Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandra i Norge

Det är många svenskar som varje år åker för att vandra i Norge. Med ett sådant vackert grannland är det ju förstås svårt att låta bli. Här delar vi med oss av våra bästa tips till dig som planerar att vandra i Norge.

Norska klassiker och unika platser du inte får missa

Triangelturen

Triangelturen är en norsk klassiker och passar väldigt bra för nybörjare. Du som vill gå rundan kan med fördel starta vid antingen Dørålseter, Bjørnhollia eller Rondvassbu.

Vandringen tar dig förbi vackra berg och leder vid Rondane National Park, i norska Østlandet. Det finns många fina utsiktsplatser här och du kommer att komma hem med riktigt fina bilder. Lämningar från inlandsisen ligger dessutom kvar vilket för många är en helt unik upplevelse.

Trolltunga

Trolltunga är en legendarisk plats som ligger omkring 1 100 meter över havet. Det är en platå som sticker ut ur berget som en tunga och ger utsikt över Ringedalsvatnet, i Tyssedal, i Odda kommun, Hordaland fylke som det ligger ungefär 700 meter ovanför. Det är inte svårt att förstå varför Trolltunga utgör en stor fotofavorit i både familjealbum som instagramflöden. 

Om du är ute efter att se glaciärer så är det hit du ska åka. 

Hardangervidda

En stor del av detta fjällområde i södra Norge utgörs av en nationalpark på 3 422 km². Något som gör Hardangervidda speciellt är att det är den största högfällsplatån (omkring 8 000 km²) i Europa. Om du är ute efter att se glaciärer så är det hit du ska åka. 

Jotunheimen

Jotunheimen kan på svenska översättas till ”Jättarnas hem”, detta eftersom att några av Norges och norra Europas högsta berg finns här. Sedan 1980 är regionen en nationalpark och idag är det en av Norges mest besökta turistområden. Här ligger Norges högsta berg Galdhøpiggen (2 469 m).

Eidsfjord till Sognefjord

Eidsfjord ligger i den innersta delen av Hardangervidda och om man börjar här har man en start på en väldigt vacker runda. Du kan till exempel vandra till Sognefjord. Det går faktiskt att göra på en dagsvandring och kan dessutom vara kul att göra med barnen om ni vill börja med en kortare sträcka.

Sognefjord med sina 205 km är Norges största fjord och världens näst längsta. Om du ska hitta en längre måste du åka till Grönland och besöka Scoresby Sund. Det som gör fjorden extra vacker är att den omges av klippor som ofta speglar sig i det spegelblanka vattnet. Reflektioner av bergen som är upp till 2403 meter över havet (vid Årdal) skapar en symmetri i en skala som man inte ser någon annanstans. 

Andra fina platser

Det finns otroligt många ikoniska platser och guldkorn när du ska vandra i Norge. Listan skulle bli för lång om vi försökte nämna alla men några av dem inkluderar Telemark, Setesdal, Hemsedal, Golsfjellet, Romsdalseggen. 

Att tänka på när du ska vandra i Norge

  • Följ de norska fjellvettreglena. De handlar i stort om att vara försiktig och framför allt att planera din resa i förväg. Detta är särskilt viktigt om man är nybörjare eller ska på en liten svårare rutt.
  • Bestäm om du ska tälta, stanna på hotell, bo i vandringsstugor (eller hytte som det heter på norska) eller sova under bar himmel. Varje alternativ har sina fördelar beroende vilka mål du har med upplevelsen.
  • De flesta vandringsleder är märkta enligt svårighetsgrad. Tänk på att välja en led som alla i ditt sällskap kommer att klara av. Det kan låta klyschigt men en kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk och det är så mycket roligare om hela gruppen tar sig fram tillsammans och inte behöver dela på sig. 
  • Utnyttja den norska allemansrätten – den är precis som den svenska. Du har rätt att befinna dig på annans mark om du inte förstör. 

Läs mer: Allemansrätten - vad innebär den?

3 tips när du ska vandra i Norge med barn 

1. Sätt upp läger att ha som utgångspunkt

Kom ihåg att det ska vara roligt – ni äventyrar alltid på barnens villkor! För barn spelar avstånd mindre roll. De stora äventyren finns oftast i det lilla, troligtvis mer än vad vi vuxna tror. 

Ett första tips när du ska vandra i Norge med barn kan vara att gå en bit, sätta upp ett tält och ha det som utgångspunkt för framtida aktiviteter. Sedan kan ni göra dagsturer runtom för att alltid komma tillbaka till ert ”basläger”.

Det är extra bra om ni kan hitta en plats som ligger mitt bland flera olika platser som ni är intresserade av att upptäcka med familjen. Ni slipper dessutom sätta upp tältet varje dag, ifall det känns jobbigt när orken tryter med trötta eller hungriga barn.

De stora äventyren finns oftast i det lilla, troligtvis mer än vad vi vuxna tror. 

En annan fördel med att ha ett basläger är att man inte behöver känna att en viss distans måste avverkas varje dag. När man vandrar i Norge med barn så kan det kännas jobbigt att behöva hinna så långt som man tänkt varje dag. Vissa dagar håller barnen kanske inte det tempo som ni planerat att hålla för att nå en viss destination. Det är okej!

Det kan dessutom vara fördelaktigt om baslägret är beläget nära något som barnen kan tycka är spännande. Om det finns en sjö, liten bro eller annat skoj som barnen kan underhållas av så blir det en avlastning och dessutom ett kul sätt för barnen att ladda batterierna på.

2. Vandra med en annan familj som också har barn

När barn (och vuxna!) har roligt så är de motiverade att ta sig till målet som ni tillsammans bestämt. Därför är det en bra idé att gå med en annan familj som också har barn så blir det mycket roligare när ni tillsammans traskar över lederna. 

3. Ha med mycket snacks, lekuppgifter och pausa ofta

Barn behöver påfyllning oftare än vuxna och blir tröttare snabbare. Se därför till att dels ha snabba energireserver tillgängliga för när blodsockret faller så att alla kan vara pigga och glada.

Många gånger behöver man inte oroa sig för att barnen kommer säga till om de är trötta men det kan vara bra att ha med i beräkningen om ni planerar att gå en viss distans. Ha gärna några lekar och uppgifter på lager, som gör det extra roligt att komma framåt. Testa naturbingo, Skogsmulles utmaningar, eller inte nudda mark!

3 tips när du ska vandra i Norge med hund

1. Koppel eller inte?

Det finns inga förbud för att vandra i Norge med hund. Alla leder är tillåtna för hiking eller trekking med hund (så länge de är tillåtna för människor). Det är däremot inte tillåtet att låta hunden gå fri överallt utan koppeltvånget är ganska utbrett.

När sikten är fri och det inte finns några människor eller djur på långa avstånd så är det många som låter hunden går fri men allt beror helt enkelt på hur pålitlig din hund är och vilken slags miljö du är i. Här kan vi inte ge några närmare rekommendationer än så.

2. Skor till hunden

Det kan vara bra att ha med sig skor till hunden i fall ni kommer till ett område eller parti med vassa stenar. Det blir mycket skönare och säkrare för hunden.

3. Låt hunden bära sin packning

Det sista tipset beror självklart på hundens storlek. Om det är en liten hund finns det kanske inte möjlighet men om hunden klarar det så kan det vara en idé att låta den bära sin egen packning. Då är det bra att i förväg ha köpt en klövjeväska för hunden där den kan bära sin egen packning (framför allt mat). 

Vandring vs Trekking

Vandring görs på i förväg planerade leder som folk har vandrat längs tidigare. Trekking är lite som att hitta sig själv – man går sin egen väg och hittar nya områden att utforska.

Sätt alltid säkerheten först. Vandring är bra att börja med för den som är nybörjare, tills man får mer erfarenhet. Trekking kan också leda till att du hamnar vid områden med brant klättring eller annan terräng där det är svårare för hundar att ta sig fram.

Det fina med trekking är att man inte behöver gå längs en väg som i förväg är definierad. Det innebär däremot att det kan vara svårare att hitta var man ska börja (och sluta). Det kan vara en god idé att börja på en väldefinierad vandringstur som du sedan kan avvika ifrån. På så sätt har du i alla fall en startpunkt och kan därifrån välja var det bär av till härnäst. 

Vandringsresor till Norge

Att vandra i par eller grupp är säkrare, ifall något oförutsägbart skulle ske. Ibland händer det dock att man inte har någon att vandra med, men ändå vill ha sällskap. Speciellt om man är nybörjare eller inte särskilt van dessa typer av äventyr. Vid dessa fall kan det vara en utmärkt idé att hänga med på en vandringsresa till Norge.

Inom Friluftsfrämjandet anordnas ibland vandringsresor till Norge, vilket ger dig möjligheten att uppleva dessa fantastiska fjäll tillsammans med andra likasinnade. Det brukar bli underbara resor med minnen som sitter kvar under en hel livstid. Många finner också nya bekantskaper och åker på fler resor tillsammans.

Läs mer: Sveriges bästa vandringsleder

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning