Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kan man dricka snö i en krissituation?

Om vattnet slutar rinna ur kranen mitt i vintern så är det väl bara att smälta snö för att få i sig vätska? Nej, riktigt så enkelt är det inte! Tove Lexén, sakpolitisk rådgivare klimat på WaterAid, berättar vad du behöver tänka på om du någon gång behöver använda snö som källa till dricksvatten.

Rent vatten är en förutsättning för vår överlevnad. Att vara förberedd och ha kunskap om säkra vattenkällor är avgörande, särskilt under extrema väderförhållanden och i krissituationer. 

Kan man dricka smält snö?

Om det verkligen krisar kan du dricka smält snö i små mängder, men det är viktigt att snön renas innan du dricker den. Det enklaste sättet för att eliminera skadliga mikroorganismer är genom kokning. Se till att den smälta snön kokar så att den bubblar kraftigt med stora bubblor innan du låter den svalna för att dricka. 

Det är självklart säkrare att smälta och dricka snö från avlägsna naturområden, som djupa skogar eller fjällregioner, där risken för föroreningar från industri och mänsklig aktivitet är minimal.

–Men kom ihåg att även snö som ser ren ut kan innehålla smuts, gifter, bakterier och rökpartiklar, vilket gör att kokning alltid rekommenderas även om det inte garanterar att alla föroreningar försvinner, påminner Tove.

Är det farligt att dricka snövatten under en längre tid?

Att dricka stora mängder snö under en längre tid kan påverka vätskebalansen negativt. Det beror på att snö, precis som destillerat vatten, saknar viktiga mineraler och elektrolyter. När du dricker för mycket snövatten kan det leda till att kroppen istället förlorar dessa ämnen genom en process som kallas osmos, vilket kan orsaka diarré, illamående och kräkningar.

Kan man äta snö istället för att dricka den?

–Nej, att äta snö är inte ett effektivt sätt att få i sig vätska. Eftersom snö har mycket lägre densitet än vatten skulle du behöva äta cirka 10 liter snö för att motsvara en liter vatten! säger Tove.

Du riskerar även att din kropp måste göra av med onödig energi för att själv smälta den, vilket i längden kan leda till uttorkning istället.