Tips för härlig dagstur på längdskidor
Fika i ryggsäcken, tursällskap och natur i vinterskrud. För den som redan kommit igång på längdskidor är dagsturen ett kul nästa steg. Friluftsfrämjandets längdledare Mikael ger sina bästa tips.
–Att vara ute lite längre är härligt, och det är om möjligt ännu trevligare med sällskap. Visst kan längdskidåkning vara högintensiv träning, men det kan också vara lugnt, harmoniskt och i pratbart tempo. Ett kul sätt att umgås, tycker Mikael.
Mikael är ledare och kursledare inom längdskidor i Friluftsfrämjandet.
–Mitt stalltips inför dagsturen brukar faktiskt vara att komma ihåg att inte åka och titta ner i spåret – utan lyfta blicken och se hur landskapet skiftar framför dina ögon. Stanna ofta och njut!
Noggrann planering
Men en hel dag utomhus om vintern kräver också en del förberedelser.
–Se över väderprognosen kvällen före, hur kallt kommer det att bli och kännas. Prognosen avgör om du kan ge dig ut eller inte, och hur långt du vill och kan ta dig. Är du i fjällen är vädret nyckfullt, så då måste du hålla dig uppdaterad med väderprognosen även under turen.
På langdspar.se kan du gå in och se var du kan åka.
–Var snäll mot dig själv och ditt sällskap, och kom ihåg att det inte är hur långt ni åker som spelar roll. Det viktigaste är att ni har roligt, kan ta turen i precis er egen takt och på er kunskapsnivå.
Utrustning och packning
–På längre turer vill du förstås ha bra glid och lätta skidor på fötterna. Har du inte vallningsfria skidor behöver du välja valla beroende på vilket väder du fått. Att hyra utrustning är ett bra och enkelt sätt att ta sig ut om du inte har en egen utrustning, men vill du satsa på egen så finns ofta god hjälp att få i butiken. Mycket längdskidutrustning går också att köpa begagnat, säger Mikael.
Om vintern är det extra viktigt att behålla värmen. Klä dig efter lager på lager-principen då kan du lätt anpassa antalet lager efter vad du föredrar under turens gång. Viktigt att det yttre lagret skyddar dig mot vinden. Handskar och mössa och ett par varma ullsockor håller dig varm där värme annars lätt smiter ut.
–Att stanna till och fika är både en trevlig och rogivande stund på turen, men också en viktig del av din planering och utrustning. På din dagstur behöver du pausa, fylla på med energi och ha både vatten och något varmt att dricka med dig, säger Mikael.
Vid pausen är det dock lätt att bli kall, speciellt om du blivit svettig.
–Ha alltid varma extraplagg, tröja och vantar med dig och ta på det när stannar till så behåller kroppen värmen bättre. Ha ett sittunderlag med så du minskar kylan underifrån, och drick din varma medhavda dryck, säger Mikael.
I Mikaels ryggsäck finns också skavsårsplåster, solkräm, ett par skidglasögon eller solglasögon för att skydda ansiktet mot vind, snönyr och sol, samt extra valla.
Säkerhet och teknikövning
Berätta alltid för någon vän eller familjemedlem var du tänker åka och hur länge du planerar att vara ute. Ha med en mobiltelefon och se till att hålla den varm.
–Är du fortfarande någorlunda ny på längdskidåkning, ta dig tid för att öva din teknik uppför och utåt – som att kliva i och ur spår. Bra teknik gör skidåkning ännu roligare!
Att förstå sina begränsningar och ta sig an en tur på den nivå och längd du vet att du klarar av är viktigt både ur en säkerhets- och nöjesaspekt.
–Visst är utmaningar roligt, men du ska också få en härlig dag ute i spåren. Får du mersmak finns det så många dagsturer som väntar, och utmaningen kan växa efter hand, säger Mikael.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem