Så förbereder du sommarens naturparkour-äventyr
Naturen är världens bästa upptäcksplats. Men har du någon gång provat att upptäcka den med parkour? Här ger vi dig några tips på hur du kan komma igång!
En stock, en sten, ett träd eller en rot… skogen är en hinderbana. Prova dig fram, utmana din kreativitet och hitta helt nya vägar i skogen. Vi kallar det Naturparkour.
Parkour handlar om att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, smidigt och effektivt sätt som möjligt. Med fantasi ser du skogen och naturen runt dig på ett helt nytt sätt. Kan du ta dig över, under och förbi?
Friluftsfrämjandets naturparkourledare vill inget hellre än att ta med dig ut, hjälpa dig att komma igång, ge dig konkreta tips kring allt du behöver veta för att på nya sätt ta dig över stock och sten, på kreativa sätt och egna ben.
Men vi börjar med några tips på stigen, som du kan ha med dig redan på sommarens äventyr.
Värm upp kroppen
Uppvärmning väcker kroppen. Vi vill få igång leder och muskler så att de är redo för aktivitet, speciellt om det är leder som vi vanligtvis inte använder. I Naturparkour används händerna ofta som stöd i marken och på hinder. Det är därför extra viktigt att värma upp handlederna ordentligt och försiktigt öka belastningen stegvis.
En bra uppvärmning ska:
- Höja pulsen
- Öka kroppstemperaturen
- Innehålla någon typ av stretching av de muskelgrupper som kommer användas mest
- Peppa igång och vara kul
- Pågå i ca 10-15min
Säkerhet och omtanke – för dig och naturen.
Naturen är full av möjligheter och upptäckter. Nedfallna träd att ta sig över, stenar och rötter att hoppa mellan och grenar att svinga sig i.
Kom ihåg att vara rädd om dig – se dig omkring, hur ser det ut just där du är. En lös sten kan göra att du förlorar balansen om du inte är beredd, men är också en möjlighet att träna på att hoppa till instabila föremål. Är du som hoppar medveten om att den är lös så är den inte längre en riskfaktor utan istället ett svårare hinder.
Känn alltid först på det du tänkt ta avstamp från, svinga i eller hoppa till innan du använder det. Är grenen stark nog för att hänga i, är stenen lös eller stabil? Undersök marken så att du är medveten om det finns stenar, rötter eller annat som döljer sig. På så sätt tar du hänsyn till naturen, tar hand om den och samtidigt din egen säkerhet. Anpassa alltid din förmåga till omgivning och tvärtom.
Ge dig ut i naturen och känn dig fram – vilka nya vägar kan du prova? Och följ förstås gärna med oss ut!
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem