i Skärhamn. 

- Nu blir det jättebra och ett stort lyft för hela området, säger Pia Ottosson, ordförande i Friluftsfrämjandet på Tjörn. 

Här byggs en ny cykelbana – mitt i slalombacken 

Läs mer i Ljusnan 

Tack vare ett projektbidrag på 250 000 kronor från Ica-stiftelsen och hårt arbetande ideella krafter kommer Koldemoåsens första cykelbana att invigas om en månad.  

- Det är kul att vi skapar en sommaraktivitet i backen också. Det passar in i vårt syfte att göra grejer för barn och unga i området, säger Marina Larsson, ordförande i Friluftsfrämjandet Arbrå. 

Sörmlandsleden – Först, störst och vackrast 

Läs hela artikeln i Utemagasinet 
 
Initiativet till Sveriges första låglandsled togs av ett gäng entusiaster från Friluftsfrämjandet. Man gav sig ut på rekognosering i syfte att skapa något som liknade fjällens ledstruktur, men att omsätta idé till praktik är som bekant en trög process. Markägarna var ovilliga. Kommunpolitikerna iskalla. Ingen hade hört talas om låglandsleder och man vädrade problem.  

Genombrottet kom när Anders och Elisabeth von Stockenström i Ånhammar lät Sörmlandsledens första etapp passera över det egna skogsinnehavet och placerade etappstarten framför säteriets entré. Med paret Stockenström i bagaget kunde man sedan kuska vidare till Sörmlands övriga gods och skogsbolag.  

Två år senare mätte Sörmlandsleden 500 kilometer från tunnelbanestationen i Stockholm via Eskilstuna och Katrineholm till Bråviken och Nyköping. En imponerande uppvisning av kollektiv ambition och frivillighet. 

Totalt passeras 71 naturreservat och flera av de större har egna rundslingor sammankopplade med Sörmlandsleden, vilket betyder att korta etapper kan sluka avsevärd tid för naturnyfikna.  

Premiär för Mulleloppet: Kul att få så många barn att röra på sig! 

Läs artikeln i Skaraborgs Nyheter 
 
50 unga deltagare i åldern från två till tolv kunde välja om de ville springa 500 meter, 1 kilometer eller 1,5 kilometer. Men innan själva loppet fick alla barn värma upp sig tillsammans med Mulle. 

- Vi har ordnat det här utan att vi visste hur många som skulle komma. Det är kul att få så många barn att röra sig! Vi är ju inte en tävlingsförening på det sättet, vårt mål är att folk ska röra sig, säger Peter Wibjörk från Friluftsfrämjandet i Karlsborg. 

Årliga äventyrsdagen blev succé - många besökare i Ålslån 

Läs artikeln i Bohusläningen 
 
Friluftsfrämjandet i Uddevalla bjöd in till lek och skoj på äventyrsdagen i Ålslån. Redan från klockan 11 var det många besökare på plats för att inviga Skogsmulles nya kåta och grilla korv. Flera paddlade kajak, pysslade och körde hinderbana. 

Evenemanget är något som Friluftsfrämjandet gör för att få människor att komma ut i skogen. 

- Vi vill göra det enkelt för folk att komma ut i naturen och bidra till ett aktivt friluftsliv, har Alicia Thyrsson berättat tidigare för Bohusläningen.