Så funkar Skridskonätet
Skridskonätet är en världsunik lösning som drivs i en egen ideell förening som ägs av Nordens långfärdsskridskoklubbar i samverkan.
Friluftsfrämjandets lokalavdelningar som har långfärdsskridsko i programmet utgör ungefär hälften av skridskonätets klubbar. Skridskonätet är, till skillnad från facebookgrupper, en källa till aktuella israpporter och färdrapporter som i detalj beskriver isarnas kvalitet i realtid. För att få tillgång till detaljerad information om isarnas egenskaper och aktuella färdrapporter behöver du vara medlem i skridskonätet.
För att få tillgång till all information på skridskonätet behöver du:
- Vara medlem i en skridskoklubb, t ex en lokalavdelning i Friluftsfrämjandet
- Ha genomgått en grundkurs (tidigare kallad säkerhetskurs eller välkommenprogram) eller på annat sätt visat att du har de kunskaper och erfarenheter som krävs
Behöver du hjälp att logga in på skridskonätet?
Läs mer härInbjudan till turer
Långfärdsskridskoåkning är en verksamhet som är unik på många olika sätt. Ett sätt som för samtidsmänniskan är lite extra frustrerande är att den inte går att planera in i kalendern några veckor fram i tiden. Många tänker sig att om tre veckor skulle det passa att åka långfärdsskridskor. Det funkar inte. Entusiasterna har lärt sig att under skridskosäsongen handlar det mycket om att uttrycka sig lite flummigt när familj och vänner vill boka in saker. Att hålla en bakdörr öppen, det kan ju bli is. När det blir is måste man passa på, vara beredd att lägga andra aktiviteter och förpliktelser åt sidan, annars blir det inte mycket åkt. Ofta kan den tillgängliga isen vara åkbar i bara några timmar, i bästa fall en hel helg. En av de stora bovarna i dramat är snöfall som gör isen oåkbar för en tid framöver. Men i ett bälte från norra Götaland till mellersta Svealand finns det nästan alltid åkbara fina isar från november till och med mars och ofta en bit in i april. Isarna spolas om av blidväder och regn och blir ofta bara bättre och stabilare ju längre säsongen fortskrider. Exakt var de finaste isarna finns, framgår hela tiden på skridskonätet.
Den typiska skridskoveckan under säsongen brukar kännetecknas av att ett gäng daglediga är ute och undersöker isarna inför den kommande helgen. Ofta kommer det ut kontinuerliga rapporter i de kanaler som är aktuella i ditt närområde. De kan handla om väderleksprognoser såväl som faktiska resultat av undersökta isar. Och när helgen närmar sig kommer det för det mesta en skarp inbjudan. I bästa fall kommer denna på torsdagar, men att de dyker upp först fredag kväll är ingen ovanlighet.
De flesta klubbar erbjuder då turer av olika slag anpassade efter deltagarnas önskemål och erfarenhet. Det brukar finnas turer för alla om isarna bara tillåter det.
Exakt hur inbjudan till turerna går till varierar över landet men det blir allt vanligare att du hittar dem på Friluftsfrämjandets webb, bland äventyren. Information om att turerna är på gång har då ofta synts på sociala medier under veckan. Vissa föreningar sköter helt turutlysningen via skridskonätet, även om det är en metod som är mer exklusiv för rena skridskoklubbar som inte är med i Friluftsfrämjandet.
Ta det säkra före det osäkra
Om du själv inte är en erfaren skridskoåkare med mycket goda kunskaper att bedöma is, så ska du aldrig ge dig ut på hörsägen om att det finns is, eller ännu värre, att det fanns is förra helgen. Du ska heller aldrig åka i spåren efter en ledarledd tur i tron att det är säker is. Den kan vara helt förändrad bara en halvtimme efter att de åkte där.
Inled därför din karriär som ny långfärdsskridskoåkare med att följa med på turer och bedöma is innan du ger dig ut på egna turer. I föreningarnas välkommenprogram och säkerhetskurser får du också lära dig hur du använder din säkerhetsutrustning. Långfärdsskridsko är en säker och trygg aktivitet om man har kunskaper, rätt utrustning och sällskap. Åk aldrig ensam. Läs mer om säkra turer här.
Dela
Samåk till äventyret
Samåk till äventyret med andra medlemmar i Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. Nu kan du som medlem testa vår nya samåkningsplattform. Be om plats eller erbjud plats i din bil.
Till plattformen3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem