Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Mörkerpaddling - bra att veta innan du ger dig ut

Att ge sig ut och paddla en småkylig höstkväll kan vara magiskt. Men som med allt friluftsliv, och speciellt i mörker, behövs rätt förutsättningar och förberedelser. Här går vi igenom hur du behöver ta hänsyn till väder och vind, hur ni syns och hur ni håller koll på varandra vid mörkerpaddling.

De klassiska sommaräventyren behöver inte avta bara för att säsongen tar slut. På hösten dyker nya möjligheter upp – som till exempel att uppleva en kär aktivitet på ett annorlunda sätt.

Höstmörkret gör kajakturen till en helt ny upplevelse, men det kräver också ytterligare förberedelser. Säkerheten måste alltid sättas först, oavsett årstid. Vi använder våra sinnen på andra sätt och några fler regler tillkommer också i mörkret. Här går vi igenom lite av det du behöver tänka på om du vill ge dig ut och paddla i mörkret.

Känslig för vindar och vågor

Månen är den största ljuskällan när vi är på vattnet i mörkret. Ögonen vänjer sig snabbt, men är inte lika pålitliga som i dagsljus. Ha stor ödmjukhet inför vädret och håll ständig koll på vinden och vågorna. Eftersom du ser vågorna först när de är nära så krävs det extra rörelseberedskap och att lågt stöd sitter per automatik. 

Skulle du gå runt är det bra om du är van vid kamraträddning, eftersom mörket lägger till ytterligare en dimension till att rädda varandra. Träna din kamraträddning minst en gång om året, så du är bekväm med det även om det är mörkt och vågigt.

I mörkret kan det vara svårt att bedöma avstånd till strandkanten och vågornas höjd och kraft. Lika svårt kan det vara att uppskatta var du ska sätta fötterna inne vid strandkanten. Var är det halt nånstans? Din pannlampa kommer väl till pass här, för att ge dig koll på landstigningen.

Navigation

Lägg upp turen så att ni är långt ifrån annan båttrafik, så minskar ni risken för möten. I mörker är det mycket ljus som lätt kan förväxlas. Se till att du har tydliga navigationspunkter på din tur, så att du inte behöver tveka på var du är någonstans. Ett bra tips är att titta bakåt när du kommit några hundra meter ut från din start och målplats, så att du ser hur det ser ut och vad som kan identifiera platsen när det är mörkt.

Kartan ser du enklast med en pannlampa med rött ljus, så slipper du förstöra ditt mörkerseende. Tejpa en röd tejp över en vit lampa om du inte har rött ljus på lampan. Skriv upp gradtalen på kursen om du har någon passage som kräver att du hamnar exakt. 

Kartan och kompassen är grunden i din navigering, Gps är en bra extra säkerhet om du vill försäkra dig om exakt var du är.

Synlighet

Reflexer gör att ni syns tydligare – en kanot ska ha runtom lysande vitt ljus som kan vara tänt hela tiden. Det är okej att släcka ljuset om ni är ensamma på sjön och tänder det vid möte med andra båtar. Lamporna på båtar skapar ett symbolspråk för att sjöfarare ska kunna veta vilka andra som är på sjön. En riktigt stor båt kan se ut som en flytande julgran! Ditt vita ljus ska vara så svagt att det inte bländar dina kompisar men ändå syns på håll.

Det kan vara en bra idé att en i gruppen har med sig en riktigt stark pannlampa för att visa var gruppen är vid möte med andra båtar, eller för att hitta smala passager, som exempelvis ett hål i en vassdunge.

Aktsamhet vid farledsöverfarter

Mörkret innebär ännu större aktsamhet vid farledsöverfarter och för annan båttrafik. Sikten är skymd för samtliga involverade. Paddla så långt från leden som möjligt så slipper du möta andra båtar. Behöver du korsa en farled gör ni det i ett led – tvärs leden som "en" båt med tända ljus. Se till att lyssna på ledarens instruktioner. En god idé kan vara att gå igenom hur en farledsöverfart ser ut så alla i gruppen känner sig trygga med hur de ska agera, redan innan ni beger er av.

Lätt att försvinna i mörkret

Det är lätt hänt att glida iväg, bort från gruppen. I mörkret är det desto svårare att hitta tillbaka om inte alla har ett vitt ljus. Som alltid finns det en ledare fram i gruppen och en köperson som samlar upp gruppen där bak. Vi får se till att hålla lite extra koll på varandra på mörkerpaddlingen. Ett bra sätt är att gå ihop två och två och ha kontakt med varandra under turen. Rösterna blir till guld när ljuset försvinner. Lugnt samtalsavstånd är det som gäller. Alltså att ni är så pass nära varandra att ni kan prata om kvällens magi.  

Viktigt att ta med till mörkerturen

– Ta med lättillgängligt förstärkningsplagg, luften blir snabbt kall och fuktig när solen gått ned.

– Pannlampa med rött ljus för att kunna navigera utan att försöka mörkerseendet.

– Bra om någon har en extra stark pannlampa för navigation.

– Alla tar med runtomlysande vitt ljus som inte bländar.

– En mobil vattentätt förpackat.

– Gå igenom färdplanen innan så att alla vet vart turen går.

– Flytvästen är självklar även här!

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning