Så väljer du rätt tält - vi testar tälttyper
Stort eller lätt? Absid eller inte? Fyrmanna- eller singelvariant? Billigt eller dyrt? Valen för den som ska köpa tält är många. Det gäller att tänka efter innan man shoppar. Här ger vi några tips på vägen, och resultatet av våra tester.
Uppdaterat: 2023-08-11
Innan du köper ett nytt tält, fundera ordentligt på vad du kommer att använda tältet till. Det bestämmer vilken kvalitet och konstruktion på tältet som du behöver, vilka funktioner det måste ha och hur stort det bör vara. Om du till exempel tänkt dig ta dig upp på fjället, där det kan blåsa riktigt hårt och snöa mitt i sommaren, behöver du ett mycket rejälare tält en den som slår upp sitt nattläger i en stilla glänta i skogen.
Ett fyrmannatält är mest användbart som basläger. Är man många och vill bära med sig tältet är det istället bättre att välja två mindre tält. Det gör dig mer flexibel när du ska hitta en plats att slå upp ditt tält på, och ett mindre går också att använda till fler sorters turer.
Om du tänkt dig ta dig upp på fjället, där det kan blåsa riktigt hårt och snöa mitt i sommaren, behöver du ett mycket rejälare tält än den som slår upp sitt nattläger i en stilla glänta i skogen.
Tunnel- eller kupoltält?
Förutom storleken är modellen på tält ett viktigt val. Ett tunneltält fungerar bäst i miljöer där vindriktningen är mer eller mindre stabil. De går snabbt att sätta upp och är också den lättaste varianten av tält. De finns i alla storlekar.
Ett självstagande tält, eller kupoltält som det också kallas, som alltså kan stå av sig själv står emot riktigt hård vind bra och tål plötsliga vindändringar, särskilt om de förses med en extra uppsättning tältstänger. Ett sådant tält är perfekt om det ska användas där det kan behövas lyftas på plats och "måttas in" på små ytor, eller på skärgårdsklippor där det är svårt att hitta mjuk mark att sätta ner tältpinnar i.
Ett riktigt litet tält, avsett för en person eller möjligtvis en vuxen och en hund eller en vuxen och ett barn, är underbart för den som vandrar på egen hand eller i alla fall vill sova ensam. De har inte alltid sitthöjd inuti utan är i första hand konstruerade för att bara krypa in och sova i.
Den som sover ute mycket och ofta har sällan bara ett tält. Det är en rejäl investering att köpa ett tält, men tar man hand om det väl håller det å andra sidan i många år. Flera aktörer hyr också ut tält, perfekt för den som vill prova på, eller för den som får nya tältbehov längs vägen.
Fyra bra tälttips
Var inte rädd för vind när du letar tältplats. Vind är bättre än fukt. Leta dig upp ur svackan där vatten och snö kan samlas. Lite vind håller dessutom mygg och knott borta!
Vänd absiden mot vinden. Lägg dig med huvudet så långt från vinden som möjligt så blir det tyst och lugnt runt huvudet när du ska sova.
Knyt inte linorna i snygga nystan med krångliga tjusiga knutar. Du blir tokig när du ska försöka pilla upp dem med kalla händer, det kan rent av bidra till att situationen blir farlig.
Träna hemma innan du ger dig ut. Se till att du vet att alla delar till tältet är nedpackade och att du kan resa och ta ner tältet med handskar på. Väl ute kan du vara både kall, trött och hungrig när du ska resa tältet och att då ha lite vana med väl inövade rutiner är en bra investering för välbefinnandet och säkerheten.
MSR Freelite 3 V3
Pris: 6 900 kronor Vikt: 1,23 kilo Liggyta: 213 x 168 centimeter Höjd inne: 109 centimeter Vattenpelare: 1,2 meter i ytterväv (PU- och silikonbelagd nylon), 1,2 meter i golv (PU-belagd nylon) Sammanfattning: Ventilerat och bekvämt för en eller två personer i mer skyddad natur. Riktigt lätt vikt på snabba turer, resa och annat under de tre barmarksårstiderna. Tre personer går in men då ska man gilla att ligga tätt. Kalla fakta: Kupol med separat inner- och yttertält, delvis självstagande – absiderna spänns ut med markpinnar. Två svängda ytterdörrar, med dubbla dragkedjor så de kan öppnas upptill för ventilation. Absiderna rymmer en ryggsäck var. Innertältets väggar och tak är i nättyg utom i ena gaveln där golvväven går upp en halvmeter. Bra avstånd mellan ytter- och innerväv. Nylonvävarna är de tunnaste i testet med lägst vattenpelare. Invändigt finns fyra nätfickor, två i sidorna och två i taket, samtliga med sladdhål. Hiss eller diss: Superlätt är klassikern MSR Freelite. Version 3 imponerar då de tunna materialen står emot hård vind och regn. Två absider och ingångar är praktiskt, liksom riktigt bra sitthöjd. Ytterdörren är placerad intill innerdörren så regn hamnar rätt på innerdörren som är i nät. Att innertältets väggar och tak är i nättyg ger skön ventilation i värme, men kalla fjällnätter riskerar att bli för kyliga. Kondens från yttertakets insida kan droppa genom innertältets nättak. Tre personer är tajt, särskilt då innerväven hänger lite vid fotänden, så bäst för två. Komplettera med extra stormlinor och markpinnar, och skydda golvet med en markduk eller motsvarande när underlaget är ojämnt, så har du ett fantastiskt och flexibelt lättviktstält. Plus: Lätt / Stabilt / Två ingångar med absider / Välventilerat Minus: Innertält sätts upp separat / Innertält hänger / Ytterdörrens placering
Samaya 2,5 4-säsongers
Pris: 14 500 kronor Vikt: 1,5 kilo Liggyta: 210 x 200 centimeter Höjd inne: 120 centimeter Vattenpelare: 10 meter i ytterväv (trelagers nylon), 20 meter i golv (laminat av nylon, polyester mm) Sammanfattning: Expeditionstält designat för fyra årstider och en till två personer. Enkelvävstält som ger skydd, bra ventilation och otroligt låg vikt. Är självstagande och kan användas med eller utan absid. Dyrt men med innovationsrik design. Kalla fakta: Kupol i enkelväv som är självstagande, när absiden används behöver den spännas ut med markpinnar i plast. C-formad dubbeldörr, den ena i nät, den andra i väv, med tvåvägs vattenavvisande dragkedja och utvändig skyddsklaff. Golvet är uppdraget 1,7 decimeter. Två långa fickor invändigt plus förvaringsnät i taket. Ventilationspaneler i nät i taket, öppnas med dragkedjor inifrån, och väderskyddas utifrån av tygpanel. Stormlinor med reflex. Lagningskit med båghylsa, laglappar, plastspännen och extra stormlina. Förvaringspåse med rullstängning. Bågarna förvaras separat i packpåse med dragskoöppning. Absiden förvaras i egen påse, den väger 630 gram och kostar 2 700 kronor extra. Hiss eller diss: Funktionellt vintertält med spännande lösningar som enkelväv, superlätta material och absiden som tillval. Kupoltält som står för sig, även i hårt vinterväder. Det funkar bäst för en person, men två går också bra när absiden används. Väggarna i tältet är raka och taket har skön sitthöjd även för långa. Bra ventilation. Vintertid blir det frost i taket – upplevs som oproblematisk då inget droppade ner. Bra med rejält uppdraget golv och tältväven som har en vattenpelare på hela tio meter. Det här är ett riktigt bra expeditionstält som funkar lika bra i fjällen. Priset är dock högst i testet, och absiden kommer till. Plus: Högt / Snabbrest / Lättvikt / Tältet lätt att packa i packpåsen / Stabilt / Flexibelt Minus: Dyrt
Ta hand om ditt tält
Häng upp och torka tältet när du kommer hem, även om det inte regnat på turen. Tältduken och golvet är ändå fuktiga och kan mögla i påsen.
Sopa ur tältet med en liten borste så inte gräs, sand eller smuts fastnar i dragkedjan.
Låt inte tältet stå uppe i solen i onödan. UV-strålningen sliter på tältduken.
Jack Wolfskin Exolight II
Pris: 5 000 kronor Vikt: 1,9 kilo Liggyta: 120 x215 Höjd inne: 100 centimeter Vattenpelare: 1,5 meter i ytterväv (silikonbelagd nylon), 5 meter i golv (silikonbelagd nylon) Sammanfattning: Lätt tält som snabbt sätts upp på skyddade sommarturer, resor och soloäventyr. Tål hårda vindar men riskerar att bli något kallt – rekommenderas därför i skyddad terräng och varmare temperaturer. Kalla fakta: Två absider med svängda ytterdörrar och tunn kardborre över dragkedjorna. Innerdörrarna är i enkelväv varav ¾ är luftigt nättyg. Nätpaneler finns runt om innertältets väggar medan det är tätt tyg nederst och i taket. Taket är V-format och väggar sluttar inåt. Stort mellanrum mellan inner- och ytterväv vilket är bra för att förebygga kondens. Invändigt finns fyra fickor plus stor nätficka/ torkhylla i taket, takkrok för lampa, dock inga fästen för torklina. Golvet är rejält uppdraget. Packpåse med olika fack plus lagnings-kit med bågdel ingår. Finns i tre storlekar. Hiss eller diss: Lättare än vad tillverkaren anger och supersnabbt att sätta upp med plastkrokarna som träs på bågarna. Bra ventilation och praktiskt med två absider och ingångar, de stora dörrarna kan öppnas upp för luft och utsikt. Yttertältsväven har låg vattenpelare men klarade slagregn och hård vind under testet utan läckage eller kondens. Yttertältet går delvis långt ner så det skyddar mot kalla vindar och skvättande regn. Behaglig färg. Nätpaneler i innertältet kan inte täppas till så det kan bli kallt i kyliga vindar. En person ryms att sova på längden och kan sitta rak i mitten av tältet, men för två långa och breda personer blir det trångt. Vi har även testat i snö, i skyddad miljö som skog funkar det bra. Plus: Lätt och luftigt / Enkelt att sätta upp / Prisvärt / Fin utsikt / Två absider/ Kopplade vävar / Skön färg Minus: Smalt innertält
Hilleberg Helags 3
Pris: 12 000 kronor Vikt: 2,6 kilo Liggyta: 220x185 Höjd inne: 155 centimeter Vattenpelare: 5 meter i ytterväv (trippelt silikonbelagd nylon), 15 meter i golv (trippelt PU-belagd nylon) Sammanfattning: Lätt tunneltält med två absider som är busenkelt och snabbt att sätta upp, sitthöjd i hela tältet och god ventilering. Designat för tre årstider och det finns även en två- och en tremanna-modell. Hela absiden kan rullas åt sidan för luftiga utblickar. Kalla fakta: Ytter- och innertält är kopplade och 16 Y-profilsmarkpinnar ingår. Det är sitthöjd i hela tältet, innerdörrarna är vertikala och ligglängden är generös. Fyra fickor finns i hörnen och torklina i taket. Tillbehör gör Helags mycket flexibelt. Yttertältet kan användas separat, innertältet likaså men det kräver en extra stånghållare för 330 kronor. Extra skyddsgolv och innertält helt i myggnät kan köpas till. Finns i rött, grönt och sandfärgat samt för två personer. Hiss eller diss: Helags är härligt rymligt och ventilerat med möjlighet att fästa upp hela absidernas vävar eller bara själva dörren. Föredömligt snabbrest – tre bågar träs genom utanpåliggande bågkanaler med eftersträckning i ena änden, och med fyra markpinnar är tältet rest. Mittenbågen är längre än de två bågarna vid kortändarna – ger extra höjd och vidd i mitten av tältet, där även golvet buktar ut något. Sex stormlinor säkrar formen som kan behöva justeras i regn då duken hänger något. Bra ventilation under ytterduken och genom nätdörrarna i innertältet. Ett perfekt tält för resor och äventyr under barmarkssäsongen men risk för kalldrag i utsatta fjäll och högalpina miljöer. Plus: Lätt / Högt och stort nog för långa / Monterade stormlinor / Kopplade vävar / Lätt att slå upp / Välventilerat Minus: Högt pris / Dragigt i kalla temperaturer / Lite dukhäng i regn
Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth
Som medlem i Friluftsfrämjandet får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlemFjällräven Abisko Shape 2
Pris: 7 900 kronor Vikt: 2,65 kilo Liggyta: 130 x 220 centimeter Höjd inne: 95 centimeter Vattenpelare: 3 meter i ytterväv (silikonbelagd nylon), 6 meter i golv (PU-belagd nylon). Sammanfattning: Rejäl tunnel för fyra årstider med gigantisk absid. Funkar på vinterfjäll tack vare god ventilation och vindstabilitet. Enorm ytterdörr kan fästas upp, liksom ytterduken i båda kortändarna för luftiga och härliga vyer. Kalla fakta: En gigantisk C-formad öppning in till absiden som är 170 centimeter lång och har god sitthöjd. Markduk kan köpas till om man önskar golv i den enorma absiden. Båda gavlarna har nätventiler högt upp som kan öppnas inifrån tältet. Den ena vid fotänden av innertältet är i nät och öppnas med dragkedja. Innertältets dörr går runt om och har både nättyg för ventilation och tät väv som kan stängas till. Golvet är uppdraget och yttertältet går långt ner nära marken. Torklina finns både i absiden och innertältet, extra öglor och två fickor per person. Fritt från fluorkarboner och PVC. Tältet finns i tre färger och även för tre personer. Hiss eller diss: Välutrustat tält som är lätt att sätta upp. Vi gillar den stora absiden, ventilerna och att ytterduken kan rullas upp för luftflöde. Lägre profil i sidor och många stormlinor gör tältet vindstabilt, men väven hänger dock lite när den är våt. 190 centimeter långa får plats – men takhöjden är ganska låg. Att det är nättyg och täckande väv i innerdörren, stor absid och att yttertältet går långt ner gör att tältet även funkar vintertid. Stort plus för miljötänk! Köp till en markduk i stark nylonväv som skyddar tältets golv men ger främst ett golv inne i den rymliga absiden. Plus: Miljötänk, ventilation och vindstabilitet / Generös absid ger allsidighet Minus: Låg i tak och risk för hängande väv
Fauna F2 Yaranga Light 2
Pris: 8 000 kronor Vikt: 2 kilo Liggyta: 130 x 250 centimeter Höjd inne: 95 centimeter Vattenpelare: 3 meter i ytterväv (silikonbelagd nylon), 3 meter i golv (PU-belagd nylon) Sammanfattning: Lätt tunneltält för tre säsonger som passar i skog, på resa och till fjälls. Härligt med en rejäl absid med plats för packning, matlagning och hund. Tilltagen ligglängd och helt nättyg i innerdörr. Kalla fakta: Tunneltält med rejäl absid som man kliver in i genom en sidoingång där ytterdörrens dragkedja är svängd. Absiden har även öppning framtill och väven kan rullas upp. En vinklad båge hjälper till att ge en större ingång och en längre liggyta på den ena sidan. Den stora innerdörren har både nättyg och kan stängas till med tät väv. I absiden finns nätventil med distanspinne, även vid fotänden finns en ventil med nät och distanspinne som kan även stängas med tät väv. Båda ventilerna nås inifrån. Stort avstånd mellan ytter- och innerväv. En knapp decimeter uppdraget golv, fyra små fickor och fästen för torklinor som man får skaffa och knyta fast själv. Packpåse som kan komprimeras, lagningskit med bågdel finns. Modellen finns även för tre och fyra personer. Hiss eller diss: Lätt och snabbrest tunneltält med härligt stor absid som kan rullas upp för utblick. God plats i absiden för matlagning och hund. Bonus är också tältets generösa ligglängd. Att det är långt mellan bågarna gör att ytterväven hänger när den är våt. Även innerväven hänger ner, vilket gör att det blir lågt i tak, och viktigt att sträcka remmar längst upp vid bågarna – men det blir ändå inte riktigt bra. Vid högsta läget fungerar sitthöjden för 175–180 centimeter långa. Plus för väl tilltagen ligglängd och helt nättyg i innerdörren. Plus: Lätt / Snabbrest / Lång ligglängd / Stor absid Minus: Lågt i tak / Hängande vävar
Bergans Trollhetta 2
Pris: 4 480 kronor Vikt: 2,6 kilo Liggyta: 135 x 230 centimeter Höjd inne: 90 centimeter Vattenpelare: 3 meter i ytterväv (silikon- och PU-belagd nylon), 5 meter i golv (PU-belagd nylon) Sammanfattning: Rejält tunneltält designat för tre säsonger, men fungerar även på skyddade vårvinterturer. Pålitligt och vindstabilt passar det bra på fjället. Bra ventilation för varmare dagar. Kalla fakta: Klassisk tunnel med en absid som är 115 centimeter djup. Ytterdörr med tvåvägs dragkedjor. Stor D-formad innerdörr som har dubbelt tyg, varav ett helt i nät. Linor håller ut yttertältets stora ventiler, som har en hård kant. Ventilerna kan stängas med kardborre. Vid innertältets fotände finns en stor nätpanel för ventilation. Längs varje sida finns fyra rymliga förvaringsfickor, ytterligare en ficka längst fram. Egen torklina kan monteras i de sju fästöglorna i taket. Golvet är högt uppdraget. Bra packpåse med kompressionsremmar. Finns även i blått och för tre och fyra personer. Hiss eller diss: Det här är ett riktigt prisvärt tält som ger bekvämt och tryggt boende, stabilt och torrt i hårda vindar och regn även på fjället. Absiden är generös med plats för packning. Ligglängden är tilltagen och höjden på innertaket är helt okej längst fram vid absiden, och lite lågt längre in i tältet. Ventiler i båda ändar ger genomströmning av luft och vi gillar att hela innerdörren är i nät som kan stängas. Även det rejäla avståndet mellan ytter- och innerväv ger ventilation och förebygger kondens. Den gula innerväven skapar varmt sken. Härligt lätt att få i bågarna i sina fästen, och perfekt eftersträckning. En detalj som kan förbättras är att färgmarkering på bågar och kanalingångar än grått och blått som ser lika ut i skymning. Plus: Rejält, tryggt & välventilerat / Yteffektivt / Prisvärt / Bra bågfästen Minus: Delvis lågt tak / Väger en del
Äldre tester
Här kan du läsa om tältmodeller som vi testat tidigare år. Testerna har ett par år på nacken, därför har de lite andra rubriker än de nyare testerna.
Hilleberg Allak 3
Fantastisk kvalitet
Pris: 13 900 kr Vikt: 3 700 g
Tälttypen: Ett självstagande tält är perfekt där ytan är liten eller marken hård och svår att få ner tältpinnarna i. När bågarna är på plats står tältet av sig själv och behöver bara förankras i marken. Det är också bra på att ta riktigt hård vind från alla håll. Ett bra tält för utsatta förhållanden alltså. Däremot är det generellt lite tyngre än motsvarande storlek på ett tunneltält.
Det här tältet: Allak har länge funnits i en tvåmansmodell. Nu kommer Hilleberg med en lika genomtänkt men lite större variant. Man skulle kunna räkna upp detaljer hur länge som helst, men det är först när man provar tältet som man förstår hur mycket alla de där finesserna faktiskt påverkar helhetsupplevelsen av turen. Tältet är smidigt att sätta upp, trots att det är ett kupotält, och andas kvalitet i varje del.
Plus:
+ Enormt genomtänkta
lösningar i allt från hur öppningarna
är placerade och var
sömmarna sitter till förvaringsfickor
och packpåsar.
Minus:
– Priset. Ett Hillebergtält är en
rejäl investering, men som kan
vara värt det om man tältar
ofta eller under många år.
- Yttertältet knäpps fast runt
bågarna. Kan vara pilligt med
kalla fingrar i hårt väder.
Bergans Wiglo 4
Bekvämt campingtält
Pris: 10 000 kr Vikt: 6 150 g
Tälttypen: Det är ju inte alltid man behöver bära sitt tält så långt. Då kan man lyxa till det med ett stort och bekvämt tält med plats för hela familjen eller kompisskaran. Ett kupoltält är då ofta det man vill ha med sig, det är lite tyngre men har härlig rymd inuti.
Det här tältet: Wiglo är ett robust tält som passar året om. Här ryms fyra personer med packning, en familj med tre mindre barn kan också få plats. Tältet har en mittstång, som en tältkåta, vilket ger nästan ståhöjd och är utrustat med en stor öppning och två mindre. Det här är ett riktigt bra tält för campingen eller baslägret. Det kan upplevas lite knepigt att sätta upp första gången, så prova hemma först.
Plus:
+ Stort och rymligt.
+ Funkar i alla väder
Minus:
- Tungt och lite krångligt
att sätta upp.
Fjällräven Abisko View 2
Outstanding utsikt
Pris: 8 000 kr Vikt: 2 700 g
Tälttypen: I varma klimat eller på turer när man är rätt säker på att vädret ska vara vackert kan ett riktigt luftigt tält bidra till upplevelsen. Öppnas absiderna helt känns det nästan som att sova under bar himmel, men med myggskydd och alla andra bekvämligheter ett tält ger.
Det här tältet: Abisko View är ett självstagande tresäsongstält där absiderna går att öppna upp helt och knäppa fast så att känslan inne i tältet blir helt öppen. Takhöjden är väl tilltagen så det är bekvämt att sitta upp i hela tältet. Även golvytan är rymlig för två personer.
Absiderna är små och inget för den stora packningen. Yttertältets kanter är uppdragna för ännu bättre ventilation, men det kan bidra till att det regnar in. Konstruktionen är vindtålig, så det funkar bra även i hårdare väder, men poängen är helt klart utsikten och rymden.
Plus:
+ Fantastisk utsikt. Med
fullt öppen absid får man
under-bar-himmel-känsla.
Minus:
– Inget för busväder med
horisontellt regn.
Jack Wolfskin Gossamer 1
Enkelt på ensamtur
Pris: 1 900 kr Vikt: 1 750 g
Tälttypen: Egentligen är även detta ett tunneltält, det är bara väldigt mycket mindre. De flesta tältmärken har numera små enmanstält, som är perfekt för den som vandrar ensam eller bara vill sova ensam. Det finns riktigt lätta varianter, vissa sätts upp med hjälp av vandringsstavar och har inga egna tältstänger. En del kan klassas som 1,5-personstält, jättebra för den som vandrar ensam med barn eller med hund som tar lite plats.
Det här tältet: Det här ett riktigt litet om än inte superlätt tält som med sitt låga pris ändå charmat oss en smula. Det är ett bra instegstält för att prova på det här med att tälta ensam. Tältet saknar i stort sett absid så packningen måste förvaras inne i tältet. Det går inte att sitta upp i tältet, så behöver man tillbinga en stormdag därinne kan det kännas lite instängt. Det finns dock gott om plats att sova gott.
Plus:
+ Bra tålighet mot regn och vind.
+ Prisvärt
Minus:
– Låg sitthöjd
Tältets ABC
1: ABSIDEN
Tältets hall är ett väderskyddat område mellan innerdörr och ytterdörr. Här ska ryggsäcken rymmas. I en rymlig absid kan även matlagning och hund få plats. Om man är två eller fler är det bra med två absider.
2: BÅGAR
Tältets skelett består av ihåliga lättmetallbågar, kallas också stänger. För att de ska kunna packas är bågarna uppdelade i sektioner som hålls ihop med hjälp av en invändig elastisk lina. ”Packa ut” tältbågarna försiktigt och se till att varje sektion trycks ända in på nästa – för att undvika skador på bågarna ute i fält.
3: DÖRR
De flesta tält har en eller två ingångar. Dessa består av två- eller trevägs dragkedjor i yttertältet och i innertältet. Innertältens dörrar är ofta D-formade och går att öppna runt om, de är helt eller delvis i myggnät för bättre ventilation. Ibland finns dubbla innerdörrar – en i vanlig väv och en i myggnät så du kan välja hur mycket ventilation du vill ha genom innerdörren. Bra om den öppna innerdörren kan fästas upp, annars kan den bli smutsig om den blir liggande mot marken i absiden.
4: INREDNING
Minst en ficka per person för ficklampa, telefon med mera, och gärna några öglor i taket för en torklina att hänga fuktiga plagg på.
5: PACKPÅSE
Det ska vara lätt att knöla ner tältet i packpåsen. Det är bra med separata påsar till smutsiga pinnar och vassa bågar. Se till att ha med en reparations sats i packpåsen.
6: PINNAR
Markpinnarna behövs för att spänna ut och sträcka tältet, plus för att förankra tältet vid marken, så att det inte blåser bort. Se till att du har tillräckligt många pinnar för alla stormlinor och fästen. Finns med olika profiler: runda, V, och Yprofiler. Testa och lär vilken sort du tycker är bäst – markpinnar är billiga att kompletteringsköpa.
7: STORMLINOR
Stormlinor fäster i enkla eller dubbla fästen i yttertältet. Funktionen är att sträcka ut tältduken. När du fäst stormlinan med en pinne i marken kan linan eftersträckas, ofta i ett plastspänne med enhandsgrepp.
8: VENTILER
För att skapa ventilation i tältet behövs ventiler eller andra lösningar som ger drag. Det förebygger kondens. Kondens bildas när fukten från utandningsluften och svettning kyls av och vattendroppar bildas. Helst ska ventilerna kunna regleras inifrån tältet, de bör vara ordentligt väderskyddade.
9: VÄVAR
Väven i innertältet är tunt med ett tjockare golv som gärna får vara uppdraget någon decimeter från golvet. Yttertältets väv ska vara vattentätt och andas. Ytterväven är ofta belagd med silikon som förbättrar rivstyrkan och golvväven med polyuretan (PU). Vanligast är att ytter- och golvvävarna tål tre till tio meters vattenpelare. Inner- och yttertält bör sitta ihop vilket förenklar uppsättning i regn, så att innertältet skyddas av yttertältet.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem