Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Värmande nere och uppe – test av mellanlager

Vintern bjuder utemänniskor på en stor utmaning – att hålla sig bekvämt varm och torr. Då krävs plagg som både värmer, transporterar fukt och torkar snabbt. I det här testet dukar vi upp en buffé med olika material för både överkropp och bak. Alla är förstärkningsplagg eller lager två. Vi kallar dem även gärna för mellanlager fastän de också funkar som ytterplagg.

Av: Erika Enequist 
Uppdaterad: 2023-09-11

Glöm frusna armar, halsar och bakdelar i vinter. Mellanlagret är ett förstärkningsplagg som ofta, särskilt i bra väder, ligger nerpackat i ryggsäcken medan du är aktiv men plockas fram om du blir lite kylig på fikarasten. Dessa plagg är lager två som bärs utanpå understället, ibland ytterst, och ibland under ett skal- eller vindplagg. Bra egenskaper är lätt, packbart och bra fukttransport. Hållbarhet är viktigt både vad gäller livslängd och miljövänlighet. 

Dun är varmast 

Dun är naturens lättaste supermaterial när det gäller isolering och värmer mest i förhållande till vikt. Gåsdun är dyrast och har bättre egenskaper än anddun. Fjädrar blandas med dun ofta i proportionerna 90 procent dun plus 10 procent fjädrar, dun är dyrare och värmer bättre.

Ett dunplagg kan komprimeras till en pytteliten boll för att sen snabbt återfå sitt tjocka fluff. Denna förmåga att binda luft mäts i fillpower. Måttet heter cuin, cubic inches per ounce, och anger hur stor volym ett uns, cirka 27 gram, dun fyller i kvadrattum. Värden på 600–700 cuin är riktigt bra.  

Även dun har sina nackdelar, det blir platt och värmer inte i vått tillstånd. Därför funkar det bäst i torrare förhållanden som det oftast är i minusgrader. Stellar och Rab som är med i testet, använder dun som behandlats för att bli hydrofobiskt, alltså vattenavvisande, och är alltså fukttåligt till skillnad från obehandlat dun. 

Syntetisk kopia på dun 

Syntetfyllning är ett vitt fluff bestående av ihåliga syntetfibrer och är billigare än dun och absorberar försvinnande lite fukt. Fyllningen ger som regel liten risk för kalldrag och torkar snabbt. Dock värmer syntetfyllningar sämre per viktenhet och har kortare livslängd, med användning blir det allt plattare och tappar sin isolerande förmåga.

Syntetfyllningarna förbättras ständigt och närmar sig dunets överlägsna värmande topposition. Alla nya syntetmaterial är petroleumprodukter av icke förnybara råvaror och har en stor klimatpåverkan. Välj därför ett plagg av återvunnen polyester eller nylon.  

Gosig fleece 

Fiberpälsen, som den kallades, blev känd på 1960-talet genom succén med de orange jackorna från norska Helly Hansen som i början mest användes i skogsindustrin. Tyget har en ruggad och fluffig yta av fibrer och är vanligtvis tillverkat av polyester, men finns även i ull. Det har god isolerande förmåga, transporterar fukt och absorberar liksom syntetfyllningar lite fukt. Dessutom är det billigt, tåligt och enkelt att sköta. 
 
Tyvärr trivs illaluktande kroppsbakterier som är svåra att tvätta bort i syntetmaterial. Blötlägg därför helst plagg så fort som möjligt efter att du svettats i dem. Välj helst fleece av återvunnet syntetmaterial. Fleece av polyester är det klädesplagg som släpper ifrån sig allra flest plastpartiklar, som inte fastnar i reningsverkens filter, och far rätt ut i våra vattendrag. Det avhjälps med speciella tvättpåsar. Idag finns syntetisk fleece som binder 80 procent av plastpartiklarna. 

Självrenande värme

Ull är precis som dun ett naturens supermaterial. Fibrerna har en blank yta som är något vatten- och smutsavvisande. Tyget binder olika mycket luft och värmer olika mycket beroende på hur det stickats eller formats. En till synes magisk egenskap är att det värmer så länge det är fuktigt och det släpper igenom fukt. Slarvigt kan sägas att den även är självrenande, ämnet keratin bryter ner illaluktande bakterier i ullen.

När ullen väl blir riktigt blöt kyler den dock och dessutom torkar den långsamt. De kvaliteter vi ser i handeln är ofta lättskötta. Vid tvätt behövs ulltvättmedel utan de enzymer som finns i vanligt tvättmedel som bryter ner proteiner i ullen och förstör dess goda egenskaper.  

Kära klassiker 

De gamla klassikerna är ofta vidareutvecklade och blir bättre och bättre med åren. Nya plagg är ofta av senaste och miljövänligaste materialen, och tillverkas med energisnåla och miljövänliga tekniker. Trender är att vi klär oss i lättare och tajtare plagg, underställ och tajts. Utanpå dessa passar mellanlagren perfekt, ofta som ytterplagg även under svettasaktiviteter på vintern. När det blir för kallt är det bara att dra ett vind- eller skalplagg över.

Ta hand om ditt mellanlagersplagg

Tvätta ibland – vädra ofta
Tvätta när du svettats i plagget under en långtur eller flera kortisar. Mindre fläckar kan tas bort med en svamp eller trasa, ljummet vatten och kanske lite tvättmedel. Följ alltid tvättråden som oftast säger handtvätt eller maskintvätt i 30 eller 40 grader. Använd alltid tvättmedel anpassat till ull, dun, siden och funktionsmaterial så riskerar du inte att förstöra materialet. Sköljmedel ska aldrig användas – det försämrar materialens värmande egenskaper och är dåligt för miljön.

Påse mot mikroplaster
Ett enkelt sätt att minska utsläppen av mikroplaster är att använda Guppyfriend tvättpåse, eller motsvarande. Den mjuka, släta ytan får färre fibrer att lossna i tvätten, och fibrerna som släpper fastnar i påsen, som i ett filter. Om plaggens ursprung är syntetiskt (textilier där fossil olja är den ursprungliga råvaran, som polyester) så kallas de små fragmenten för mikroplaster. Vissa produkter släpper fler än andra och tyvärr har de förmågan att leta sig igenom våra reningsverk och vidare ut i floder, sjöar och hav.

Torka försiktigt
Följ alltid torkråden, bara då har du möjlighet att reklamera plagget om något skulle hända. Främst garanterar det att plagget håller längre. Dunplagg torktumlas som regel på låg värme. Välj bort tennisbollar som kan slå sönder det känsliga dunet och förstöra dess förmåga att bilda ett fluffigt luftlager. Torktumla tills dunet är helt torrt och utan klumpar.

Houdini Moonwalk Shorts

Pris: 1 000 kronor
Vikt: 165 gram i dam S
Material: Återvunnen polyester, fleece, syntetfyllning

Sammanfattning: Dagens mamelucker i miljösmarta material. Lätta och tunna ger dessa shorts skön stödvärme på löpturen, i pisten, kajaken eller till vardags. Kan bäras ytterst liksom under ett ytterlager året runt.

Kalla fakta: Långa shorts med en bred resår i midjan och blankt yttertyg. I grenen och längs insidan av benen, liksom i yttersidorna av benen finns stretchiga tygpaneler som andas. Materialet Polartec Power Air Light har luftbubblor som förhindrar mikrofibrer att lossna med 80 procent. Värmande paneler med fyllningen PrimaLoft Gold Activ som till 55 procent är återvunnet.

Så tycker vi: Nätta och värmande shorts med god passform och rörelsefrihet tack vare konstruktionen och panelerna med töjbart tyg. Ger varm funktion även i fuktiga miljöer och andas ut fukt effektivt. Kan bäras över löpartajts och långkalsonger. Går lätt in under ytterbrallor. Fint med omsorger i miljövänliga val och snygg sömnad.

Plus: Snygga och smidiga. Lätta. Funktion året runt. Miljötänk.
Minus: -

Lundhags Men’s Idu Light Shorts

Pris:1 800 kronor
Vikt: 210 gram i unisex S
Material: Återvunnen polyester, nylon, Primaloft Gold Eco

Sammanfattning: Långa shorts med syntetfyllning och heldragna dragkedjor i sidorna. Skön extravärme som ytterplagg eller under ett par skal- eller vindbyxor. Funkar i vardagen och på kyligt friluftsliv.

Kalla fakta: Knälånga shorts med vindavvisande yttertyg och syntetisk Primaloft Gold Eco-fyllning. Brett elastiskt parti av nylon runt midjan som delvis är resår. Även i grenen och längs insidan av benen en bred elastisk panel. Heldragna dragkedjor i sidorna med tryckknapp upptill och tygklaff invändigt. Bluesign-märkta och återvunna material. Fluorkarbonfria.

Så tycker vi: Lätta och packbara shorts med god rörelsefrihet som värmer rejält. Det är bekvämt med töjbart tyg i midjan och i blåst står de emot vind. Superfunktion med heldragna dragkedjor längs benens utsidor - du kan ta av och på shortsen med kängor eller skidor på. Stora storlekar. Plus för blankt yttertyg och tygklaffar innanför dragkedjorna.

Plus: Varm rörelsefrihet. Smarta sidodragkedjor. Miljösnälla. Lätta.
Minus: Dyra.

Stellar W Ultralight Down Pants 2.0

Pris: 1 795 kronor
Vikt: 185 gram i dam S
Material: Nylonväv, fyllning gåsdun

Sammanfattning: Bra längd och kroppsnära design ger allsidig funktion i pisten, på tur och till vardags. Massor värme under skalbyxor. Ytterst ger de snabb förstärkning på svala dagar året runt.

Kalla fakta: Återvunnen nylonytterväv. Gåsdunet är 97/3 procent dun/fjädrar, 850 cuin, spårbart och impregnerat (vattenavvisande, fluorkarbonfritt och Bluesignmärkt). Stickade och stretchiga decimeterbreda paneler plus heldragna tvåvägs dragkedjor i sidorna. Stretchparti och snörjustering i midjan.

Så tycker vi: Skön, kroppsnära och smickrande passform plus rörelsefrihet. Tack vare den snygga konstruktionen med dunfyllning fram- och baktill, stretchpaneler i sidorna, är de lagom varma. Lite ventilerande i sidpanelerna och mycket genom dragkedjeöppningarna. Dragkedjorna som också gör dem snabba att ta på och av, även med pjäxor och skidor på. Dragkedjorna längs yttersidorna saknar dock extrastängning och tygklaff...

Plus: Varma, snygga och miljövänliga. Fuktskyddat, spårbart dun. Lätta. Snabbt på och av.
Minus: Tygklaff saknas innanför dragkedjan.

Klättermusen Liv 2.0 Sweater

Pris: 4 900 kronor
Vikt: 338 gram i unisex S
Material: Nylonväv, fyllning gåsdun 800 cuin

Sammanfattning: Puffig duntröja utan värmeläckage genom dragkedjeöppning framtill. Supervarm funktion ytterst eller under en skaljacka – från svala höst- till kallare vinterdagar.

Kalla fakta: Unisexmodell med generös vidd liksom längd både i ryggen och ärmarna. Jackslut dras åt med dragsko och ärmsluten har resår. Vattenavvisande fluorkarbonfria förstärkning på axlar. Snedställd dragkedja och knappar i kragen. Innerficka funkar som packpåse. Boxkonstruktion utan genomgående sömmar, gåsdun 93/7 dun/fjädrar, RDS-godkänt, spår-bart. Ytterväv är 60 procent växtbaserad, återvunnen, bluesignmärkt, fluorkarbonfri nylon.

Så tycker vi: Det är ovant med en dunfylld tröja utan frontöppning. Efter 20 år är det en klassiker, superlättvikt i förhållande till isolerande förmåga. Detta är överlägset den varmaste tröjan/ jackan i testet. Ventileras lite genom kragöppningen. Dock är den stor i storlekarna så prova först. Rekommenderas starkt till dig som är frusen. Men dyrast i testet.

Plus: Rätt lätt & packbar. Jättevarm. Miljötänk.
Minus: Dyr.

Rab Mythic Alpine Light

Pris: 3 000 kronor
Vikt:230 gram i dam 10
Material: Fyllning dun och syntet, återvunnen syntet

Sammanfattning: Lyxigt lätt, bekväm och vattenavvisande värme. God passform gör den utmärkt ytterst eller under ett skal kyliga, fuktiga, och torra och kallare dagar, på tur eller till vardags.

Kalla fakta: Välskräddad kroppsnära jacka med dragkedjeöppning utan tygklaff. Elastiska ärmslut och jackslut med dragsko. Sidfickor med dragkedjor. Fyllning är 900 cuin flourkarbonfritt hydrofobiskt gåsdun, kombinerat med PrimaLoft Gold syntefyllning i ärmslut, på axlar och sidorna av huvan. Genomsydda dunpartier. Återvunnet ytter- och fodertyg, yttertyget vindtätt och vattenavvisande. Packpåse ingår.

Så tycker vi: Underbar dunjacka som verkligen funkar i fuktiga förhållanden. I ihärdig dimma, regn och kyla håller den värmen nära kroppen. Vid svettig aktivitet transporteras fukten effektivt ut. Flexibel blir värmen tack vare kragen – dock saknas tyg mot hakan. Bra passform på huvan även om den inte kan justeras. Funktionellt värmeplagg som kostar en rejäl slant.

Plus: Snygg, packbar & fukttålig värme. Strategiskt placerad syntetfyllning. Bra passform och huva. Lätt.
Minus: Dyr.

Tierra Belay 90 Sweater

Pris: 2 300 kronor
Vikt: 305 gram i dam S
Material: Polyester, svensk ull, PLA

Sammanfattning: Smidig jacka med fyllning av ull från svenska får. Fukttåligt ytterplagg, en hel del värme under ett skal. Funkar på barmarks- och mildare vinteräventyr och till vardags.

Kalla fakta: Rätt rakt skuren jacka med förlängd rygg och normal vidd. Öppning med tvåvägsdragkedja, tygklaff och tryckknapp nederst. Fleecefoder i kragen, mot hakan och i sidfickorna som stängs med dragkedjor. Djup bröstficka med dragkedja som jackan kan packas in i. Bluesign- och oeko-tex-godkänd fluorkarbonfri väv. Ull- och växtbaserad fyllning.

Så tycker vi: Snygga Belay har många miljöfördelar i materialval – bara vetskapen om att svensk ull tas till vara värmer. Jackan reglerar temperaturen, när det är svettigt andas materialen. Plus för effektiv luftning genom tvåvägsdragkedjan. I fukt och kyla värmer den och står emot lätt regn. Dock värmer den mindre än ett torrt dunplagg med samma vikt. Allt till ett rimligt pris.

Plus: Restprodukter används. Snygg och miljösnäll. Bekväm med bra passform.
Minus: Inte varmast.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlem

Fjällräven Vardag Pile Fleece W

Pris: 1 900 kronor
Vikt: 625 gram dam S
Material: Återvunnen polyester

Sammanfattning: Cool mikrofiberpälströja ger skön värme och vibrationer från 1970-talet. Passar bäst till vardags och möjligen i pisten, snygg på after skin eller lunchserveringen.

Kalla fakta: Mellanlång jacka med generös längd och långa ärmar med resår i sluten. Jacköppning med dragkedja utan klaff eller tyg vid hakan. Materialet är återvunnen polyester med fleecad utsida och flatstickad insida, kragen har fleecat foder. Sidfickorna stängs med dragkedja.

Så tycker vi: Klar teddybjörnskänsla ger denna till synes gosiga jacka som givetvis värmer en del och står emot fukt riktigt bra. Under ett skalplagg märks det kanske än mer att insidan är styv. Detta gör hela konstruktionen stel för att vara riktigt bekväm. Dessutom är vikten högst i testet. Rörelsefriheten är det dock inget fel på och kanske mjuknar den med tiden.

Fast nej, den här snyggingen rekommenderas nog dig som cyklar, promenerar eller till och med paddlar till jobbet, eller kanske till dejten. För när du rödrosad gör entré till ditt sällskap kommer du vara snyggast och mest kramgo av alla.

Plus: Miljötänk. Snyggt utseende. Kramvänlig.
Minus: Tung. Stel. Dyr. Risk för lukt.

Engelsons Lillhärdal

Pris: 250 kronor
Vikt: 284 gram (dam M)
Material: Oeko-tex polyester

Sammanfattning: Mjuk, tunn och prisvärd jacka. Funkar både ytterst och under ett skalplagg. Bra på turer i mildare väder - året runt både på turer och till vardags.

Kalla fakta: Kroppsnära till tajt modell med något förlängd rygg, och öppning med dragkedja med skyddande vindklaff under. Det är mjukt tyg mot hakan och halskragen är hög. Ventilerande sidfickor med invändigt nät stängs med dragkedjor. Ärmslut med dubbelt tyg. Oeko-tex-certifieringen betyder att plagget är miljö- och hälsosnällt.

Så tycker vi: En tunnare och funktionell jacka. Här får du lätt värme i ett snabbtorkande plagg som står emot lite regn. Under en skaljacka kan den vara tillräckligt varm under aktivitet i kyligare temperaturer, men inte vid stillasittande. Fint att tyget är Oeko-tex-certifierat, men polyester är trots allt en petroleumprodukt. Det är en tajt modell men stort plus för att det finns storlekar upp till 3XL.

Plus: Storlekar från S till 3XL. Prisvärd. Fickorna. Miljömärkt.
Minus: Risk för lukt.

Quechua MH 120

Pris: 199 kronor
Vikt: 265 gram i dam S
Material: återvunnen polyester

Sammanfattning: Här får du skön funktion till lågt pris. Funkar som mellan- och ytterlager på turen, på cykeln till jobbet, snygg nog för vardag och i pistrestaurangen.

Kalla fakta: Kroppsnära modell som är mellanlång och har dragkedja i öppningen och dubbelt tyg nederst i jackslutet. Det finns en vindklaff under dragkedjan som skyddar mot kalldrag och är mjuk mot hakan. Ventilerande sidfickor som har nättyg inuti och stängs med dragkedjor. Ärmsluten har resår och längden på ärmarna är generös. Tyget är gjort av återvunna PETflaskor. Finns i många och stora storlekar.

Så tycker vi: Bekvämt tyg och kroppsnära passform som ändå ger rörelsefrihet. Skön värme och väderskydd mot lätt vind och duggregn. Allt detta för 200 kr är imponerande. Utseendet är också bra och det finns många färger och storlekar att välja på. Bra med miljötänk i materialet. Liksom de flesta syntetfleece avges mikroplaster vid tvätt så använd tvättpåse som filtrerar bort dessa.

Plus: Miljötänk. Mest prisvärd. Allsidig. Skönt tyg. Låg vikt.
Minus: Risk för lukt.

Aclima Warmwool Hoodsweater W/Zip W’s

Pris: 1 500 kronor
Vikt: 340 gram i dam S
Material: Merinoull, 200 g/kvm, 20 mikron

Sammanfattning: Flexibel funktion och rörelsefrihet. Funkar även närmast kroppen och som mellanlager på kyliga turer och till vardags.

Kalla fakta: Kroppsnära passform och elastisk ribbstickning i sidorna för luftig rörlighet. Hög halskrage med ullnät som förebygger isbildning i minusgrader. Kragens långa dragkedja är tvåvägs för ventilering på valfritt ställe. Långa muddar i ärmsluten med tumhål. Sidfickor med dragkedjor och klocköppning på handleden.

Så tycker vi: Mångsidiga favorit. Det är härligt med trestegs-valet i halsöppning, från öppen dragkedja i den runda halsen när det är svettigt, till full balaklava, när det är grinigt kallt. Merinoullen är kli- och luktfri, designen snygg. Alla detaljer gör tröjan tung och dyr. Samtidigt behövs ingen extra halsbuff eller balaklava. Smart och snyggt!

Plus: Bekväm, varm, miljövänlig. Snygg. Hög finish. Återvinningsbar. Krage-huva-buff.
Minus: Tyngst i testet. Högt pris.

Bergans Ulstein Wool Hood Jacket

Pris: 1 800 kronor
Vikt: 350 gram i dam M
Material: Merinoull/återvunnen polyester/elastan (50/ 47/ 3 procent)

Sammanfattning: Bekvämt och lätt värmande plagg som passar både ytterst och under en ytterjacka. Funkar fint svalare dagar på tur och till vardags.

Kalla fakta: Kroppsnära och ganska tunn jacka med hög krage. Sydd utan sidsömmar som kan slitas av friktion och skava. Öppningen med dragkedja har vindklaff under och tyg mot hakan. Ventilerande sidfickor med nät inuti kan stängas med dragkedjor. Långa muddar i ärmsluten med tumhål. Jackslutet dras åt med dragsko. Tygets innerlager är av återvunnen polyester som transporterar fukt och torkar snabbt, medan ytterlagret är av merinoull. Bluesign-märkt.

Så tycker vi: Plus för skön flossad insida, att det andas bra, är snabbtorkande och håller emot lätt regn. Kul kombination med den flossade och mjuka synteten på insidan och ullskiktet på utsidan. Allt ger ett härligt, lätt, lite lagom värmande och smidigt plagg. Dock är tyget lite styvare än stickade tyger. Ger inte så mycket värme men är perfekt att svettas i under ytterjacka i vintertemperaturer.

Plus: Lätt. Snabbtorkande. Bra passform. Miljösnäll.
Minus: Något stel väv.

Woolpower 400 Full Zip Jacket

Pris: 1 900 kronor
Vikt: 595 gram i dam S
Material: Merinoull, nylon och elastan

Sammanfattning: Varmaste ullfrottén är tålig, skön ute på tur och klarar även kall vinter. Passar både som första och andra lager.

Kalla fakta: Något längre tröja i stickad ullfrotté av mulesing-fri merinoull, nylon och elastan (70, 28 och 2 procent). Tröjan har envägs dragkedja. Dubbelväv i krage och i ärmmuddar som har tumgrepp. Kan tvättas i 60 grader, men ofta räcker det med att vädra. Storlekar upp till 3XL.

Så tycker vi: Klassisk slitvarg och favorit som ger härlig värme tack vare stickningen med öglor på insidan. En av testets varmaste tröjor. Tack vare dragkedjeöppningen är det lätt att vädra vilket är skönt med tanke på den höga kragen. Dock saknas tygklaff som kan skydda halsen och haka mot kalla metalldragkedjan. Plagget har långtidstestats och visat sig vara hållbart, tyvärr noppar det sig snabbt.

Plus: Härligt varm frotté. Oeko-tex. Hög krage. Värmer gott. Tåligt. Svensktillverkat.
Minus: Kall dragkedja mot hakan. Blir snabbt noppig.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlem