Planera din paddlingstur
När du börjar känna dig säker på din teknik, kanske du längtar ut på längre turer. Att ljudlöst få glida fram över lugna hav, hitta sin egen kobbe att slå upp tältet på och grilla sin middag är det som lockar många paddlare. Genom att förbereda ordentligt kommer du kunna njuta än mer av äventyret. Är du ovan kan det vara klokt att följa med Friluftsfrämjandet på en ledarledd tur första gången.
Av: Gunnika Isaksson-Lutteman
Planera turen
Att planera och drömma inför turen du ska göra är både roligt och nyttigt. Skaffa kartor, köp guideböcker, googla information på internet och läs in dig på området.
- Prata med dina kompisar som ska med. Kom överens om vad för slags tur ni vill göra – njutartur med fokus på god mat eller är ni alla ute efter att slå hastighetsrekord? Har ni diskuterat innan vad ni vill ha ut av turen kommer det bli bättre för alla.
- Bestäm vem som ansvarar för vad. Vem sköter navigering och vem ska vara ledare för gruppen? Även om det är kompisar som paddlar tillsammans är det skönt att det är klart från början. För ibland måste någon fatta beslut om vad som ska göras snabbt. Det är försent att ha en kompisdiskussion om hur problemet ska lösas om en kompis redan kantrat.
- Börja med att hitta lämpliga sjösättningsplatser och landstigningspunkter. Var kan ni parkera bilen och var finns det kajaker att hyra om ni behöver det?
- Lär er om sträckan ni vill paddla. Kan ni undvika hårt trafikerade leder eller onödigt öppna och långa passager? Kolla upp om det finns strömmar och särskilt vindutsatta platser som kommer göra paddlingen besvärlig. Räkna med att ni paddlar ungefär 5 kilometer i timmen om förhållandena är snälla. Planera för lagom långa dagsetapper.
- Ta reda på hur ser det ut där ni tänkt tälta. Är det naturreservat eller fågelskyddsområden med särskilda bestämmelser? I Sverige gäller allemansrätten och du får tälta en eller två nätter på annans mark om du inte stör eller förstör. Men i områden med skyddad natur kan det vara förbjudet att tälta vissa perioder på året. Är ni en stor grupp som ska tälta bör ni be om tillåtelse från markägaren innan. På odlad mark och nära boningshus får du inte tälta.
- Proviant, vatten och sopor behöver också planeras för. Kan ni få med all mat som behövs för turen eller måste ni proviantera längs vägen? Var kan ni fylla på vatten om ni behöver? Ta alltid med extra mat ifall turen blir längre än vad ni tänkt på grund av oförutsedda händelser. Ta med mer snabba snacks än ni tror att det kommer gå åt. Kan ni slänga sopor någonstans på vägen eller inte? Tänk på att ta med påsar som du kan förvara soporna i tills du kommer hem. Flera mindre påsar gör det lättare att sopsortera direkt.
- Ha en reservplan ifall vädret inte blir som väderleksrapporten spådde. Se till att ni har möjlighet att följa väderleksrapporter kontinuerligt, antingen i mobilen eller via en liten radio. Låt vädret styra era vägval.
- Planera för vilodagar och paddla hellre i ett lugnt men jämnt tempo.
- Tala om var ni ska för någon som är kvar hemma. Om kom ihåg att uppdatera era färdplaner om förutsättningarna ändras.
CLAP – en bra säkerhetsregel att kunna
C - Communication. Gör upp i förväg hur ni ska kommunicera på vattnet, se till att ni kan få kontakt med alla i gruppen vid varje givet tillfälle.
L –Line of sight. Utse någon i gruppen som har till uppgift att ha uppsikt över alla i gruppen, vid alla tillfällen.
A – Avoidance is better than cure. Det är bättre att undvika incidenter än att ta hand om dem.
P – Positioning. Se till att den som är utsedd till ledare är på en sådan plats i gruppen att hen bäst kan ta hand om en situation. Det behöver inte vara längst fram, det är situationen som avgör.
Tycker du att det verkar mycket att hålla reda på? Följ med Friluftsfrämjandet på en tur, vi guidar dig tryggt in i paddlingens underbara värld!
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem