Eld i alla väder - eldexpertens bästa tips
Vet du hur du får den perfekta kolbädden för grillning eller hur du tänder en lägereld i rusk och blöta förhållanden? Friluftsfrämjandets ledare Adrian, tillika eldexpert, går igenom kunskap, teknik och lite trix.
Sedan urminnes tider har människan haft elden vid sin sida. Värmen, ljuset och den förföriska lågan gör att vi, precis som människor förr, samlas kring den. För tid tillsammans eller för att laga mat. Kolla alltid upp om det är tillåtet att elda där du är, och att inga eldningsförbud råder.
1. Att tända en eld när det är blött
–För att skapa en bestående och bra eld behöver den tre saker – den så kallade eldtriangeln. Syre, bränsle och värme. Saknas någon blir det svårt att få elden att ta sig ordentligt, berättar Adrian.
- Blött bränsle suger ut syre ur trät vilket släcker elden. Men mitten av veden, kärnvirket, är oftast torr – och om vi bryter ned veden genom att spänta, klyva och hugga kommer vi också åt det torra i veden.
- Skydda eldstaden från blåst som lätt tar ut de första lågorna, men behåll syretillförseln.
- Börja med att antända små pinnar eller fjäderstyckor. Öka sedan i storlek till en tummes storlek och sedan gradvis tjockare. Låt det antända bränslet ta sig ordentligt innan du lägger på mer.
2. Ved hemifrån
Även om det går att hitta torrt material i naturen är det bra att ta med sig egen ved. Det döda virket i naturen är hem och byggmaterial åt många djur och insekter.
3. Ta med dig ett eld-kit
För att få fart på en eld när det är blött ute rekommenderar Adrian ett eldkit.
–Det består av några saker du kan bära med dig i en påse eller burk, som komplement till en ordentlig vass kniv och en liten yxa. Dessa saker kallas för förstärkare och bibehåller en låga längre. Tricket är att materialet måste värmas upp och ibland torkas för att det ska bli antändbart.
Vad kan finnas i ett eld-kit?
• Bomullstussar indränkta i vaselin. Förvarade i ett triorör eller något annat lämpligt.
• Grillklossar
• Vaxade sminkpads. Dessa måste förberedas hemma genom att dränka dem i vax och låta dem torka. Några pads kan ni sedan förvara i en liten burk.
• Tamponger – De är vattentätt förpackade! Bryt upp silket och veckla ut tampongen så innehåller den massor med bomull
• Bras-tändstickor
• Torr näver
• Torktummlar-ludd
• Ett ljus
• Alcolhol-pads som ni har i er första hjälpen som alltid skall vara med
Detta är bara några saker som underlättar att antända fnösket.
4. Underlaget skyddar från kyla
En liten, känslig låga blåses lätt ut, så skydda eldstaden från vind, men inte från syretillförsel.
–Den bästa metoden för antändning tycker jag är en pagod-eld. Då bygger du upp fjäderstickor, pinnar och bränslet mot ett större vedträ i V-form. Då blir det bra syretillförsel och är kontrollerbart, säger Adrian.
Marken eller eldstaden kan också vara kall och blöt, därför är det viktigt att vi får upp elden lite för att undvika den blöta marken. Det kan vi göra genom att bygga en plattform av pinnar eller ved att göra elden på. I snö är det viktigt att också gräva ner till barmark.
–Har ni byggt upp en plattform för er eld behöver ni inte göra en stenring, som annars är rekommenderat för säker eldning, förklarar Adrian. Lägg istället ett par stora stockar runt i form av en fyrkant, med ena sidan öppen så att syretillförseln inte minskas. Bygger du en eldstad av sten ska du bygga den som ett nyckelhål och inte som en ring. Allt handlar om att säkra syretillförseln.
5. Perfekt kolbädd eller stor, mysig lägereld
Ska du laga mat över eld vill du ha bröd glöd för att inte bränna maten. Adrians tipsar om att undvika att lägga på för stora vedträn – lägg snarare mindre bitar oftare. Genom att göra så får vi en bra glödbädd snabbt.
–Ska ni koka kaffe eller vatten, bygg elden runt pannan istället för under den. Då kokar det mycket snabbare och ni slösar inte bränsle. Hänger du upp pannan ovanför elden skapas det luft i mellanrummet som kyler pannan istället för att värma den, och det undviker vi ju gärna, säger Adrian.
Vill ni efter måltiden ha elden tänd enbart för den härliga stämninges skull är det nu ni ska bygga en eld av lite större storlek. Bygg elden i en pyramid om ni vill ha mycket värme och hög mysfaktor.
6. Undvik röken
Om veden är torr och mindre i storlek så bildas mindre rök. Är bränslet fuktigt och blött rycker det mera, liksom med större bränslen.
–Vill ni öka värmen, bygg en reflektor bakom och intill elden. Då känner vi mer värme, men minskar också risken att röken kommer direkt på oss. En kort förklaring till detta är att röken söker sig till den längsta saken att vandra upp längs med. Dessutom drar röken sig till sin egen värme, vandrar den då upp längs reflektorn istället för oss själva blir reflektorn den högsta och varmaste källan i rökens närhet, förklarar Adrian.
7. Godnatt elden
Hålls elden liten och med smått bränsle hinner du också avvakta tills elden har brunnit ut, innan platsen lämnas. När vi har eldat färdigt så måste vi se till att släcka elden ordentligt.
- Ös på rikligt med vatten
- När vi kan ta på den överblivna askan med händerna – då vet vi att den är släckt, annars gissar vi bara.
–Och kom ihåg den gyllene regeln: Gör inte en större eld än vad du behöver för ändamålet, avslutar Adrian.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem