Så påverkar vårsolen isarna
När vårsolen börjar titta fram är skridskoisarna härligt inbjudande. Med det varma vädret kan de bli alldeles släta och blanka och upplevas som trygga och säkra. Men vårisen är lömsk och kräver extra uppmärksamhet, och som alltid – kunskap, rätt utrustning och sällskap.
Vårsolen har stor påverkan på isarna
Med varmare temperaturer och stark sol kan isarna förändras mycket snabbt. När temperaturen stiger över noll uppstår det som kallas ”värmepåverkad is" som ofta har en blöt yta, är mjukare och tappar i styrka. Värmepåverkad is är dessutom svår att bedöma då solstrålarna kan tränga ner i isen och få den att smälta inifrån trots att ytan hålls hård av kall luft eller vind. Is som smält inifrån är förrädisk då det ofta inte syns på ytan. Vårsolen värmer även vattnet under isen, vilket kan få isen att tunnas ut. Även is som är flera decimeter tjock kan falla samman.
Den bästa tiden att åka på vårisar är tidigt på morgonen innan solen hunnit påverka isen alltför mycket. Om man osäker på isens bärighet är det bättre att stanna på land, och istället ta en härlig vårpromenad runt sjön.
Tänk KUS
Att åka långfärdsskridsko är aldrig riskfritt, men med rätt utrustning och sällskap behöver det inte bli riktigt farligt. Grunden för trevliga och trygga långfärdsskridskoäventyr är KUS: kunskap, utrustning och sällskap.
Att ha med fika och isdubbar är det få som glömmer, men inte lika många är noga med att ha rätt ispik, ryggsäck och livlina. Ryggsäcken ska även fungera som flythjälp om du plurrar, och i viss mån även som huvudskydd om du skulle råka fall bakåt.
Ingen tur utan sällskap
S:et i KUS, d.v.s. sällskap, innebär att långfärdsskridskoåkare alltid ska vara minst tre personer som åker tillsammans. Men sällskapet är ju mycket mer än för säkerhet. Fördelen att åka långfärdsskridskor med en ledarledd grupp är, förutom att det garanterar hög säkerhet, såklart möjligheten att träffa likasinnade vänner. Vänner som likt vårsolen förgyller friluftslivet.
Sitter utrustningen rätt?
• Ispiken är viktigast och används som känselspröt för att testa isen. Rätt använd gör den så att du slipper ett ovälkommet bad.
• Ryggsäcken ska sitta tajt på ryggen, ha bröstrem, höftbälte och grenrem, och innehålla ett vattentätt packat komplett klädombyte, förstärkningsplagg och matsäck.
• Isdubbarna ska ha ha en visselpipa på sig och sitta under hakan så de lätt kan nås om du hamnar i vattnet.
• Livlinepåsen ska placeras utanpå ryggsäcken så att den går att nå om du hamnar i vattnet. Livlinan ska också ha ett förlängningsband kopplat i midjeremmen och en karbinhake för att haka i en livlina som kastas till personen i vaken.
• Varm dryck är både gott och viktigt att ha med om du blir nerkyld.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem