Paddla, göra eld, övernatta – ett äventyrsdygn
Genom tysta skogar till ljudet av en livlig fors. Fartfyllt och stilla om vartannat. Att paddla kanadensare längs strömmande vatten är ett varierat äventyr. Ledaren Fredrik berättar vad som är bra att veta inför turen.
Fredrik är kanadensarledare i Friluftsfrämjandet, och även om han ser tjusningen i lugna njutarturer så klappar hjärtat starkast för äventyrspaddlingar – gärna flera dygn.
–Ljudet av hur vattnet blir fors längre fram känns i magen! Man måste ställa sig upp, läsa av vattnet, ibland gå i land och spana ut en väg genom strömmen.
Men det är inte distansen som grejen. Enligt Fredrik är den bästa turen då man har tid att lära nytt, stanna och öva inför nya utmaningar, pausa ofta, fika och köra igen.
–Att ha sällskap och kunskap är viktigt. Med trygghet blir det också roligare att paddla. På Friluftsfrämjandets turer har ledaren koll på vilka forsar som är paddlingsbara och var man måste bära kanoten istället.
En bra tur
–Som ledare väljer jag tur efter gruppens nivå. På morgonen paddlar vi bara bort från parkering och hus, så att vi känner att äventyret börjat. Då ser jag också vad vi behöver öva på. Ganska snabbt lägger vi till, tar förmiddagsfika och kokkaffe. Då går jag igenom kommande forsar, säger Fredrik.
De första strömmande partierna är alltid spännande, berättar han.
–Vi tar det lugnt och går igenom vad vi ska tänka på – hur man kan förflytta sig i sidled, stanna mitt i forsen, zick-zacka runt stenar, eller följa med där vattnet går som ett ’v’. Kanoterna är försedda med linor och vi ledare har kastlinor redo så att vi tryggt kan öva och ta hand om situationer som uppstår i strömmande vatten.
Efter ett tag brukar det vara läge att hitta en lunchplats.
–Sedan paddlar vi till fyra-fem tiden, men slår läger tidigt när vi ser någon mysig glänta och vattnet är lugnt. Vi packar ur och hittar en rolig fors vi kan paddla om och om igen till skymning. Det är kul!
Dra upp kanoten en bit på land inför natten och bind fast den. Nästan alla vatten i Sverige är reglerade och när vatten släpps på höjs nivån. Även nederbörd kan få vattnet att stiga.
–Jag tröttnar aldrig på att avsluta kvällen runt elden, mitt i öde natur. Längs älvar finns ofta drivved, så köpt ved behöver vi inte ta med. Vi eldar bara på angivna platser, säger Fredrik.
Förberedelser
Att följa strömmande vatten och paddla från a till b är roligt, tycker Fredrik. Hur långt man kommer beror på hur strömt det är – men ofta runt 1–2,5 mil per dygn. Att studera satellitbilder över området ger överblick på hur avancerad paddlingen är. Större forsar syns ofta, medan lättare inte gör det. Lantmäteriets kartor har många utmärkta. På fiskekartor syns ofta vindskydd och många har ordnade eldplatser.
–Jag kollar också SMHI:s vattenwebb som uppmätt alla Sveriges strömmande vatten. Där kan jag jämföra mot tidigare år, se var det är lågt och undvika att vi får bära många sträckor.
Ha olika alternativa lägerplatser, välj efter hur långt ni tog er den dagen och där det blev lätt att lägga till.
Packning
Att leta tältplats från strömmande vatten är klurigt – ha med en hängmatta så behövs bara två träd. Ta alltid med flera kompletta ombyten.
–Unna dig god mat! På kanadensarturer finns plats – du behöver inte leva på frystorkat, säger Fredrik.
Packa vattentätt i rejäla, dubbla, ”dry bags” eller tunnor med lock. Ta en vän till hjälp för att se att kanoten är jämt balanserad i vattnet när du sitter i. Det ska vara lätt att trimma, flytta packning, om vinden ändras.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem