- Meny: Om oss Om oss
Ny kunskap och insikter med Outsiderslab
Outsiderslab skapar mötesplatser utomhus, med syfte att ge utrymme till fler än de som vanligtvis tar plats i friluftslivet. När initiativtagarna kom i kontakt med Friluftsfrämjandet började ett nyfiket och öppet samarbete som gett fördelar åt båda håll, berättar Al-Wadood Suberu från Outsiderslab.
Outsiderslab är ett projekt inom ramen för Third Culture Kids, ett nätverk för dem som lever med känslan av att kulturellt vara mitt emellan. Målet är att skapa en plats för upplevelser där en mix av kulturer kan samexistera.
Outsiderslab startade under pandemin enkla mötesplatser utomhus, med vandringar i närområdet som huvudaktivitet, i syfte att utforska och möjliggöra utrymme inom det traditionellt rätt homogena friluftslivet. De märkte att de nådde en grupp som annars inte hittat till friluftslivet, berättar Al-Wadood Suberu.
– Det är många som berättat att naturen har känts otillgänglig, att det är som att kliva in i någon annans rum, där man inte hör hemma. Vår ambition har hela tiden varit att skapa ett sammanhang där alla kan känna sig välkomna, att ingen ska känna sig annorlunda eller dum för att man inte har provat förut eller för att man inte ser ut som de flesta andra som rör sig i naturen i Sverige.
Efter ett år av lyckade träffar och ett community som stadigt växt sig större letade Outsiderslab efter samarbetspartners.
"Vår ambition har hela tiden varit att skapa ett sammanhang där alla kan känna sig välkomna."
– Vi kände att vi behövde ta nästa steg, med kunskap och med organisation. Så vi började höra av oss till organisationer, institutioner och företag i branschen. Vi hade aldrig hört talas om Friluftsfrämjandet men där hade vi tur och tajming. Friluftsfrämjandet hade insett att de behöver söka sig till nya sammanhang och målgrupper och vårt samarbete har landat väldigt väl.
Al-Wadood Suberu beskriver ett nyfiket och öppet samarbete som har fått växa över tid.
– Friluftsfrämjandet började med att följa med oss på tre hajker, för att lära känna målgruppen. Den stora fördelen för oss är att vi med hjälp av Friluftsfrämjandet kan bredda med fler verksamheter, till exempel kajak och klättring.
– Samtidigt har vi getts utrymme att dela med oss av vår kunskap och våra insikter, till exempel genom att föreläsningar och workshops. Vårt samarbete är viktigt åt båda håll, det bygger relationer på sikt.
Al-Wadood Suberu hoppas att fler ska fundera över sin egen roll för att öka inkluderingen i friluftslivet.
– Naturen har en otrolig läkande kraft, det är billigt och enkelt. Det är enormt orättvist att inte alla känner sig välkomna där. Där tycker jag många fler aktörer borde fundera på hur de kan bidra.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem