Kanadensare – så kommer du igång
Att paddla kanadensare är en riktig klassiker, och börjar återigen bli ett populärt sätt att upptäcka naturen på. Ledaren Christel delar med sig av hur du kommer igång.
Kanot eller kanadensare?
En kanadensare är det som de flesta i Sverige kallar kanot. Även om ordet ”kanot” egentligen är ett samlingsnamn för både kajak och kanadensare.
–Redan på 1530-talet finns det omnämnt att ”kanoter” användes i Kanada som transportmedel. Det var inte förrän 1920-talet som den kom till Sverige och började användas som fritidsfarkost. Materialet har förändrats genom tiderna men formen densamma – likformig/spetsig både fram och bak, berättar Christel.
Christel är kanadensarledare i Friluftsfrämjandet och märker ett ökande intresse av paddling.
–Att nästan ljudlöst glida fram på vattnet med naturen nära inpå, det kan nog få den mest stressade att slappna av. Att paddla kanadensare är också en kul grej som passar kompisgänget – äventyrligt men samtidigt lättillgängligt. Men det är viktigt att ha respekt för vatten, och alltid sätta säkerheten i främsta rummet. Som nybörjare kan det betyda att följa med på en ledarledd tur först, säger Christel.
Vilka förkunskaper behövs?
För att kunna paddla behöver du vara simkunnig och använda flytväst. Ha alltid med ett vattentätt packat ombyte och mobiltelefon. Och paddla inte ensam.
–Sällskap är inte bara trevligt, utan en viktig säkerhetsaspekt. Skulle du trilla i vattnet behöver det finnas någon som kan kamraträddning och kan få upp dig. På ledarledda grupper i Friluftsfrämjandet är detta både något som ledaren är van vid, och som man tränar tillsammans. Det är en bra start för att öka på sin egen kunskap och kunna känna sig tryggare ute på vattnet, säger Christel.
Hur kommer man igång?
I Sverige finns många bra paddelvatten. Vackra lugna sjöar, långa slingrande åar, eller snabbt forsande vatten. Beroende på hur van paddlare du är finns otaliga variationer att välja på.
–Personligen gillar jag å-paddling. Naturen kommer närmre inpå och man får en djungelkänsla med trädens grenar som hänger över vattnet. Att paddla nära strandkanten ger också större chans att få se djurliv, och du blir mindre exponerad för väder och vind. Kom ihåg att hålla avstånd till sjöfåglar och andra djur, säger Christel.
Att lära sig några paddeltag och ge sig ut utan större ansträngning är, vid bra väderförhållanden inte särskilt svårt. Några bra första tekniker att träna på är att paddla rakt utan att byta sida med paddeln, och att svänga utan att bromsa. Barn brukar trivas i kanadensare och hjälper ofta gärna till att paddla.
–Med lite övning kommer tekniken och det blir ännu lättare att ta sig fram. Följer du med en ledarledd tur går det riktigt snabbt. I sinom tid kan du ta dig fram på svårare och forsande vatten – och det är riktigt roligt, säger Christel.
Hitta en uthyrare och be om tips på lämpliga vatten för din nivå. Räkna inte med att ta er så långt, utan fokusera på att hålla god energinivå och ha roligt.
Ha med en karta över området, och se till att alla förstår den. Lämna alltid en färdplan till någon på land, så att de vet när ni väntas tillbaka och vilket område ni rört er i ifall ni hamnar vilse. Kolla upp vilka regler som gäller i området. Kanske finns det något område där ni inte får gå i land, på grund av fågelskydd.
–Klä dig efter vattentemperatur och kolla väderprognosen! Paddling ska vara härligt, men blåser det för mycket kan det bli tungt. Spar då äventyret till en mer njutbar dag, säger Christel.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem