Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Säker på vinterfjället

Vinterfjäll kräver mer av dig och utrustning än vad sommarfjäll gör. Men med rätt kunskap och prylar är chanserna goda att du får en fantastisk upplevelse. Ledaren Peter ger sina bästa tips.

–Att många hittar ut i våra fantastiska fjäll är ju jättebra, men man ska inte underskatta miljön. Det är en utsatt plats och mycket kan hända, man måste veta hur man ska handskas med det, säger Peter som är kursledare för fjällvandring- och tur inom Friluftsfrämjandet.

Vinterturerna i fjällen ställer högre krav på både dig och på din utrustning än sommaren, och marginalerna är mindre.

–Den vetskapen ska vara grunden till hur du tar beslut, både inför och under en vintertur. Var beredd på att ha alternativa turval i beredskap och var noga med att planera in en eller flera reservdagar, råder Peter. Du kan bli försenad på turen, men också under resan på väg till fjällen.

–Man räknar med att allt ska flyta på men det är ett misstag. Otroligt mycket kan hända i vinterfjällen. Det måste finnas goda marginaler att justera tiden.

Peter identifierar fem extra viktiga områden att ha koll på inför vinterturen:

1. Väder

Följ väderrapporten långt i förväg för att få indikationer på hur snön flyttar sig och vilken temperatur som väntas.

–På så vis kan du lista ut hur snöförhållandena kommer bli. Snön förflyttar sig med vinden. Blåser det kraftigt en natt och snön börjar driva, lägger sig snön på läsidan av fjället och på dessa läsluttningar kan det uppstå lavinfara, säger Peter.

Att vara förberedd är betydande, men allt går inte att förutse. Du måste vara flexibel och på plats anpassa turen efter rådande väder. Peter tipsar om SMHI:s tjänst Fjällväder där du ser lokala varningar och om det väntas kraftigt snöfall eller hårda vindar.

–Du får också reda på kylfaktorn – hur temperaturen faktiskt upplevs med den vind som är. Vinden kan vara farlig om den blåser mot dig. Då kan du förfrysa dig i ansiktet och bli nedkyld på nolltid.

Appen Lavinprognoser är också ett viktigt hjälpmedel, oavsett var du befinner dig i fjällvärlden. Peter understryker att det är lavinfarligt i hela fjällen.

–En del tror att det bara blir farligt om de är högt upp i en backe, men det kan vara stor lavinfara även nere i dalen. Snön kan rasa ut över spåret trots att marken är platt.

Det är viktigt att komma ihåg att väderväxlingar sker snabbt i fjällen. Ha alltid detta i åtanke när du planerar och packar utrustning, samt kläder.

2. Säkerhet

Att göra en riskanalys inför fjällvistelsen är viktigt. Fortsätt med det varje dag under turen. På så vis kan du förutse och minimera risker, eller helt undanröja dem.

–Om jag får veta att det nalkas dåligt väder, måste jag fråga mig om jag har utrustning för att hantera det. Vet jag hur jag ska agera? Kanske beslutar jag att jag ändå kan göra turen utifrån utrustning och kunskap. Men om jag kommer fram till att jag inte vet hur jag ska bete mig, då måste jag lägga om turen.

Han säger att grundregeln är att undvika lavinfarlig terräng.

–Men för att kunna undvika den faran behöver du skaffa dig kunskap om varför och hur det bildas laviner.

Underrätta alltid någon vart du ska. Peter tipsar att du kan berätta på fjällstationen vad du ska göra och när du förväntas tillbaka.

–Passa på att fråga om förhållandena på fjället och få så mycket input som möjligt. Fråga särskilt om det finns speciellt utsatta ställen för lavinrisk. Prata med alla du träffar på för att få information om väder och snö.

Som nybörjare bör du hålla dig längs markerade vinterleder på plan mark, men säkerhetstänket måste finnas där ändå. Du kan inte kan förlita dig på att hjälp finns runt hörnet.

–I fjällvärlden är alla utsatta om det är dåligt väder och fjällräddningen tar inga onödiga risker. I storm kan du få vänta flera timmar på räddning.

3. Förberedelse

Din utrustning ska bestå av rätt prylar för rätt aktivitet –även kropp och knopp är redskap som ska fungera väl och orka.

–Fysisk kondition är färskvara. Det är vanligt att vi minskar vår fysiska aktivitet på vintern och sedan ska man plötsligt ge sig ut i fjällen. En otränad kropp där ute är inte roligt.

Peter rekommenderar att man tränar pulshöjande aktiviteter några veckor inför en vintertur. Förbered fötterna genom att tejpa i förväg för att minska risken för besvär.

–Precis som du förbereder dig fysiskt ska du ta hand om din utrustning. Se till att dina prylar fungerar och är i bra skick. En jacka med halvbra blixtlås kan innebära nedkylning och bli livshotande snabbt.

Ha koll på hur utrustningen fungerar. Vet du inte åt vilket håll öppningen på din nyinköpta vindsäck ska vändas, eller hur du använder din GPS, kan det bli livsfarligt.

–Kunskap om din utrustning gör dessutom turen trevligare, eftersom du kommer känna dig trygg.

4. Karta och kompass

Att inte kunna hantera karta och kompass korrekt är ett potentiellt stort misstag.

–Du kan inte ersätta en riktig karta och kompass med GPS eller mobiltelefon. Tekniska hjälpmedel kan vara ett komplement men karta och kompass ska vara nummer ett, något annat kan du inte lita på fullt ut.

Kylan på vinterfjället gör att batteriet ofta snabbt tar slut.

–Mobilen måste ju fungera så att du kan ringa fjällräddningen vid behov. Därför behövs i sådant fall en powerbank eller extra batteri. Sedan är det ju så att det inte finns mobiltäckning i alla områden.

Väl på turen kan du dela upp en längre sträcka i flera etapper och ta ut kompassriktningen efterhand. Annars är det stor risk att du kommer ur kurs. Håll hela tiden koll på var du är på kartan, även om du följer en markerad led.

–Blir det snödrev eller whiteout ser du ingenting och vet inte vad som är upp eller ned. Du måste ha stenkoll på din position för att kunna ringa efter hjälp eller navigera i tufft väder.

Fjällkartor finns att köpa i sport- och friluftsbutiker – använd en som är tryckt på fukttåligt papper.

–Se till att köpa en färsk karta, så nytryckt som möjligt. Leder dras om då och då.

5. Kläder

Det är lager på lager som gäller. Men hur ska man tänka när det kommer till material?

–Undvik bomull eftersom det suger åt sig fukt. Syntet är poppis tack vare att det är billigt men det avråder jag från. Det transporterar bort svett vilket är bra, men i processen blir du snabbare nedkyld.

Peter förklarar att det bästa att ha närmast huden är ull –tröja, byxor såväl som kalsonger, trosor och bh. Det bevarar, till skillnad från syntet, sin isolationsförmåga även när du svettas.

I övrigt är det kläder som klarar snabba väderomslag som gäller. Ta alltid med vind- och regntäta skalplagg, värmeplagg och torrt ombyte i ryggsäcken. Packa inte för tungt.

–Ett vanligt nybörjarmisstag är att ge sig ut på tur med splitternya pjäxor. Det måste jag varna för, eftersom dina fötter kan ge dig stora besvär. Hyr hellre ett par ingångna på fjällstationen i sådant fall.

Peters säkerhetsmåsten i ryggsäcken

– I fjällmiljöer där mobiltäckningen är dålig föredrar jag en PLB – en nödsändare som via satellit skickar ett SOS till en larmcentral med koordinater till platsen jag befinner mig. På så sätt kan fjällräddningen larmas ut.

– Fullångt liggunderlag, spade och vindsäck ska alltid ingå i packningen. Liggunderlaget ska vara ett vanligt i cellplast. Om det blåser mycket gräver du en liten grop och kryper in i vindsäcken med ditt liggunderlag. Viktig säkerhetsutrustning men också en jättemysig koja för lunch.

– Varm dryck. Inte bara gott utan också en säkerhet. Om du börjar dricka kallt blir du nedkyld. Detsamma gäller stelfrusna mackor, som stjäl viktig energi från din kropp. Doppa därför mackorna i den varma chokladen!

– Solskydd och skidglasögon. Mycket viktiga i packningen. Jag har alltid ett par mörka solglasögon mot solen och ett par ofärgade som säkerhet, ifall det blir vind och snödrev.

– Skavsårsplåster och tejp, ska alltid finnas med i ryggsäcken. Ett litet skavsår kan snabbt ge dig stora problem och i förlängningen risk för infektion.

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning