Vi testar skridskoryggsäckar
Ryggsäckar gjorda för skridsko - är det något att satsa på? Magasin Friluftsliv bad några erfarna skridskoåkare att testa.
Text: Ari Hultqvist
Foto: Eva Koole
Så valde vi ryggsäckarna
Inför det här testet frågade vi runt lite vilka ryggsäckar som borde vara med.
De som tillverkar rena långfärdsskridskoryggsäckar idag är få. Fjällräven har slutat. Kvar är Lundhags, holländska skridskoföretaget Zandstra och svenska Pikmakarn, kända för sina populära neongula ispikar.
Utöver dem valde vi två vandringsryggsäckar från två av de mest kända tillverkarna. Osprey:s Talon är en vanlig ryggsäck på isarna, trots att den inte alls är tillverkad för skridskoåkning.
Lowe Pro är en annan känd ryggsäckstillverkare sedan 1960-talet. Vi svenskar känner igen varumärket som fulmössor i fjällen men Lowe Pro är vanlig bland de holländska åkarna. Varumärket köptes upp av Rab equipments för flera år sedan men först nu börjar vi se ryggsäckar under varumärket Rab. Den modell vi provade var en sådan.
Då Zandstras ryggsäck är närmast identisk Pikmakarn bestämde vi oss för att bara bedöma den senare.
Vattentät ryggsäck eller ej?
Lundhags har tidigare gjort en vattentät ryggsäck kallad Gero, men det är drygt tio år sedan. Rekordåkaren Anne Niskalas skridskokompis Hannu Kiiskinen åker fortfarande med en sådan - med vattenflaska, termos och kritpåse för nötblandning hängandes på utsidan.
Fördelen med en vattentät ryggsäck är att du inte behöver stoppa kläderna i en packpåse. Plurrar man blir i och för sig inte tyget blött men ryggstoppningen och axelband kommer fortfarande vara blöta.
Huruvida de vattentäta ryggsäckarna kan stänga inne för mycket luft har det tvistats om, några slutsatser gällande det har vi inte.
Hållbart och miljösmart
De stora tillverkarna har tydliga beskrivningar om certifieringar och hur de tänkt på miljön i produktionen. Zandstra och Pikmakarn uppger ingen sådan information.
Men det är klart, miljösmartast är givetvis att köpa en begagnad skridskoryggsäck eller själv modifiera en vandringsryggsäck.
Utveckling mot mindre ryggsäckar
För tio år sedan sa man ofta att ryggsäckarna blivit mindre, 35 till 45 liter. Idag är det dags att säga 25 till 35 liter. Somliga klarar sig på 22 liter.
Men någonstans går en gräns för när inte hela ombytet får plats. Att byta om men att då åka i dunjackan för att man kapat en extra skaljacka kan fungera en stund, men blåser det blir det jobbigt i längden.
Lundhags 25 liters har nog några bonusliter. Vi fick plats med allt förutom alla ”bra-att-ha-prylar”. Solglasögonen fick plats på näsan och stora fickor på jackan slukade lite annat.
Nytt säkerhetssystem
Lundhags nya säkerhetssystem är spännande. Det kändes ovant och lite omständligt för testgruppen men vi tror att vi kommer att få se väldigt mycket av det här på isarna framöver. Vi noterar nämligen att många redan åker med karbin vid bröstbenet.
Så packades ryggsäckarna
Alla ryggsäckar har testats med en packning som bestod av:
- En 20 liter proppfull högsmal drybag
- 1l termos
- Matsäck
- Vattenblåsa
- Stort första hjälpen-kit.
Pikmakarn 35l
Pris:2 000 kronor Vikt: 1175 gram med grenremmar Material: Vattentät plast Storlekar: 35 liter Sammanfattning: Komplett skridskoryggsäck. En kopia på Zandstras ryggsäck men med några förbättringar, som ett uppskattat innerfack. En åkare vi pratat med hade bytt från Zandstra till Pikmakarn och tyckte den senare var bättre. Kalla fakta: Vattentät skridskoryggsäck. Ett enormt fack gör det svårt att hålla reda på grejerna. Ingen möjlighet för vattenblåsa som snabba åkare vill ha på sina längre turer. Materialet tåligt och framförallt vattenavvisande men den tyngre Zandstra har kraftigare material. Förlängningsbandet har många öglor och kardborrefästen som gör inställningar lätta. Dubbla grenremmar. Så tycker vi: Ger ett billigt intryck och ser ut att vara gjord i samma fabrik som Zandstra. En tusenlapp vore ett rimligare pris. Ser bred ut med kort rygg men satt oväntat bra. Fick plats med allt i testpackningen men inget mer. Exemplaret vi fick hade ett feltillverkat spänne på midjebältet som gjorde att det gick upp. När vi upplyste om detta fick vi ett nytt bra spänne. Plus: Bra nybörjarrygga. Vattentät. Minus: Vattenblåsa ej möjlig. Kvalitén tveksam. Saknas miljötänk.
Lundhags Torne Ice
Pris:2 600 kronor Vikt: 1440 gram Material: SuperNylon™ 224, 100 % återvunnet polyamid ripstop. 100% fritt från PFAS. OEKO-TEX®, bluesign® Storlek: 35 liter. Ställbar rygg. Sammanfattning: Mycket spännande med det nya säkerhetssystemet HARS. Ursnygg design och enormt mycket plats för 35l. Det sänkta midjebältet är fantastiskt! Kalla fakta: Lundhags står för innovation igen. Och miljötänk. Ställbar rygglängd och satt riktigt skönt. Många fack i topplocket och nu lika töjbara sidfickor som konkurrenterna. Utan handskar går vattenflaskan ner medan ryggsäcken sitter på. Gott om möjligheter att fästa saker utanpå ryggsäcken. Komplett skridskoryggsäck som funkar lika bra på dagsvandring. Reflexdetaljer. Så tycker vi: Midjebältets design sänker tyngdpunkten vilket alla åkare strävar efter. Många moment med extra remmar som behöver justeras först och nya spännen för att stänga ryggsäcken. Frontöppning finns också. HARS behöver hårdtestas. Flera åkare har redan en karbin vid bröstbenet men faller man olyckligt kan det göra ont. Går enkelt att fästa ett liggunderlag bak. Plus: Skön och snygg. Innovativ. Komplett. Minus: HARS ovant. HARS oprövat.
Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth
Som medlem i Friluftsfrämjandet får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlemLundhags Torne Ice Light
Pris:2 400 kronor Vikt: 1010 gram Material: SuperNylon™ 224, 100 % återvunnet PFAS-fritt polyamid ripstop. OEKO-TEX®, bluesign® Storlek: 25 liter. Ställbar rygg. Sammanfattning: Hur kan det här vara bara 25 liter!? Alla ryggsäckar har testats med en 20 liter proppfull högsmal drybag plus 1l termos, matsäck, vattenblåsa och stort första hjälpen-kit. Allt går ner utan problem! Kalla fakta:Lättviktare med roll-top stängning. Färre fack än storebror. En del smågrejer hamnar i botten eller i jackfickan. Nu blir det sänkta midjebältet ännu viktigare. Trots lång rygg så sitter ryggsäcken kanonbra! Kanske för att den är hälften så tung som ordinarie ryggsäck? Frontöppning även på denna. Tillbehöret Torne Ice Skate Pocket behövs inte till den större men här gör den nytta. Så tycker vi: HARS-systemet tar tid vid varje fika eller annan anledning att ta av sig ryggsäcken. Otåliga snabbåkare blänger på dagens sölkorv. Trettio sekunder dyrbar åktid försvinner. Normala åkare lyfter på ögonbrynen för ryggsäcken är så liten, så nätt och så snygg! Och den där karbinen mitt på åkaren! Orange är extra snyggt till blå profiljacka! Plus: Superlätt Minus: HARS oprövat. Villhöver begär.
Osprey Talon 36l
Pris:1 950 kronor Vikt: 1250 gram utan grenremmar Material:100D x 210D Bluesign® återvunnen nylon Storlek: S/M, L/XL rygglängd. Finns i 22 liter, 33 liter och 36 liter Sammanfattning: Osprey nämns oftast när det tipsas om vandringsryggsäckar. De är kända för passform och bra dammodeller, deras damvarianter heter Tempest. Märket står för kvalité. På skridskor är passform och vikt inte lika viktigt, men visst vill alla ha en skön rygga som inte fångar vind. Kalla fakta:Vi önskade 33l men det fanns ingen med lång rygg inne, så det blev en 36l. Ryggen är ställbar från L till XL. Det finns alltså flera ryggsäckar i nästan samma storlek. Den på 22l är dock lite optimistisk. Udda öppning. Flera extra öglor och fickor för den som vill ha. De på midjebältet är uppskattade. Så tycker vi: En del tidigare modeller har haft sidofack med dubbla öppningar. Det har gjort det enklare att stoppa in en flaska, men också lättare hänt att den trillar ut. Den här modellen hade ingen frontöppning. Ryggsäcken kräver lite modifiering men är inte svårt att fixa. Talon är en mycket vanlig ryggsäck som ofta går att hitta begagnad. Stark väv. Tåligare än Rab Aeon men lika ömtåliga sidfickor för nakna skenor som alla andra Plus: Kvalité. Minus: Behöver modifieras. Karbin, fickor och så vidare kostar extra.
Rab Aeon 35l
Pris:1 749 kronor Vikt: 1050 gr, utan grenremmar Material:50 % återvunnen 70D x 140D Nylon Storlek: Finns i 35 liter och 33 liter dammodell. Ställbar rygg. Sammanfattning: Testets överraskning! Otroligt lätt och skön på ryggen. I testgruppen vill tre köpa den om inte annat till vandringar. Kommer närmare ryggen än tidigare modeller. Kalla fakta: Finns i flera färger och storlekar som 33l Dam. Däremot är UL-modellen på 28l inte lämplig skridskoryggsäck. Mycket påminner om Ospreys Talon. Samma lösning för vattenblåsa som hamnar utanför stora facket och åkarens rygg. Rygglängden justeras likaså på exakt samma sätt som Talon. Traditionellt topplock och öppning till stora utrymmet. Så tycker vi: Ett riktigt toppenköp för den som behöver en ny ryggsäck och kan modifiera själv. Vore kul om Rab tillverkade en specifik skridskoryggsäck. Mindre extra allt jämfört med Talon, men den lättare väven gör den något mer ömtålig. Bäst i testet för gamla rävar som vill minska vikten utan att byta säkerhetssystem. Plus: Lätt. Skön. Flera färgval. Prisvärd. Minus: Kräver modifiering.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem