Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Många kommuner behöver en friluftsstrategi

Nio av tio kommunpolitiker vill satsa mer resurser på att väcka barns rörelseglädje i naturen. Men än så länge är det bara en tredjedel av kommunerna som i stor utsträckning stimulerar barn och ungdomar till friluftsliv på fritiden.

Publicerades den 13 maj 2024 i Dagens Samhälle

Vår nya rapport ”Så kan kommunen stärka folkhälsan genom friluftsliv” visar att många kommuner behöver en politiskt antagen friluftsstrategi för att sluta klyftan mellan vad kommunpolitiker vill med friluftslivet och vad som faktiskt görs. 

Åtta av tio skolbarn når inte rekommendationen om en timmes fysisk aktivitet per dag. Samtidigt är hälsovinsterna för barn som vistas i gröna miljöer välbelagda inom en rad områden, visar Folkhälsomyndigheten i en ny rapport. Trots det har andelen barn som vistas varje dag i naturen sjunkit från 78 procent 2003 till 49 procent 2019.  

Unga blir alltmer stillasittande och tillbringar allt mindre tid i naturen, samtidigt som forskning visar hur positiv barns rörelse i gröna miljöer är för deras fysiska och psykiska hälsa och utveckling.  

Drygt 4700 kommunpolitiker besvarade i januari 2024 Friluftsfrämjandets enkät med tolv frågor om friluftslivspolitiken. I rapporten jämförs politikernas svar med vad 217 kommuner svarar i enkäten som ligger till grund för utmärkelsen Sveriges Friluftskommun 2023.  

Av kommunpolitikerna anser 98 procent att det i mycket eller ganska hög grad är viktigt att skapa goda förutsättningar för ett aktivt friluftsliv. Viljan att få ut mer av friluftslivets samhällsnyttor är stark bland Sveriges kommunpolitiker, oavsett partifärg. 

I flera frågor finns en klyfta mellan vad kommunpolitikerna vill och vad kommunerna gör. Drygt åtta av tio kommunpolitiker vill arbeta systematiskt med friluftsliv genom en politiskt antagen strategi för friluftslivet – men inte ens tre av tio kommuner har ännu en sådan.  

Friluftslivets mervärden är flera. Mellan åren 2009 och 2023 har antalet sysselsatta inom friluftsliv och naturturism i Sverige ökat från 76 000 till 167 000. Dessutom anger varannan svensk att tillgången till friluftsliv är viktig när man väljer bostadsort. 

Den tätortsnära naturen är invånarnas och kommunernas största och billigaste arena för motion, rörelseglädje och välbefinnande. En ny kunskapssammanställning från Naturvårdsverket visar att de som har nära till grönområden går ut oftare, är mindre stressade och håller sig friskare än de som bor längre ifrån.  

Nio av tio kommunpolitiker vill i mycket eller i ganska hög grad att kommunen tar större hänsyn till den tätortsnära naturen vid den fysiska planeringen. I dag arbetar hälften av landets kommuner i begränsad utsträckning, eller inte alls, med att bevara eller restaurera bostadsnära naturområden för friluftsliv.  

Stillasittandet, den psykiska ohälsan och upplevelsen av ensamhet har ökat det senaste decenniet och utgör nu tre av Sveriges stora folkhälsoutmaningar. Sju av tio svenskar upplever återhämtning i naturen, och en lika stor andel av kommunpolitikerna är positiva till att kommunen ska arbeta med naturaktiviteter inom socialpsykiatrin.  

Friluftsliv är en underutnyttjad resurs för att öka rörelsen i vardagen. Genom att utveckla friluftsinfrastrukturen, säkerställa attraktiv natur och främja naturaktiviteter inom socialpsykiatrin, skolan och civilsamhället, kan kommunen göra stor skillnad för invånarnas hälsa och välbefinnande.  

I rapporten ”Så kan kommunen stärka folkhälsan genom friluftsliv” har vi gjort det lätt för de kommunpolitiker som vill ta tillvara de samhällsnyttor som friluftslivet kan bidra med. Här är våra fem rekommendationsområden:  

  1. Anta ett styrdokument som ger förvaltningarna ett tydligt mandat att arbeta systematiskt med att utveckla friluftslivets förutsättningar. 
  2. Stimulera barns och ungas naturvistelse genom utomhuspedagogik och friluftsliv. 
  3. Ge civilsamhället goda förutsättningar att skapa gemenskap och stärka folkhälsan.  
  4. Använd friluftsliv och naturens läkande kraft inom vården, socialpsykiatrin och som förebyggande insats riktad mot riskgrupper för psykisk ohälsa. 
  5. Använd de vägledningar och kunskapssammanställningar som finns. 

Kroka arm med politikerkollegor och se till att få fart på rörelseglädjen i kommunens tätortsnära natur! 
 
Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet