Livsviktigt på långfärdsturen
Rätt utrustning vid långfärdsskridsko är livsviktigt. Vi ger dig tipsen vad som är allra viktigast att tänka på innan du ger dig ut på isen. Sist men inte minst - ge dig inte ut ensam.
Med på turen
- Ryggsäck med midjerem och grenrem.
- Isdubbar med visselpipa
- Ispik och extrastav
- Livlina kompletterad med ett förlängninsband och en karbinhake
- Två kompisar eller gärna ett helt gäng!
Till kategorin "nästan obligatoriskt" hör karta och kompass eller GPS, minst en i gruppen på stora sjöar och havsis, mobiltelefon, förstahjälpen-kit och verktyg som passar till dina egna skridskor.
Ryggsäcken
Ryggsäcken ska innehålla det vattentätt packade ombytet, förstärkningsplagg och matsäcken. Den fungerar som flythjälp om du plurrar och huvudskydd om du skulle råka fall bakåt.
Flyt på ryggsäcken - barn har flytväst
Ryggsäcken ska vara lågt placerad för att inte störa balansen och för att fungera bra som flythjälp. Barn som inte bär ryggsäck ska ha flytväst och hjälm. Visselpipan används för att tillkalla uppmärksamhet. Ombytet i ryggsäcken ska vara komplett. Packa i ett system som du kommer ihåg och som gör det lätt att byta om. Det tyngsta packat närmast kroppen.
Isdubbarna högt
Isdubbarna ska sitta högt upp under hakan. Då hänger och slänger de inte och du når dem lätt om du hamnar i vattnet. På dubbarna skall det sitta en visselpipa utan kula. Förutom ispiken bör man ha med sig en extra stav, bra till exempel vid dålig is och i motvind. Vid gruppåkning i Friluftsfrämjandet ska alla ha livlina.
Livlinan
Livlinepåsen placeras utanpå ryggsäcken så att den går att nå den även då man ligger i vattnet. Den lösa änden fästs i ryggsäckens midjerem med hjälp av ett förlängningsband. Bandet löper framför kroppen och kan med fördel fästas i ryggsäckens axelrem på ett sätt så att den inte är i vägen men ändå lätt kan tas loss. Ungefär mitt på förlängningsbandet, i axelhöjd på framsidan, fäster man en stadig karbinhake. Om du får en lina kastad till dig fäster du dess ögla i karbinhaken. Då kan kamraterna dra upp dig också om du inte orkar hålla i linan.
Karta och kompass
Navigering på stora sjöar och i skärgården kan vara besvärlig. Träna gärna i områden du är bekant med. GPS är ett bra komplement. Med inlagda så kallade waypoints kan du lätt navigera i okänd terräng. Mobiltelefonen är en mycket effektiv hjälp i nödsituationer. Kontrollera att du har täckning! Förstahjälpen utrustning, med plåster, skavsårstape, elastisk binda, kompresser och en sax, har räddat många turer. Några väl valda verktyg för skridskoreparationer och ett multiverktyg för annat fixande, gör att du slipper gå hem om prylarna går sönder.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem