Tre typer - köp rätt vandringskängor
Luftigt och lätt är härligt på vandringen. Men ibland behövs mer dämpning, stöd och högre skaft. När behövs egentligen höga och mellanhöga kängor, och när räcker det med lågskor? Vi reder ut begreppen och testar olika modeller av vandringsskor.
Av: Erika Enequist
Uppdaterad: 2023-08-14
Äntligen är det vandringstider. Det är dags att se över den viktigaste utrustningen, den du har på fötterna. Här belyser vi skillnaderna mellan tre typer av vandringsskor: skor, mellanhöga kängor och höga kängor. Längre ner kan du läsa testet av några kängor av varje typ.
Luftigast med skor
Lågskor funkar på vandring med lättare packning, som en dagstur, och i terräng där det finns stigar och är hyfsat torrt. Det kan vara på låglandsvandring, alpvandring eller en fjälltur typ den upp på Åreskutan eller Helags. Dessa skor är också perfekta på resa.
Skons största fördel är att den är lätt och luftar bäst, den är ofta vattentät tack vare fuktspärr och ger alltså en del väderskydd. I butikshyllan finns allt från mycket stabila, vridstyva och dämpade skor till lätta, mjuka och luftiga modeller. Du som är lätt och går med lätt packning väljer kanske den senare typen. Du som går med tyngre packning, eller om du är tung eller av andra skäl behöver mer stöd, väljer en stadigare sko.
Mellanhöga är mest allsidiga
Mellanhöga kängor är allra vanligast på vandring. De är ett under av funktionalitet och ger inte bara stöd, skydd, dämpning och ventilation på vandringen, utan är perfekta att bära en regnig vardag, på svampjakt och som vintersko.
Jämfört med lågskor fungerar kängorna med tyngre packning och i tuffare terräng. De tar dig torrskodd fram i de flesta typer av låglands- och fjällterräng, och genom grundare vad. De ger fotlederna stöd och foten värme.
I den här kategorin finns en rad modeller, från de lättaste, inte så dämpande som har bra markkontakt. I andra änden av skalan finns de tyngsta och tåligaste modellerna anpassade till alpin terräng och stegjärn. Din favorit kanske finns någonstans i mitten av skalan.
Höga kängor är bäst i våta marker
Högskaftade kängor används mest av jägare och tältvandrare som går utanför lederna. Längs markerade leder finns ofta spänger över våtmarker men utanför lederna är det praktiskt med vattentäta höga skaft. Det är också praktiskt längs sträckor med många vad.
Högskaftade kängor är som regel anpassade till tung packning och tuff terräng. Nackdelen är att de är varma, tätare och tunga. Varma dagar är det skönt att endast snöra nederst, så kan ovandelen av skaftet vara öppet och lufta.
Typiskt för vandringsskor
I butikerna finns uppenbarligen en djungel av kängor och skor. Det gäller att sålla och hitta vad du behöver. För vandring är den gemensamma nämnaren en dämpad och vridstyv sula. När du bär packning behöver foten, knän, höfter och rygg den dämpning som sulkonstruktionen ger.
En vridstyv sula ger foten stöd i terrängen, så att sulan inte vrider sig eller viker sig på ojämna underlag. Du kan själv testa vridstyvheten genom att greppa tådelen med ena handen och häldelen med den andra, och så vrider du åt motsatta håll. En vridstyv sula ger bra motstånd i den här vridrörelsen. Jämför gärna med en lätt löparsko – den är inte vridstyv.
Skornas delar
SNÖRNING Runda eller platta snören är bäst.
LÅSÖGLA På kängor med skaft är det bra med en låsögla mellan skodelen och skaftet. Den gör det möjligt att snöra skodelen och skaftet olika hårt.
PLÖS För att veta hur högt upp skaftet håller torrt, kolla hur högt upp plösen är fastsydd i skon.
HÄLGREPP Det är viktigt att hälen omsluts och inte kanar upp och ner inuti kängan. Provgå alltid nya skor några gånger före skarpt läge på lång vandring. Då avslöjas eventuella skavrisker plus att skon anpassar sig till foten.
MATERIAL Läder kanske är tåligast, om man smörjer det, och det formar sig efter foten. Syntet är lätt och ett billigare material. Hållbarheten beror på antal sömmar och förstärkningar.
FUKTSPÄRR Många vandringsskor har en fuktspärr, ett membran, det vanligaste är Gore-tex. Det gör kängan vattentät samtidigt som den andas. Fuktspärr har en livslängd, när den går sönder är kängan inte längre vattentät.
FÖRSTÄRKNINGAR Uppdragen sulkant och andra förstärkningar i tå, häl och andra delar ökar skons livslängd.
INNERSULA Byt ofta. Innersulan ger dämpning och passform.
YTTERSULA Vanligaste märket är Vibram och kan bytas ut om kängan lever längre än sulan. Finns i olika mönster för att ge grepp på olika underlag. På lättare skor och kängor är mönstret ofta finare än på stabilare och högskaftade kängor.
SKÖTSEL Rengör kängorna i vatten. Fetta in allt läder. Skölj invändigt ibland med vatten och borsta bort saltkristaller med en mjuk borste. Torka kängorna försiktigt, undvik värmekällor. Proppa i tidningspapper för snabbtorkning.
Hållbarhet och miljön
Vandringskängans ovandel brukar vara i läder eller syntet. Som regel är läder tåligare och det är alltid bra med få sömmar eftersom dessa är en svag del som kan nötas ut och dessutom skava mot foten.
Annat som får skon att hålla längre är förstärkningar på skons utsatta delar, viktigast är över tårna och vid häldelen. Tåförstärkningen skyddar även tårna från stötar om du sparkar i en sten. Ibland finns lattor eller ett ”skelett” som ger skon bättre stabilitet, med inspiration från basketskor används det oftast i syntetskor.
Få skor är miljömärkta. Men de dyker sakta men säkert upp och allt oftare finns information om att de är fluorkarbonfria eller har återvunna material.
Generellt gäller att läder och en något tyngre modell borgar för bra livslängd. Att yttersulan är utbytbar ger också längre liv, du kan sula om din gamla favoritkänga. Ge kängorna kärlek i form av tvätt och smörjning av lädret. Då innersulor har antibakteriell behandling – kolla upp huruvida det verkar snällt mot miljön eller inte.
Passform och ventilation
Prova skons rörelsefrihet och framåtrull, något som åstadkoms av att sulan är rundad plus att skon ger rörelseutrymme framåt och bakåt. Häldelen får inte hämma rörelsen, inte heller plösen eller skaftets framsida, det kan strypa blodtillförseln eller ge skav.
Fodret eller vadderingen är till för att ge passform och hälgrepp. Det finns även ofodrade skalkängor som torkar snabbt och andas bra, då kan du själv välja tjocklek på strumpor och innersula för att få till passformen.
Snörningen och plösen påverkar också passformen. De flesta kängor har en låsögla där skaftet börjar, då kan du snöra skodelen löst och skaftdelen hårt eller tvärt om.
Innersulan påverkar både dämpningen och passformen, och är den enklaste delen att byta ut. Ta gärna med en innersula du gillar när du provar vandringsskor. Och byt innersula varje eller vart annat år, det är både bekvämt och hygieniskt.
Fotsnällt med rätt strumpor
Strumpor är viktiga. Det optimala är dubbla strumpor, en tunn foderstrumpa och så en tjockare utanpå den. Helst i ull men åtminstone i ett funktionsmaterial som andas och torkar snabbt. Dubbla strumpor förebygger skoskav och kan hjälpa till med passform och dämpning. Prova olika varianter tills du hittar din favorit.
Skoskav kan tyckas vara en struntsak, men kan förstöra en hel vandring. Så snart du märker minsta känsla av skav på foten, stanna och lägg på en tunn ”extrahud” i form av tejp av typen Leukoplast. När en blåsa uppstår sätt på ett skavsårsplåster med Leukoplast över, det håller bra.
I slutänden är kängans passform det viktigaste, foten ska sitta som hand i handske. Förhoppningsvis hittar du den där känslan av rörelsefrihet och framåtrull i steget – full fart ut mot en väntande skön vandring.
Test: Högskaftade kängor
Viking Villrein II GTX BOA
Pris: 3 000 kronor Vikt per par: 740 gram i unisex 38 Sammanfattning: Lätt vadderad känga vars snörsystem har snabbjustering. Passar på enklare vandringar med lätt till medeltung packning. Kalla fakta: Vadderad känga i fullnarvsskinn med Gore-tex-foder för vattentäthet. Grovmönstrad UGC-yttersula med uppdragen kant vid tån. Förstärkningar över nederdelen av skinnet. Plösen är väl vadderad och fastsydd hela vägen. Snörsystemet BOA justeras med en ratt högst upp på skaftet och då låsögla saknas ändras passformen för hela snörningen, både i skaft och över fot. Bred unisexläst. Så tycker vi: Den lättaste högskaftade kängan i testet är också lätt och smidig på foten. Snabbsnörningen är enkel att justera – den ger dock mindre exakt passform än vanlig snörning med låsögla. Sulorna är vridstyva medan skaftet är det mjukaste i testet vilket ger bristande stöd men gör det lätt att sätta sig på huk. Lästen är bred med rymlig tåbox som har en bra luftficka för tårna, dock är hälgreppet sämre. Många sömmar i ovandelen ökar risken för läckage. Bra grepp i yttersulan. Plus: Prisvärd. Lätt. Luftiga tår. Bra grepp. Minus: Många sömmar. Dåligt hälgrepp.
Lundhags Forest II Regular
Pris: 3 500 kronor Vikt per par: 1 360 gram i unisex 38 Sammanfattning: Mångsidig skalkänga för varierade vandringar, även i tuff terräng och blöta förhållanden. Kalla fakta: Enlagers unisexkänga med skaft i fullnarvsskinn och fotdel i vattentätt cellgummi. Regular har extra höjd över vristen. Snörning med låsögla. Rejäl dragögla baktill. Väl uppbyggd mellansula och innersula i filt. Rubbermac Defender-yttersula med uppdraget tåskydd. Unisexmodell. Så tycker vi: Klassisk skalkänga som saknar vaddering och Gore-tex. Fördelarna är att du får en lätt och snabbtorkande sko som funkar i alla lägen. Tack vare rymligheten finns utrymme att använda olika tjocka innersulor och strumpor. Detta för att få till en optimal passform och lagom isolering i förhållande till årstid. Tåboxen är rymlig samtidigt som skon sitter bra över vristen. Inledningsvis är lädret, liksom hälgreppet, något stelt men mjuknar med användning och vaxning. Mycket vridstyva, stabila och dämpade gör dessa kängor dig terränggående i alla lägen, också med tung packning. Bra grepp, dock något hala på fuktiga spänger. Plus: Trygga, allsidiga och bekväma. Snyggt hantverk. Svensktillverkade. Reparationer erbjuds. Minus: Högt pris. Kan behöva gås in
Crispi Titan
Pris: 3 500 kronor
Vikt per par: 1 260 gram i stl 38
Sammanfattning: Känga för tung packning i obanad och blöt terräng. Ganska bred och välbyggd läst som passar många och är bekväm från start och förvånansvärt lätt.
Kalla fakta: Sko som huvudsakligen är i läder av olika tjocklek. Tå och häl är rejält förstärkta. Invändigt har skon nätfoder med Gore-tex som fuktspärr. Snörningen har nio par metallhakar varav en låsögla. Yttersulan är grovt mönstrad. Innersulan är tunn framtill men dämpad under häldelen. Ovandelen av skaftet är i luftigt syntetmaterial.
Så tycker vi: Välbyggd, lätt och dämpad modell – bekväm att bära tungt med från första steg. Bra hälgrepp på skrå och i brant terräng. Halkfri yttersula. Orange är en bra säkerhetsfärg men förhöjer kanske inte det estetiska värdet … Vårda lädret, skölj ur innerskon då och då, byt eventuellt innersula till en rejälare sådan, den medföljande är ganska tunn, så har du en långlivad vän som passar i obanad terräng.
Plus: Gedigen, funktionell och bekväm känga. Ganska lätt. Formar sig efter foten.
Meindl Dovre Extreme MFS Wide
Pris: 4 600 kronor
Vikt per par: 2010 gram i stl 43
Sammanfattning: Hög och vridstyv känga med bekvämt foder och rymlig läst. Stabil vid turer även med tyngre packning och klarar blötmark. Kan bli varm sommartid.
Kalla fakta: Klassisk känga i vaxad nubuck med skyddande kant runt om nertill. Högt skaft med plös som är sydd rätt långt upp. Tunt skinn vid plösens sidor ger god passform. Membran i Gore-tex och foder som formar sig efter kroppsvärmen. Vibramsula med blandat mönster. Urtagbar och dämpad innersula. Snörning med öglor, låshälla och hakar. Unisex med bred läst. Dovre Pro har normal läst och något mjukare sula.
Så tycker vi: Rejäl och skyddande läderkänga med skönt foder. Skon är vridstyv och har gott hälgrepp. Hårdare suluppbyggnad skyddar foten i oländig terräng och ger stabilitet med tyngre packning. Fuktspärren gör skon vattentät, men bara så högt upp som plösen är fastsydd. Väl förstärkt nertill. Sulan ger bra grepp, något hal på is. Risk för svettiga fötter sommartid.
Plus: Stabil, skyddande och förstärkt. God passform och hälgrepp. Minus: Högt pris. Tung. Kan bli varm sommartid.Hanwag Brenner Pro Wide
Pris: 3 500 kronor Vikt per par: 1 740 gram i dam 38 Sammanfattning: Robust känga för tuff och blöt terräng utanför lederna. Stabil och dämpad nog för tyngre packning. Kalla fakta: Fodrad läderkänga med Gore-tex. Särskilt bred läst och generös tåbox. Yttermaterial av nubuckläder med förstärkningar i gummi från sulan och en bit upp på foten. Grovmönstrad yttersula från Vibram. Finns i både dam och herr. Så tycker vi: En rejäl och robust känga för tunga lass och tuff terräng. Sulan kan tyckas lite väl hård och klossig på lättare vandringar. Hantverket är mycket snyggt med få sömmar som kan läcka. Perfekt i obanad och våt terräng med tung packning tack vare god vridstyvhet och stötdämpning. Bra vaddering ger fint hälgrepp och gör kängorna varma nog för höst, vinter och vår. Dock är de svettiga varma sommardagar. Kängan har extra flex vid vristen som gör den rörlig vid gång, särskilt när man sätter i foten eller sätter sig ner på huk. Flexmånen ger smidighet trots det höga och vadderade skaftet. Vi önskar att plösen vore fastsydd högre upp vilket skulle göra kängan vattentät i högre vad. Plus: Stabil, robust och vridstyv. Snygg sömnad. Reparationer erbjuds. Bekväm och smidig. Minus: Priset. Sämre grepp. Inte helsydd plös. Tunga.
Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth
Som medlem i Friluftsfrämjandet får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlemTest: Mellanhöga kängor
Treksta Cruiser Mid GTX
Pris: 1 700 kronor Vikt per par: 950 gram unisex 38 Sammanfattning: Nätt och mjuk känga som ger god markkontakt. Perfekt på resa, i vardagen och på vandringar av typen dag- eller lätt stugtur. Speciell passform med rymlig tåbox. Kalla fakta: Ovandel i nubuck med förstärkning runt om hela nederdelen av skon. Mjukare syntetmaterial överst på skon och i skaftet. Snörning i ett par tygöglor och resten metallöglor. Fodrad sko med Gore-tex-membran, vattentät upp till 12 centimeter. Löstagbar dämpande innersula och yttersula med mellangrovt mönster som innehåller naturgummi och mikroskopisk glasfiber för grepp även på snö och is. Unisexmodell. Så tycker vi: Prisvärd, mjuk och dämpad nog för lätt stugpackning. Fin markkontakt gör den perfekt på tur i torrare fjällmiljö, lågland och på resa. Normala storlekar och extra bred läst, särskilt framtill. Urtagen häldel och uppbyggnad under hålfoten som går långt bak mot hälen är bekvämt. Lågt och mjukt skaft ger rörelsefrihet men också mindre stöd. Bra grepp i sulan. Inget för tyngre packning. Plus: Lätt och prisvärd. Markkontakt. Bekväm läst. Bra grepp. Minus:Något varm.
Icebug Rover Mid GTX
Pris: 2 200 kronor Vikt per par: 660 gram i dam 38 Sammanfattning: Lätt syntetkänga som ger stöd och dämpning nog för enklare vandringar med lätt till medeltung packning. Samtidigt är det en bekväm och vattentät vardagssko. Kalla fakta: Polyester i överdelen med Gore-tex-foder. Materialet i skon liksom innersulan, mellansulan och yttersulan är alla överösta med miljötänk: Bluesign-märkt, solution färgnings-teknik, Öko-tex-märkning liksom att det är återvunnen polyester och gummi. Hälkappa och plös är stoppade och snörsystemet i form av BOA justeras med en ratt. Finns i dam och herr. Så tycker vi: Känga som gör det möjligt att gå torrskodd genom vattenpölar och myrmarker. Snabbsnörning bidrar till en superbra passform. Skon är bekväm med undantag av det styva materialet i skaft och plös som kan ge risk för skav på vristen – prova före köp. Den mjuka skodelen passar dagsturer snarare än längre vandringar med tung packning. En relativt nätt sko med bra grepp i sulan men något mindre vridstyvhet. Plus: Bra grepp. Vattentäta. Miljötänk. Snörning och passform. Lätta och bekväma. Minus: Styvt material i skaft och plös.
Hanwag Makra Light Lady GTX
Pris: 2 500 kronor Vikt per par: 840 gram i dam 38 Sammanfattning: Lätt och smidig känga för snabb vandring med lättare packning. Stabil och skyddande nog för utmanande terräng. Kalla fakta: Ovandel i nubuck med gummiförstärkningar över tå och häl. Fodrad med Gore-tex. Snörningen kan låsas genom justerbart spänne (snörlås) i hårdplast på vristen och därmed kan skaft och fotdel snöras olika hårt eller löst efter önskemål. Vibramyttersula och stötdämpande mellansula. Finns i dam och herr. Så tycker vi: Lätt och fin känga designad för allt från via ferrata och klättring till vandring på led. Den är smidig på foten och ger bra stöd i varierande terräng. Det mekaniska snörlåset ger en tryggare låsning än en vanlig låsögla, när du exempelvis vill ha skaftet lösare snört för ökad rörelsefrihet i uppförsbackar. Plösen är fastsydd på ena sidan vilket är bekvämt, smidigt, och håller också barr och blad på utsidan. Vridstyv sulkonstruktion med dämpning nog för medeltung packning och yttersula med kanongrepp. Plus: Smidiga och lätta. Bra grepp. Reparationer erbjuds. Snörlåset. Passform.
Alfa Eggi
Pris: 3 200 kronor
Vikt per par: 1 050 gram i stl 38
Sammanfattning: Lätt och smidig känga med tydligt framåtrull i steget. Allsidig funktion till vardags, på resa och i varierad fjällterräng med upp till medeltung packning.
Kalla fakta: Yttersko i oljad nubuck med uppdragen sulkant i tån, förstärkningar framtill och över häldelen. Snörningen löper genom läderöglor över fotdelen, metallhakar i skaftet. Innerskon är fodrad och har Gore-texmembran som gör skon vattentät upp till 13 centimeters höjd i storlek 38. Utbytbar yttersula från Vibram har mönster för varierat underlag. Dragöglor i häl och plös. Testad i dam, finns även i herr.
Så tycker vi: Snygg favorit för allroundbruk med upp till medeltung packning. Fint att ovandelen i kraftig nubuck är i en enda del – en tålig och stadig lösning. Dessutom har snörningen i fotdelen läderöglor, bekvämt mot foten. Väldämpad och vridstyv sulkonstruktion har en rejält rundad form, som ger härligt rull i steget. Halkfri yttersula och normal till smal läst.
Plus: Bekväm funktion. Ganska lätt med framåtrull i steget. Snygg och trygg. Minus: Något tät.Test: Vandringsskor
Icebug Tind
Pris: 1 500 kronor Vikt per par: 560 gram (dam 38) Sammanfattning:Mockasko för promenader och enklare vandring med god plats för tårna. Snygg i city och bra i naturen under de varmare årstiderna. Kalla fakta: Mocka förstärkt med gummi, vadderad plös och krage. Har en liten förstärkning fram över tårna som skyddar mockan från väta och slitage. Modellen finns för både dam och herr. Stort fokus på hållbarhet med dryga 20 % återvunnet material. Behöver behandlas för att stå emot väta och smuts. Så tycker vi: Allsidig lågsko som med god vridstyvhet passar lika bra i stan som i utmanande och teknisk terräng. Skorna är ofodrade och smidiga med tunn plös som lägger sig bra mot foten utan att trycka eller skava. Snörningen är relativt tät vilket ger bra passform. Fenomenalt grepp i yttersulan även på fuktiga stenhällar. Tillräckligt vridstyva för enklare sommaräventyr i skog eller på led. Plus: Snygg. Skön plös. Bra snörning ger god passform. Mycket bra grepp. Minus: Något platt. Känsliga mot väta.
The North Face Hedgehog Hike II GTX
Pris: 1 245 kronor Vikt per par: 724 gram i storlek 38 Sammanfattning: Passar för vandring på dagstur alternativt stugtur med medeltung packning. Allround och bekväm sko som är en favorit. Kalla fakta: Välgjord sko i starkt läder och paneler av nättyg. Gore-tex som fuktspärr. Många sömmar ökar risk för läckage. Skon är vridstyv med småmönstrad Vibramyttersula. Uppdragen sulkant fram och snörning genom utstansade hål. Hedgehog är en klassisk serie med varierande modeller som funnits i många år. Så tycker vi: Allsidig sko som är skön på foten. Bra hälgrepp och avrundad konstruktion baktill som är bekväm för hälsenan. En klar favorit både på vandring och till vardags. Skon gör stegen lätta och är ändå stabil. Bekväm dämpning som klarar stenig terräng och ryggsäck. Sulan ger bra grepp. Nättyg ger luftighet, och lädret gör skon slitstark. Plus: Stabil, tålig, luftig och bekväm. Bra grepp i sulan. Minus: Många sömmar ökar risk för läckage.
Ecco Exohike W
Pris: 2 300 kronor Vikt per par: 850 gram i dam 38 Sammanfattning: Hybridsko med lågt/mellanhögt skaft. Dämpande nog för dags- och stugturer och stabila nog på promenad, resa och lättare vandring. Kalla fakta: Ovandel i läder och syntet. Skaftet är snarare en förlängning av plösen likt en stickad mudd. Invändigt foder med Gore-tex gör skon vattentät. Häldelen är mycket förstärkt – skyddar skinn och ger hälgrepp. Dragögla ovanför hälen, dämpad mellansula och rejält mönstrad yttersula av märket Michelin. Finns i dam och herr. Så tycker vi: Tajt passform, låg vrist men bra komfort för den vars fot går i den trånga öppningen med mudd. I steget beter sig denna sko som en väldämpad lågsko medan mudden ger bättre väderskydd och täthet i blöt terräng och låga vad. Spännande konstruktion som funkar både på fina gatan och ute i spenaten. Fast inget för tung packning i tuffare terräng eller riktigt kyliga temperaturer. Plus: Passform. Luftig. Snygg. Väldämpad. Lätt. Skön gåkänsla. Minus: Många sömmar. Trånga ta på och av. Pris.
Merell Moab Speed GTX
Pris: 1 850 kronor
Sammanfattning: Lätt och dämpad sko som passar bra både för längre vandring och snabbhajking. Skön som en löparsko men med stadigare ovandel för stöd och support. Membran med Gore-Tex.
Kalla fakta: Ovandel med Gore-Tex som ska hålla regn och annan väta ute. Tål lättare bad. Sulan är dämpad som en trailrunning-sko men som ska hålla länge. Skön passform utan alltför vid tåbox. Passar bra på en normal till smal fot. Finns för både dam och herr och även med högre skaft mer anpassad för vandring.
Så tycker vi: En riktigt skön sko för den som vill ha mer än en löparsko men inte riktigt en vandringskänga. Medger löpning när andan faller på, men passar kanske bäst för den raska vandringen utan alltför tung packning. Membranet håller foten ganska torr ganska länge men gör också skon mindre ventilerad. Inte optimalt för den som svettas mycket. Lite låg hälkappa, men skönt grepp på sulan.
Plus: Skön passform.
Minus: Lite för hög sula för att springa i. Lite för låg hälkappa för att vandra i. En hyfsad kompromiss dock.
Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth
Som medlem i Friluftsfrämjandet får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlemDela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem