Lär dig navigera i kajaken
Nyfiken på navigering? Läs vår lilla navigationsskola för paddlare här.
Av: Gunnika Isaksson-Lutteman
Karta och kompass
Eftersom kajaken inte är så känslig för grundstötning är det egentligen inte så noga med exakt navigering. Men det är ändå bra att kunna lista ut var du är, så du vet att du är på rätt väg. De flesta paddlare håller sig nära land och därför går det oftast att förlita sig på optisk navigering – det vill säga genom att studera din omgivning kan du räkna ut var du är med hjälp av kartan och ibland även kompassen. Det som är det svåra med optisk navigering är att du sitter lågt i kajaken och öarna omkring dig har en tendens att flyta ihop. Ta för vana att alltid observera din omgivning och häng med på kartan samtidigt.
Om du ska välja sjökort eller terrängkarta är en smaksak, men paddlar du vid kusten bör ett sjökort finnas med i gruppen. På terrängkartan får du information om bland annat höjdkurvor på öar och kan läsa terrängen bättre i sökandet efter en bra tältplats och landstigningsställe. Men sjökortet ger mer information om sjömärken och fyrar som kan göra det lättare att hitta riktmärken till sjöss. En bra däckskompass är att rekommendera för att kunna hålla kursen – även en handhållen kompass i flytvästfickan om du behöver ta ut nya kurser på sjökortet under paddlingen. Se till att inte ha något som kan påverka den magnetiska nålen i närheten av kompassen, då kan en missvisning med tiotals grader uppstå.
Ta ut kursen
Att på förhand planera sin färdväg är smart om dimman rullar in under din paddling eller kraftigt regn försvårar sikten. Att ta ut kurser för att göra en turplan är grundläggande förberedelser – anteckna och ha planen nära till hands i till exempel kartfodralet.
För att ta ut en riktning och en kurs, lägger du kompassens långsida så att den skär genom din start- och slutpunkt. Kurspilen ska peka mot ditt mål. Vrid kompasshuset så att dess röda norrpil pekar norrut på kartan. Läs av din kurs på gradskivan där kurspilen skär gradskivan.
Lyft kompassen från kartan och håll den framför dig. När den röda norrpilen sammanfaller med kompasshusets norrpil har du din kurs i kurspilens riktning. På en däckskompass följer du det gradtal du har fått fram från dina beräkningar. För att göra en plan tar du ut flera kurser mellan riktmärken som är lämpliga och beräknar hur länge du behöver paddla en kurs innan du ska byta till nästa. Använd optiska riktmärken om möjligt.
När du tar ut en kompasskurs kan det vara bra att ta till lite extra, till exempel mot en udde – så vet du att när du är framme ska du paddla åt ena hållet istället för att riskera att missa udden.
När du följer med Friluftsfrämjandet på tur, följ gärna med själv på kartan så lär du dig undan för undan navigerings ädla konst.
Ta reda på var du är
Idag går det att få en exakt position från GPS:er och mobiltelefoner. Men om batterierna tar slut är det bra att veta hur du kan ta reda på var du är utan elektronikens hjälp. Krysspejling kallas det när du med hjälp av kompassen och riktmärken i terrängen luskar ut din position. Ta sikte på något i terrängen och håll upp kompassen framför dig. Sikta med kurspilen mot ditt riktmärke, vrid kompasshuset så att den röda norrpilen stämmer överens med kompasshusets norrpil. Kursen kan du läsa av där kurspilen skär gradskivan. Lägg kompassen på kartan och låt ena långsidan skära genom ditt riktmärke. Vrid hela kompassen så att kompasshusets nord-sydlinjer är parallella med kartans nord-sydmeridianer.
Du befinner sig någonstans längs linjen på kompassens långsida. För att ta reda på mer exakt var du är upprepar du krysspejlingen med två andra riktmärken i terrängen, gärna i vinkel från det första riktmärket du tog. Där alla linjer sedan sammanfaller – där är du.
Tips
Se till att ni är flera i gruppen som följer med i navigeringen – det är lätt att tappa bort sig när allt ser ut att flyta ihop. Och du, det är bättre att fråga var du är om du är tveksam istället för att fortsätta paddla fel.
Känner du dig osäker på navigeringen, häng med oss ut! Friluftsfrämjandets duktiga ledare lär gärna ut navigering till nyfikna!
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem