- Meny: Om oss Om oss
Lätta insteg i Botkyrka lokalavdelning
Botkyrkas lokalavdelning har jobbat med lätta insteg för att nå grupper som vanligtvis inte hittar till deras verksamhet. Helena Lagerlöf, ordförande i lokalavdelningen, berättar om hur de har gjort.
Botkyrka Lokalavdelning söder om Stockholm har en stor och livlig barn- och familjeverksamhet. Men det har länge varit tydligt att deltagarna kommer från de delar av Botkyrka som har goda socioekonomiska förutsättningar. De som bor i andra delar av Botkyrka som har större socioekonomiska utmaningar har inte hittat till Friluftsfrämjandets verksamhet.
Det här ville lokalavdelningen försöka ändra på.
– Om Friluftsfrämjandet ska vara öppet för alla räcker det inte med att bara säga det. Vi måste ofta göra något annorlunda, säger Helene Lagerlöf som är ordförande i Botkyrka lokalavdelning.
Familjedag som lockar fler
Varje år arrangerar Botkyrka LA en familjedag. Det är en välbesökt aktivitet men det har varit tydligt att få eller inga av besökarna kommit från norra Botkyrka. Inför årets familjedag ville styrelsen försöka ta reda på om det gick att göra något annorlunda så att fler skulle känna sig välkomna.
– Styrelsens syfte har inte varit att ”vi” ska lära ”dem” någonting. Utan det handlar om att vi tycker att friluftslivet har något bra och fint att ge alla, och att det är orättvist att fler inte hittar till friluftslivet eller känner sig välkomna i det.
För att komma tillrätta med orättvisan valde Botkyrka lokalavdelning att testa nytt innehåll och kanaler för att kommunicera inför familjedagen, och också fundera på hur verksamheten traditionellt sett ut och hur den med små medel skulle kunna justeras för att vara mer inkluderande.
– Vi upptäckte flera saker som vi ville ändra på, säger Helene och räknar upp främst tre punkter.
- Vi behövde vara tydligare och konkretare. Vi beskrev därför vad aktiviteterna gick ut på enkelt men tydligt utan att förvänta oss att deltagarna hade någon förförståelse om Friluftsfrämjandet eller vår verksamhet.
Vi var också tydliga med att man inte behövde några förkunskaper eller några speciella kläder, att det gick bra att vara med även i rullstol och att vi bjöd på korv vid grillen, även fläskfri och vegetarisk korv. - Vi skapade samarbeten och fick på så sätt tillgång till andras kommunikationskanaler att dela våra inlägg i. Lokala föreningar och religiösa samfund var bra kontakter att ha. De spred information om vår familjedag och rekommenderade sina medlemmar att prova på.
- Vi pratade med kommunens tillgänglighetshandläggare som dels kunde hjälpa till med kunskap men som också kunde ordna transport för de med funktionshinder som behövde hjälp att ta sig till familjedagen.
Samma verksamhet men mer inkluderande
Sammantaget är det inga stora eller komplicerade åtgärder som Helene Lagerlöf beskriver. Snarare en varsamhet om detaljerna och ett nyfiket förhållningssätt till hur man, utan att förändra verksamheten särskilt mycket, kan göra den mer inkluderande.
– Det glädjande var att vi direkt såg stor skillnad i vilka som besökte familjedagen. Många fler från norra Botkyrka kom och var med och uttryckte också sin glädje över att ha hittat den här verksamheten. De flesta hade inte hört talas om Friluftsfrämjandet tidigare men gillade verksamheten när de nu fick prova på den.
Dagen ledde till att många föräldrar frågade om det fanns mer verksamhet för deras barn.
– Det var väldigt roligt att många direkt blev så intresserade. Det här är ju ett väldigt bra sätt att hitta nya deltagare till olika delar av verksamheten.
Hjälp från andra ger nya perspektiv
För den lokalavdelning som vill bidra till att skapa ett mer inkluderande friluftsliv tipsar Hélène Lagerlöf om att ta kontakt med rikskontoret, som kan hjälpa till på olika sätt.
– Det är svårt att själv få syn på sina egna brister och utmaningar. Man kan behöva konkret hjälp med både vad man som lokalavdelning kan göra, och också hur man kan göra det, utan att det behöver bli så komplicerat.
I Botkyrka fortsätter det nyfikna utforskandet av hur man kan nå fler och därmed bidra till att friluftslivet blir lite mer rättvist.
– Det här första året visade att det varken behöver vara krångligt eller svårt. Och att små saker kan göra stor skillnad.
Däremot understryker Hélène att man ska närma sig frågan med ett stort mått ödmjukhet.
– Vi i Friluftsfrämjandet har inte facit på hur friluftsliv ska se ut eller bedrivas. Vill vi vara för alla kommer vissa saker förändras, i och med att andra människor hittar till oss. Det behöver vi vara öppna för och välkomna.
Tre tips från Hélène Lagerlöf:
- Hitta samarbetspartners
- Gör aktiviteterna enkla och möjliggör minimal insats från deltagarens sida när det gäller utrustning.
- Våga gå utanför den invanda boxen, då blir ert gemensamma äventyr än mer spännande.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem