Vandra i flera dagar – konkreta tips för planering
Nästan som att tillfälligt flytta ut sitt hem i naturen. Somna och vakna till dess ljud och med en enda dagsuppgift – vandra i vacker natur. Vandringsledaren Olof går igenom hur du kan planera för en riktigt bra tur.
–Flerdagarsvandringar är verkligen min typ av äventyr. Att få bo ute i naturen under enklare former som inte alls liknar vardagslivet. Allt du behöver bär du med dig. Hjärnan går ner i varv och sorterar lättare alla tankar, säger Olof.
Olof är vandringledare i Friluftsfrämjandet Sandvikens ungdomssektion och förklarar att det första du behöver bestämma dig för är vilken typ av vandring som du vill göra. Hur långt vill du gå och hur vill du sova?
1. Anpassa längden på etapperna
–Gör inte dagsetapperna för långa utan ge dig själv möjlighet att ha ett lugnare tempo. Bär du med dig utrustning för att sova ute, friluftskök och mat för flera dagar har du också den extra vikten att ta hänsyn till. Om du väljer att gå mellan vandrarhem så blir din ryggsäck lättare och kan välja att vandra lite längre sträckor. Bär bara så mycket som är behagligt för dig och var ärlig mot dig själv. Själv brukade jag bära för tungt och gå för långt, tills jag kom på att jag då inte fick den lugna sköna vandring som jag egentligen ville ha. Det ska ju vara härligt att vandra!
2. Fokus på upplevelsen – inte prylarna
I friluftsutrustningsdjungeln brukar priset gå upp när vikten går ned, men mycket kan du hyra, låna eller köpa begagnat.
–Det är lätt att gå vilse ibland alla prylar – så kom ihåg att det är viktigare att du kommer iväg på en vandring, än att du vandrar med perfekt utrustning, påminner Olof.
Att ha kläder som håller dig torr och lagom varm är viktigt. Tänk lager på lager, där det närmast huden gärna får vara ull och det yttersta vind- och vattentätt.
–Se till att du har skor som ger bra stöd och inte ger dig skavsår och som kan fungerar även vid regn. Vikten som vi bär på fötterna tröttar ut mer än vikten på ryggen så med lätta trailskor och ett ombyte av ullstrumpor så kommer du långt i de flesta väder, säger Olof.
3. Bra mat och rent vatten
Snåla inte med extra energi i form av snacks och goda måltider. Undersök om du passerar butiker eller restauranger längs vägen.
–Om du kan köpa varor längs din vandring kommer du ner i vikt på ryggsäcken och kan unna dig lite färskvaror. Att äta riktigt gott förhöjer upplevelsen och är alltid värt besväret. När jag bär med mig mat blir det ofta torkade måltider, men tar då med lite extra buljong och olja för att krydda dem. Parmesan är också ett stalltips då det håller sig okej trots varmare temperatur, säger Olof.
Att bära med sig vatten för alla dagar blir tungt. Glöm inte att undersöka i förväg var längs vandringen som du har tillgång till dricksvatten.
–Många vandringsleder har tillhörande kartor där vattenkällor och tappkranar finns utmärkta. Antagligen behöver du mer vatten än så och då är det bra att du avgör i förväg ifall du kommer vilja fråga efter vatten i hus som du passerar, eller om du behöver en annan lösning. Om du skaffar ett vattenfilter har du möjligheten att ta vatten ur vattendrag och åar men se upp med att ta vatten som kommer från betesmarker eller från områden med tung industri. Ett bra filter tar bort bakterierna, men inte virus och tungmetaller, säger Olof.
4. Glöm inte att lyxa till det
–Jag har ofta med en liten bluetooth-högtalare. Vindens sus i träden och lugn musik är en bra kombination. Inte minst när det mörknar och vid en eld. Magiska ögonblick!
–Om du ska göra en eld så ta med något underlättar tändning, t.ex. tidningspapper, näver eller bomull. Elda förstås bara när det är tillåtet, ha rikligt med vatten i närheten och släck ordentligt, säger Olof.
Dela
Olof, ledare vandring
–På en häll mitt bland de dånande forsarna i Ljungaverk tog hon fram sin fiol och började spela vacker klassisk musik. Hon var från Belgien och hade burit med sig fiolen över Skanderna. Musik ihop med vindens sus i träden är något jag uppskattar så pass mycket att jag brukar ha med en liten rosa bluetooth-högtalare i packningen. En riktigt stämningshöjare om jag nu inte har turen att träffa en violinist längs vägen.
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem