Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

7 tips för att stärka grannberedskapen

Ensam är sällan stark. Inte minst gäller det när det kommer till beredskap inför kriser. Du som själv har ett starkt nätverk kan göra en viktig insats för den som är ensam. Kanske är det ditt viktigaste bidrag till samhällsberedskapen?

Nyligen skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut informationsbroschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. I den blir det tydligt att vi förväntas klara oss utan stöd från vanliga samhällsfunktioner under i upp till en vecka.

Men det betyder inte att vi ska klara oss ensamma. Att hjälpas åt är en väldigt viktig del när det kommer till beredskap. Och här kan du som känner att du själv har koll på din hemberedskap göra en viktig insats, för andra.

– Att se sig omkring och fundera på vem som kan tänkas sitta ensam och sedan räcka ut en hand till stöd och sällskap kan göra stor skillnad.

Det säger Ola Bergqvist som jobbar med Friluftsfrämjandets stödjande verksamhet för personer med psykisk ohälsa.

– Det krävs inte så stora saker, men betyder oerhört mycket för den det berör. Inte minst i händelse av en samhällskris, då många självklart blir extra oroliga.

Det handlar bara inte om den som mår psykiskt dåligt, betonar Ola. Många kan också behöva fysisk hjälp.

– Att vara en god granne är helt enkelt en viktig beredskapsinsats.

Olas bästa tips för den som vill stärka grannberedskapen:

1. Säg hej till din granne!

Småprata lite i hissen, vid brevlådorna eller vid återvinningskärlen. Forskning visar att vi mår bra av det, och det stärker också vår grannberedskap.  

2. Engagera dig i ditt närområde

Genom att bli en aktiv del i till exempel bostadsrättsföreningen, församlingen, hyresgäst- eller föräldraföreningen lär du känna fler i ditt närområde och stärker relationerna.

3. Prata om beredskapsfrågor

I de föreningar där du är aktiv, prata om hur ni ska förhålla er till beredskapsfrågor. Ta initiativ till att skapa en grupp av dem som är intresserade och fortsätt arbetet med att stärka grannberedskapen tillsammans.

4. Finns ensamma i området?

Fundera på om ni vet att ni har ensamma personer i er närhet. Ofta är det äldre personer som lever ensamma som i händelse av en samhällskris kan behöva extra hjälp av sina grannar, men det kan förstås också finnas andra.

5. Bjud på fika

När ni kommit i gång, ordna en picknick i föreningen eller bjud på en enkel fika på friluftsköken ni har i beredskapssyfte. Se det som en övning för er själva samtidigt som ni också stärker grann- eller föreningsnätverket. Passa på att fråga hur grannarna har förberett sin egen krisberedskap. Då vet ni mer om vilka som kan komma att behöva hjälp i händelse av en kris.

6. Få koll på din egen beredskap

Ju bättre koll du har på din egen beredskap, desto bättre möjlighet har du att hjälpa andra i händelse av kris. Se det som ditt bidrag till samhällsberedskapen.

7. Öka din krisvisa kunskap

Bygg på din egen kunskap för att ännu bättre kunna hjälpa andra. Gå en Krisvis-kurs med Friluftsluftsfrämjandet eller hos en FFO (Frivillig försvarsorganisation). Eller varför inte en första hjälpen utbildning med Röda Korset? Ju bättre du är förberedd, desto bättre rustad är du att räcka ut en hand och hjälpa andra.