Bra utrustning till lite större barn
När barnen blir äldre öppnas möjligheter till längre äventyr. Kanske en vandring, helger med tältet i ryggsäcken eller cykeltur över stock och sten. Ledaren Annika ger råd kring utrustning till junioren.
Att slippa skavsår, inte svettas i onödan och bära sin packning så bekvämt som möjligt borde inte vara något förunnat endast vuxna. Annika är ledare i Vildmarksäventyr, Friluftsfrämjandets verksamhet för barn och unga mellan 7–25.
–Man behöver inte lägga massa pengar på kläder och prylar som barnen snabbt växer ur och inte hinner slita ut. Kan man låna eller köpa begagnat är det allra bäst, både för plånbok och miljö, säger Annika.
Friluftsprylar har överlag bra hållbarhet och ofta går det att hitta bra begagnad utrustning. Det finns också företag som hyr ut kläder eller har prenumerationer där barnens kläder byts ut allt eftersom de växer.
Byxor
Sköna och praktiska byxor gör turen bekvämare. Visst funkar jeans, men blir de blöta så är de blöta, länge. Friluftsbyxor är gjorda helt eller delvis av syntetmaterial som gör dem slitstarka och snabbtorkande.
–Hitta några som är både snygga och sköna så är chansen god att de blir favoriter även till skolan, säger Annika.
Värmande jacka
Det värmande mellanlagret är inte lika viktigt vad det består av. Det går bra med det du har i garderoben. Men behövs det ändå köpas är en isolerande, fluffig jacka ett bra köp.
–Den fungerar på skolgården nästan året runt, blir en skön huvudkudde i tältet, värmer kyliga kvällar och väger väldigt lite, säger Annika.
Ryggsäck
Alla äventyr kräver inte en rejäl ryggsäck. Men planerar ni en vandring är en bra ryggsäck nödvändig. Den behöver passa barnets rygglängd, ha ett rejält bärsystem samt bra höftbälte och bröstrem. Att gå någon längre sträcka med skolryggsäck skulle göra ont.
–Barn växer inte ur en juniorryggsäck på samma sätt som med kläder och skor. Den kan istället bli en bra kompis i flera år, säger Annika.
Regnkläder eller tunt skal
Ska man på längre äventyr behövs ett bra yttersta skal mot vind och regn. Skaljackan, som många använder oavsett väder och som också tål regn, är ett bra alternativ.
För den som lätt blir varm kan det istället vara skönt med en tjockare fleece- eller ulltröja med en tunn regnjacka att dra på när det behövs. En tunnare jacka är också lättare att bära med sig, men är inte är lika slitstark.
–Undvik galon. De ventilerar dåligt och blir lätt fuktiga och kalla på insidan. De är tunga att bära med sig, oavsett om de sitter på kroppen eller i ryggsäcken, säger Annika.
Skor
Äldre barn svettas ofta mer om fötterna än små barn och har högre krav på komfort. Är man ute mycket är det bra med ett par bra kängor. Det finns modeller av olika vridstyvhet och olika höga och hårda skaft. Fundera på vad de ska användas till och i vilken miljö.
–Och prova! Skavsår är en vandrings värsta fiende – sköna skor gör allt mycket roligare, säger Annika.
Närmast kroppen
Använd inte bomull – bomullströjan blir snabbt tung och kall. Den värmer dåligt och fuktig kyler den ner. Den transporterar inte heller bort fukt och svett särskilt bra när det är varmt.
Välj syntet eller merinoull som är mjukt och ventilerande. Ulltröjor är dyrare än bomull, men du behöver inte lika många eftersom de inte måste tvättas lika ofta.
–Välj också strumpor i ull, gärna två lager om ni vandrar. Då skaver de mot varandra istället för mot huden och blir lättare att hålla torra och fräscha. Vantar är bra att ha med, och ett par extra att byta till, säger Annika.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem