Bästa frukosten efter en natt i tält – våra bästa tips
Att äta dagens första måltid i naturen är för många vida känt som härligt. Men varför? Tre av våra ledare berättar och ger sina bästa frukosttips.
Många av Friluftsfrämjandets ledare har otaliga tältfrukostar bakom sig. Joachim som är kanadensarledare, Johan i Vildmarksäventyr och Susanne i vandring är några av dem. Att vakna i naturen istället för inne i sin egen säng, varför är det så himla mysigt?
–Man är direkt ute i naturen när man vaknar. Hör den, känner den, säger Susanne.
Joachim håller med.
–Jag älskar att få stiga upp innan familjen och se hur bra de har det. Sätta mig med en god kopp kaffe och sedan dra igång frukosten när de börjar röra på sig – det är mumma för själen.
–Man vaknar och det luktar tält, hör vinden slå mot tältduken. Då smakar frukosten extra gott måste jag säga, säger Johan.
Bästa frukosten
Hur frukost smakar och upplevelsen av naturen går förstås lite hand i hand. Det ena förgyller det andra, verkar det som.
–Som uppe i Björkliden då vi hade gått jättelångt dagen innan. Så vaknar man och slevar i sig gröt med extra fyllning. Tranbär, chiafrön & honung. Det var nog den bästa grötfrukost jag ätit och gav rätta bränslet att fortsätta gå. Är vi här i Skåne brukar det ofta bli scones eller pannkakor till frukost, det är också gott och enkelt att göra, säger Johan.
Om Joachim får välja blir det äggröra med krispig bacon och prinskorv, som sköljs ner med juice och kaffe.
–Jag och min 10-åriga son var ute och vandrade förra sommaren och jag minns så väl när vi satt och njöt av vår äggröra med korv. Pratade om gårdagen, natten och planerade dagen framför oss. Det kändes som tiden stod stilla, att vi hade all tid i världen. Det var bara han och jag där och då, inga skärmar, inga måsten, ingen tid att passa. Bara frukost och samtal.
Susanne minns en av sina bästa utefrukostar en vårdag vid Årsjön i Tyresta nationalpark.
–Jag vaknade tidigt av fågelsången, men det gjorde inget. För jag åt frukost i tältöppningen, njöt av fåglarna, solen och sjön nedanför mig. Beroende på vilken tur jag gör blir frukosten olika. Är jag ute en helg kan jag lyxa. Grovt rågbröd, smör, ost, korvpålägg, lite marmelad, ett ägg. Som vilken söndagsfrukost som helst, men godare, för det är ute.
Tips och trix
Är du inte ute länge kan mycket förberedas hemma berättar Joachim.
–Ägg som är kokta klarar sig bra i ryggan en dag eller två. Pannkakssmet kan du också ta med i en PET-flaska till nästa morgon. Riktigt, extra saltat smör klarar sig länge utanför kylen och det extra saltet är bra när du rör på dig och svettas mer.
På flerdagarsturer tipsar Johan om att dag-förpacka frukostarna.
–Är mitt matlag på tre personer brukar jag göra ”poddar” med 6 dl havregryn, tranbär, lite olika fröer och så försaltar jag allt. Då är det bara att dra igång köket med vatten. Honung, muskovadersocker & blåbärssoppa häller jag i gröten när den är klar.
–Jag har funderat att köpa en Omnia-ugn att ha på stormköket. Den väger lite mer, men tänk att baka småbaguetter eller färskt bröd i den på morgonen. Lyx när man inte tänkt gå så långt och vikt inte spelar roll.
Joachim är inne på samma spår.
–Unna dig något gott och njut av var du är. Ta dig tid att äta. Jag unnar mig riktigt bryggkaffe med en liten melitta som jag fäster på min mugg. Ta med en extra termos och spar varmvattnet som blir över så har du alltid en snabb kopp kaffe under dagen.
När du ätit klart, kom ihåg lämna platsen lika ren och fin som när du kom dit.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem