Så kommer du igång – klassiska längdskidor
Många är nyfikna på längdskidåkning. Inte konstigt, det är underbart sätt att njuta av naturen på och dessutom en bra motionsform. Ledaren Eva ger tips på hur du kommer igång.
–För mig ger längdskidåkning tid för reflektion, balans och en form av naturlig närvaro som är så skönt kravlös. Kan jag bidra till att fler hittar samma känsla gör jag gärna det.
Eva är ledare för längdskidor i Friluftsfrämjandet och har hållit i flera kurser inom längdskidor.
–Vill du lära dig att åka längd tipsar jag varmt om att först låna utrustning eller köpa begagnat, och gå en kurs. Det ger en bra start för att se om det är något du vill fortsätta med och sedan kunna öva på egen hand. På våra nybörjarkurser blir du trygg på skidorna i alla åksätt – diagonal åkning, stakning och hur du bäst åker uppför och utför.
–Skidåkning blir så mycket roligare när tekniken sitter och du kommer ut på längre spår. Så lägg lite tid i början åt att värma upp och öva teknik. Kör diagonalåkning, utan stavar några varv på en bana, eller ta tag i stavarna på mitten och låt armarna pendla. Träna på att åka utför och att kliva i och ur spår.
Hitta rätt spår
Hemsidan skidspar.se har samlat skidspår i Sverige. Där kan du se slingornas längd, om det har el-ljus och spårets skick.
–Ta reda på hur terrängen ser ut på slingorna i din närhet och välj en som passar dig. En del skyltar visar precis hur spåret ser ut, medan andra har döpt dem efter nivå.
Kläder
Lager på lager-principen funkar väl. Först underställ –men undvik bomull som absorberar fukt och gör dig kall. Funktionsjacka utanpå och ett par funktionsöverdragsbyxor.
–Men kom ihåg att det går lika bra med det du redan har hemma. Det viktiga är att du kommer ut och har roligt, betonar Eva.
Skidor
Det är viktigt att längdskidorna har ett spann som passar dig. Spannet är mittendelen av skidan som du trycker ner i snön för att få fäste – fästzon.
–Är skidan för hård orkar du inte trycka ner den i snön och du får bakhalt. Om den är för mjuk släpar spannet i snön och ger sämre glid. Prova ut skidorna i butik där kunnig personal kan mäta ut skidans spann så att det matchar din kroppsvikt och tekniska kunnighet.
Stavar
–Att stavarna har rätt längd är viktigt. De ska gå ungefär till mellan armhålan och axelns topp förklarar Eva.
En stav med kontrollrem ger bra grepp i handen efter armpendlingen.
Pjäxor och bindningar
Det finns olika bindningssystem – vilket du ska ha beror på pjäxan.
–Välj en pjäxa som sitter skönt och anpassa bindningssystem efter den. SNS är systemet som används till Salomon- och One Waypjäxor. NNN används till Alpina-, Fischer-, Rossignol- och Madshuspjäxor.
Valla
–För att inte få bakhalt när du åker längdskidor måste du valla. Valla lägger du i spannet på dina skidor för att få fäste i snön. På så vis glider inte skidan bakåt när du åker.
Det finns två typer. Burkvalla är hårdare och används vid kallare temperaturer – klistervalla är mjukare och kletigare och används vid varmare temperaturer. Temperaturerna finns beskrivet på förpackningen.
–För nybörjaren kan det kännas nervöst att valla – gör jag rätt eller kommer jag åka bakåt? Som tur är finns idag flera alternativ som underlättar.
Skinns och fästtejp
Det finns en skidtyp som kallas skinns – den moderna vallningsfria skidan.
–Den har en stighud i spannet där du på vanliga skidor lägger vallan. Det gör att du inte behöver valla alls. Ett annat alternativ är att lägga fästtejp på skidans fästzon vilket också ger bra fäste, helt utan valla.
Dela
Eva, ledare längdskidor
–Naturen är min plats för återhämtning. Möjligheten att varva ner och tanka energi ger mig ett hållbart livstempo som verkligen bidrar till mitt välmående. Naturen skapar balans för oss i ett annars ganska stressat och digitaliserat samhälle.
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem