Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vi testar termosar

En bra termos är ett måste för den som gillar friluftsliv. En kopp rykande kaffe på skidturen, varm choklad med barnen i skogsmulleskogen, en kryddig soppa att värma de frusna paddelhänderna på, användningsområdena är många. Vi har testat tre stora, tre små och tre mattermosar som gärna gör dig sällskap ut.

Ordet thermos är grekiska och betyder varm. Och även om vi ibland häller badutflyktens kalla saft i en termos är det, framför allt i höst- och vinterkylan, främst varm choklad, kaffe och kanske en och annan varmkorv vi använder den till. 

Att en termos håller innehållet varmt är förstås a och o, men sällan det som avgör om en termos blir en favorit eller inte. De allra flesta termosar som idag säljs för friluftsbruk håller värmen nog bra. Istället är det ofta storleken, korkens utformning eller kanske rent av färgen som avgör vilken termos vi faller för.

Termosar, som vi känner igen dem idag, har sålts sedan 1920-talet. Något decennium tidigare hade tysken Reinhold Burger sålt sitt patent till det nystartade företaget Thermos AG som började serietillverkningen 1920.

Isoleringsförmåga 

Isoleringsförmågan i en termos kommer av att inner- och yttervägg skiljs åt av ett vacuum som inte leder värme. All värme som försvinner från innehållet smiter alltså ut kring termosens öppning. Den så vanliga muggen som nästan alltid sitter ovanpå själva korken är inte bara en praktisk drickanordning utan också ett extra skydd för att förhindra att värmen smiter ut. Enligt vissa kan man med en kopp på toppen minska värmebortfallet med upp till 30 procent. 

Mattermosar

På senare år har termosmarknaden berikats med en rad praktiska mattermosar i olika storlekar. Mattermosar har större öppningar för att man lättare ska komma åt att hälla ner det man vill hålla varmt, men också för att de ska gå att äta direkt ur. Eftersom locket blir större håller de inte värmen lika bra som de tra-ditionella termosarna med liten öppning. Ändå är de ett utmärkt komplement då man vill ha riktig, varm mat med sig ut men inte vill ta sig tiden att laga till den på plats.

Om man vill ha en stor eller liten termos, eller rent av en mattermos, beror förstås på vad man ska använda den till. Skruvkork eller automatkork är en smak-sak. Visst är automatkorkarna enklare att använda men de är svårare att hålla rena och riskerar att läcka en smula. Fundera över vilket behov just du har och shoppa därefter.

Små termosar

ICA

Ståltermos från ica cook & eat, 0,5 liter. Termos­en har en bra, bred kork som skruvas upp för att hälla. Termosen är lätt att hälla ur och efterläcker inte när man stängt den igen. ICA:s termosar finns både med klassisk glansig yta och en lite strävare variant som är lättare att hålla i och hålla fast, även med vantar på. Finns i flera olika storlekar. Det här är en prisvärd termos vi inte hittar några brister hos.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 76 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plusgrader. Vikt: 300 gram. Pris: 79 kronor.

Urberg

Ståltermosen från Urberg på 0,5 liter har kopparlegering för bättre isoleringsförmåga. Urbergs termosar har en skruv­kork och saknar den vanliga lock­koppen de flesta termosar har. Eftersom man öppnar termosen helt för att kunna hälla finns en lite större risk att man häller för fort eller spiller ut innehåll. Inget vi rekommen­derar till barn alltså. Termosen är en smula hal och inte helt lätt att hålla fast med vantar på. Plus för snygg retrodesign. Finns i många olika storlekar.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 80 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plusgrader. Vikt: 300 gram. Pris: 175 kronor.

Primus

a a a

Ståltermos med pulverlackad yta i en mängd glada färger, 0,35 liter. Den sträva ytan gör termosen skön att hålla i och lätt att hantera även med vantar på. Quick­stop­korken efterläcker lite efter att man hällt ur den, men är i övrigt lätt att hantera och hälla ur. Korken är visserligen smal men räfflad så att den ändå är lätt att öppna. Primus färgglada termosar finns även i 0,2 liter och 0,75 liter.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 75 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plusgrader. Vikt: 260 gram. Pris: 179 kronor.

Stora termosar

Asaklitt

a a a

Asaklitt från clas ohlson är en ståltermos på 0,75 liter som visserligen har ett lågt pris, men som vi ändå är tvek­samma till. Korken, som man häller ur genom att fälla upp en plastflärp, känns bräcklig och får också lätt skador då vi tappar den i marken. Den efterläcker också markant när vi stängt den igen efter upp­hällning. Korken är också smal och svår att öppna, särskilt med vantar på. Termosen har en sträv yta som vi gillar och den finns i flera fina färger.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 85 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plusgrader. Vikt: 470 gram. Pris: 99 kronor.

Quechua

Quechua är decathlons eget märke, deras ståltermos är på 0,75 liter. Den är lätt att hälla ur men svårare att skruva upp. Korken är smal och glatt och i stort sett omöjlig att få tag om med vantar på händerna. Själva termosen är också glansig och hal och vi tappar den lätt. Det här är ingen av våra favoriter, även om priset är tilltalande och den är lättast av de testade termosarna i samma storlek. Quechua har termosar i flera olika storlekar.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 84 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plusgrader. Vikt: 460 gram Pris: 129 kronor

Silva

Ståltermosen dine oolong från silva finns i tre olika storlekar, vi har testat den som är 0,75 liter. Termosen har en stor och sträv kork som är lätt att få tag kring, även med van­tarna på. Den är lätt att öppna men svårare att hälla ur. Kor­ken har en quick­stop­öppning som när den är nedtryckt häller väldigt brett. Här är det lätt att bränna fingrarna eller missa muggen man ville hälla upp i. Däremot efterläcker den inte som många andra automatkor­kar. Själva flaskan har en lite matt yta som gör den lätt att hålla i och hälla ur. Silva tappade betydligt mer värme än de andra två.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 75 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plusgrader. Vikt: 510 gram. Pris: ca 240 kronor.

Mattermosar

Silva

Silvas mattermos heter dine risotto och rymmer 0,5 liter. Det är en rätt lagom storlek för en portion till exempel just risotto. Öppningen är generös och lätt att äta ur. Den är lättdiskad och med sin lite matta yta lätt att hålla i även med vantarna på. Locket är lätt att skruva på och håller tätt. Värmehållningen är helt okej för att vara en mattermos.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 62 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plusgrader. Vikt: 350 gram. Pris: ca 200 kronor.

Primus

Primus färgglada serie finns också som mat­termos. Den är 0,35 liter stor och kanske lite liten för en vuxen persons matsäckslunch, lite bero­ende på vad man stoppar i den förstås. För den som är lite större i maten finns också en på 0,5 liter. Locket på Primus mat­termos är lätt att skruva på och av och det går utmärkt att äta direkt ur den samt att komma åt att diska den efter användning. Däremot är den rent usel på att hålla värmen, så vill man ha varm mat får man ta paus snabbt.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 24 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plus­grader. Vikt: 280 gram. Pris: ca 200 kronor.

Ica

Icas stora mattermos på 1,2 liter går att använda antingen som vanlig termos med liten öppning eller som mattermos med stor öpp­ ning. Den är för djup att äta direkt ur och passar bättre för till exempel soppor som hälls upp. Den är också per­ fekt för att värma varmkorv i, som blir lagom varma efter några timmar i kokhett vatten. Termosen har två stora muggar som lock, perfekta att hälla upp soppan i. Det här är en rejäl termos som man kanske inte bär med sig på dagsvandringen men som gör sig perfekt i värmestugans matsäck. I och med att den är utformad som en vanlig termos håller den värmen utmärkt.

Värmehållningsförmåga: Från 100 grader till 82 grader på 4 timmar, yttre temperatur 2 plus­grader. Vikt: 710 gram. Pris: 179 kronor.

Hotta upp termosen i vinter

Termosen är den frusnes bäste vän under kalla vinter­dagar. Våga prova något nytt på årets vinterturer.

Stjärnträff med blåbär
För extra pepprig blåbärs­soppa, kryddsätt med mald svartpeppar och stjärnanis.

Choklad med sting
Smält mörk choklad i en kastrull och tillsätt skummad mjölk, socker och hackad chilifrukt.

Mustig dryck
Värm äppelmust och krydda till det med en kanelstång i termosen.

Värmande cider
Hetta upp äppelcider och smaka av med vaniljpulver och några kanelstänger.