Paddla säkert
Att paddla kajak säkert är en kombination flera faktorer. Den viktigaste är tveklöst paddlarens kunskaper och omdöme. Att ha med sig rätt säkerhetsutrustning och kunna använda den är avgörande när en allvarlig situation uppstår.
Att kunna bedöma de yttre omständigheterna, väder, vatten och andra farkoster, är den tredje viktiga ingrediensen.
Viktigt för säkerheten att träna
Att vara utsatt för väder, vind och sjögång är en av tjusningarna med kajakpaddling. De flesta långfärdskajaker är, rätt hanterade, mycket sjövärdiga. I alltför svåra omständigheter och utan teknik kan de vara mycket farliga. Med träning kan de flesta lära sig att paddla i vind och vågor. I utsatta vatten är det viktigt att ha kunskaper om kamraträddning och olika tekniker att ta sig i och ur kajaken. Vikten av att kunna eskimåsväng, ett sätt att själv vända kajaken på rätt köl när den hamnat upp och ner, diskuteras i kajakkretsar, men det är naturligtvis ingen nackdel att kunna göra en sådan. En effektiv och kraftbesparande paddelteknik gör långa eller svåra passager snabbare, enklare och mindre tröttande.
Bra tips om säkerhet
Rätt beslut om färdväg är många gånger avgörande för en lyckad kajaktur. Långa pass i hård sjö är arbetsamt och för de flesta är en mer skyddad väg eller att avvakta bättre väder, den säkra lösningen. Sunt förnuft är till god hjälp och erfarenhet förstärker förmågan attt avgöra när det är dags att stanna, byta färdväg eller paddla vidare. Att läsa sjökortet, lyssna på väderleksrapporten och bedöma vind- och vågriktning ger värdefull bakgrund. Ibland kan färdvägen behöva ändras i sista stund när förhållandena förändras och den rakaste vägen är sällan den säkraste i utsatta lägen.
Kajakpaddlare ska förstås ska vara simkunniga. Med sällskap är det enklare att klara besvärliga situationer och innan man är mycket van ska man inte göra långa turer på egen hand. Det finns mängder med säkerhetsutrustning för kajakpaddling. Många delar av grundutrustningen, karta och kompass, kapell med mera, behövs för att paddla säkert. Här tar vi upp det som är mer specifikt säkerhetsinriktat. Flytvästen är självklar för de flesta och bör alltid användas. Använd en väst som är avsedd för paddling, som är kort, sitter bekvämt och ger röreslefrihet. Västen bör sitta ytterst, så att den hållir ihop kapell och övrig klädsel. Paddeln bör vara fäst vi kajaken med en lina, så flyter den inte iväg om du skulle tappa den.
Paddelflottör
Paddelflottör är ett bra hjälpmedel i flera sammanhang. Paddlar du ensam, bör du definitivt ha en flottör och träna med den i olika situationer och förhållanden. Reservpaddel bör finnas minst en per grupp, flera om gruppen är stor. Pump hör också till de saker som absolut ska vara med, minst en per grupp, flera om gruppen är stor. En mekanisk fotpump med hög kapacitet är mest effektiv. För paddling i skyddade vatten, fungerar en handpump tillräckligt bra.Att kunna bogsera en kamrat som av något skäl inte kan fortsätta paddla är viktigt, framför allt vid lite längre turer.
Bogsersystemet ska finnas lätt tillgängligt och gå att monteras enkelt. Drivankare bidrar till att minska avdriften, hålla kajaken i vindögat, när man tar en paus i paddlandet ute på öppet vatten. Vid självräddning med flottöruppgång i grov sjö är drivankaret till stor hjälp.
Mobiltelefon har blivit en vardagspryl, som kan bidra till att hjälp snabbt kommer på. plats vid en nödsituation. Förvara vattentätt och kolla att batteriet är laddat och nätet har täckning.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem