Kom igång med klättring utomhus
Greppet mot klippan, blicken uppåt, pirr i magen, total koncentration och sedan belöningen – vyn från toppen. Utomhusklättring är en speciell naturupplevelse, och har alltid sitt fokus i säkerheten. Vår klätterledare Tobias berättar hur du kommer igång.
–Att klättra i naturen är en härlig blandning mellan det fysiska och mentala. Övervinna rädslor och samtidigt vara stark och koordinerad. Det är så roligt att ge sig på alla klurigheter som en klippa bjuder på, och lista ut hur sjutton man ska ta sig upp. Men det är också mycket gemenskap och pepp till varandra, säger Tobias.
Tobias är klätterledare i Friluftsfrämjandet i Enskede och auktoriserad hjälpinstruktör för klippa av Svenska klätterförbundet. Det är Svenska klätterförbundet som sätter normer och auktoriserar instruktörer – Friluftsfrämjandets verksamhet följer deras regelverk.
Utbildning och säkerhet
–Innan du börjar klättra bör du gå en kurs. Andra aktiviteter kan man ofta prova lite själv först, men i klättring bör man ta hjälp av någon kunnig för att komma igång. Även den som har klättrat mycket inomhus på klättervägg bör göra det, förklarar Tobias.
Klippklättring brukar delas in i traditionell klättring och sportklättring, det finns grundkurser i båda. Enkelt beskrivet är skillnaden framförallt hur klättringen säkras. Vid traditionell klättring ansvarar klättraren för placeringen av säkringar och vid sportklättring används oftast säkringar som redan finns på klippan, så kallade borrbultar.
–En grundkurs i klippklättring, både traditionell och sport, handlar mycket om säkerhet, med målet att man efter avslutad kurs ska kunna klättra med rep utomhus på klippa. Kurserna är ungefär två dagar långa och då får du exempelvis lära dig hur du sätter upp ett topprepsankare. Du lär dig också hur du firar ned dig för en klippa och topprepssäkrar – alltså hur du håller i repet när någon annan klättrar, säger Tobias.
Kurser kan du gå genom en klätterklubb eller företag som arrangerar klätterkurser. Inom Friluftsfrämjandet brukar Bergsidan i Stockholm erbjuda grundkurser i klippklättring. Oavsett vilken aktör man väljer, behöver klätterinstruktören som håller kursen vara auktoriserad av Svenska klätterförbundet.
Utrustning
För att klättra behöver du rep, karbiner, klättersele, repbroms, klätterskor och klätterhjälm. Även om utrustning i metall går att köpa begagnat så är det inget Tobias rekommenderar.
–Köper du begagnat behöver du veta hur du inspekterar utrustningen, och det vet man ofta inte som nybörjare. Att köpa nytt är därför viktigt.
På klätterutrustning är prisspannet stort. Betalar man mer, är det i vikt man vinner och ytterligare finesser på repbromsen.
–Billigt betyder inte dåligt så länge utrustningen är CE-märkt, och det ska all fallskyddsutrustning vara om man köper från en trovärdig sportkedja i Sverige. Köper man utanför Sverige blir det svårt att säkerställa, säger Tobias.
Klättring och allemansrätten
–På både kurs och turer lägger vi stort fokus på vad klättrare behöver ta hänsyn till i allemansrätten, vett och etikett kring bergen, så att vi alla är med och bidrar till en välmående miljö både nu och framåt, säger Tobias.
Du får inte göra åverkan på naturen när du klättrar – som att skrapa bort mossa, störa markägare eller skada träd. Men det finns naturvänliga sätt att sätta topprep på säger Tobias.
–Oftast klättrar vi på klippor där vi redan vet att det finns bra sätt att sätta topprep på, som både är säkert och schyst mot naturen.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem