Åk långfärdsskridskor med oss
Långa, snudd på ljudlösa skridskoskär och en spegelblank is – naturen från ett helt nytt perspektiv och nästan helt för oss själva. Att åka långfärdsskridskor är en fantastisk och unik naturupplevelse. Och med en grupp också tryggare.
I Sverige finns många små sjöar som fryser innan snön kommer, och ibland gör snöfattiga men kalla vintrar att isen lägger sig även på havet och de stora sjöarna. Mycket goda förutsättningar för långfärdsskridskoåkning!
Långfärdsskridskor är en mycket populär utomhusaktivitet i Friluftsfrämjandet på vintern. Varje säsong arrangerar våra utbildade ledare långfärdsskridskoturer och kurser runtom i Sverige, och guidar dig till att hitta de allra vackraste och bästa isarna. Vill du åka långfärdsskridskor på naturis, som frusna sjöar, åar eller längs med kusten är det viktigt för din säkerhet att du åker med en grupp.
Långfärdsskridsko är en vinteraktivitet med mycket längtan och tålamod. Vi brukar säga att “Du åker skridskor när det finns is, inte när du har tid”. Och visst är det så att säsongen både kan bli härligt lång med lite tur, eller underbar men kort. Så om du vill hålla på med långfärdsskridskoåkning gäller det att ha ryggsäcken packad så att du är beredd när dina ledare hittar isarna.
Vad du får på våra långfärdsskridskoturer
- En underbar naturupplevelse, nära eller längre bort
- Nya kontakter och härlig gemenskap med andra som älskar långfärdsskridskoåkning, som du
- Vetskap om var de åkbara isarna finns och tryggt sällskap som vill och kan följa med ut
- Ett säkrare äventyr med utbildade och erfarna ledare
- Tillgång till skridskonätet efter att du gått vår grundkurs
Hur ser en långfärdsskridskotur med Friluftsfrämjandet ut?
Turen går dit där isarna ligger. Kanske blir turen i närheten av där du bor eller så behöver ni åka iväg en bit. Turerna kan vara olika långa och ha olika nivåer, men säkert är att ni får en härlig naturupplevelse och alltid med paus för fika och att umgås tillsammans.
I Friluftsfrämjandet åker vi alltid i grupp och ledaren avgör var turen går utifrån de is- och väderförhållanden som råder. För att du ska hamna med åkare som är jämnstarka med dig har vi ett graderingssystem. Det innebär att du kommer börja i en grupp där du kan känna dig säker och utvecklas vidare därifrån.
Vissa av Friluftsfrämjandet aktiviteter i långfärdsskridsko fokuserar på åkteknik och säkerhetsövningar, för att öka din kunskap och trygghet samt utveckla din långfärdsskridskoåkning för att på så sätt njuta ännu mer av turerna, kunna åka under längre tid, med högre fart eller bara för att det är roligt att träna tillsammans.
Så här börjar du som nybörjare att åka långfärdsskridskor
För att börja åka långfärdsskridskor går du först en grundkurs i din lokalavdelning. Kursen går igenom hur du åker i grupp och hur du ska tolka den isinformation som finns på Skridskonätet, hela skridskosveriges gemensamma is-informationscentral. Skridskonätet används för att både ge och få information om isen, vilket är grunden för vår turplanering.
När du har gått grundkursen är det bra att träna upp tekniken på plogad bana eller isbana, för att få ut det mesta av kommande turer. Många lokalavdelningar har försäsongsträning både för nybörjare och mer erfarna långfärdsskridskoåkare. Läs mer om åkteknik i vår guide.
Roliga, lärorika och trygga långfärdsskridskoturer i grupp
Att åka långfärdsskridskor i grupp med Friluftsfrämjandet gör att äventyret blir roligt, tryggt och lärorikt. Alla Friluftsfrämjandets ledare är utbildade och har god erfarenhet av att planera turer på is och leda just långfärdsskridskoturer. De vet hur de hittar till speciella platser och de riktigt fina isarna och delar mer än gärna med sig av kunskap om den natur och kultur ni passerar. De vet hur er tur ska utföras på ett säkert sätt, att ni följer allemansrätten och hur du behöver förbereda dig. När du anmäler dig till en långfärdsskridskotur är du i trygga händer.
Skridskonätet
Många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar är med i Skridskonätet, ett samarbete mellan Sveriges skridskoklubbar. Friluftsfrämjandets turer kan annonseras ut både här och på Skridskonätet.
Läs mer: Så får du tillgång till Skridskonätet.
Bli medlem
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem! Bli medlemDela
Skridskor
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem