Närmast huden – vi testar underställ
Larver, får, alpackor, bambu, hampa, eukalyptus och petroleum. De är alla grundstenar i de svettaskläder som ska hålla oss friluftsmänniskor torra och ventilerade närmast kroppen.
Av: Erika Enequist
Uppdaterat: 2023-08-16
Här reder vi ut vad som fungerar och vad som är snällt mot människa och miljö.
I Kina spinner en fingertjock grön larv sin kokong – en kilometerlång silkestråd. Så småningom hamnar tråden i ett underställ på en svettig vandrare i Jämtland. Om våren fäller jaken sin ull på en tibetansk högplatå. Herden samlar in ullen som bearbetas till långkalsonger till en kajakpaddlare i Stockholms skärgård. Återvunna petflaskor omvandlas till en funktionströja åt en cyklist i Luleå.
Bakom varje byggsten i våra kläder finns en historia. Det handlar om människor, djur, odlingssätt, miljöhänsyn, arbetsvillkor, energi- och vattenåtgång, liksom användandet av kemikalier. Frågan är: hur ska vi lyckas göra ett medvetet val när vi köper nya kläder.
Ebba Magnusson jobbar ständigt med de här frågorna som produktansvarig för Bra Miljöval Textil på Naturskyddsföreningen.
–Det bästa är att köpa begagnat. Köper man nytt ska det helst vara miljömärkt och användas så länge som möjligt och lagas när det går sönder, tipsar hon. Men hon håller med om att när det gäller underställ och andra plagg som bärs närmast huden så är det förståeligt att många föredrar att köpa nytt.
» Det bästa är att köpa begagnat, köper man nytt ska det användas så länge som möjligt och lagas när det går sönder. «
–Det är en komplex kedja att tillverka kläder. Fibrerna kan komma från ett eller flera ställen, i underställ kan det vara både natur- och konstfibrer. Sen ska det göras garn, garnet ska stickas, behandlas, färgas och till slut ska det sys.
–Om man vill veta att allt är schysst producerat längs hela vägen så titta efter en miljömärkning. Den bevisar att någon har tittat på alla delar från fiber till produkt.
Spana in miljömärkningen
Ebba förklarar till exempel att när det anges att ullen är ekologisk så gäller det bara djurhållningen och fibrerna, det betyder inte automatiskt att resten av leden är miljömässigt bra.
När man köper nytt finns det fyra miljömärkningar att titta efter: Bra Miljöval, EU-blomman, Svanen och GOTS. Finns inte miljömärkta produkter kan man i andra hand välja Oeko-tex som visar att det inte finns hälsofarliga ämnen i slutprodukten. Och fråga gärna i butiken där du köper plaggen om du är osäker på vad som gäller.
I det här testet finns plagg i alpackaull, jakull, merinoull och tussahsiden. Utöver det finns material med bambuviskos, hampa, lyocell, modal och polyester med. Alla med sina olika fördelar och nackdelar.
Läs och begrunda vilken aspekt som är viktigast för dig – miljö, pris, värme eller utseende. Så att du snart kan svettas i din nya favoritfiber i skog och mark.
Så testade vi:
Plaggen är testade under sommar, höst och tidigt vinterslask. På promenad, cykelturer, paddling, löpning och topptur. All information om materialens tekniska beskaffenhet och om deras tillverkning kommer från tillverkaren.
Liten fiberskola
Fibrerna som används i textilier delas in i två huvudkategorier – naturfiber och konstfiber.
Naturfiber kommer från djur och växter och är det som de flesta testade plaggen är tillverkade av – merinoull, silke, bambu och hampa.
Konstfiber delas i sin tur in i regenatfiber och syntetfiber. Regenatfiber finns i naturen i form av cellulosa i träd och bambu eller i form av protein i mjölk och sojabönor. Dessa bryts ner till flytande konsistens och regenereras till en ny typ av fiber som viskos och lyocell.
Syntetfiber däremot är en petroleumprodukt, plastfiber som tillverkas på kemisk väg av olja. Exempel är polyester, polyamid och akryl. De olika materialen formas genom att den ursprungliga lösningen pressas genom olika typer av mallar med småhål varvid fibertrådar av olika typer och längd skapas. Konstfiber har tillverkats sedan slutet av 1800-talet och står idag för en mycket stor del av vår klädkonsumtion.
Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth
Som medlem i Friluftsfrämjandet får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlemSiden – prisvärd ekolyx
Supertunn
året runt-funktion
TUSSAHSIDEN Pris: 565 + 485 (tröja+långkalsong) Vikt: ingen uppgift hos tillverkaren Material: Tussahsiden Tvätt: handtvättsprogram 30 grader, helst handtvätt, ulltvättmedel
Kort och gott: Tunt superunderställ i ekologisk siden som transporterar fukt, fungerar närmast huden året runt eftersom det svalkar på sommaren och värmer på vintern. Bra för människor med hudproblem.
Beskrivning: Långärmad tröja utan mudd med V-ringning eller rund hals. Väven är stretchig åt fyra håll med lite blankare yta än merinoullens. Långkalsong med lång mudd i bensluten och tunn resår i midjan. Storlekarna är åt det mindre hållet så gå eventuellt upp en storlek. Behagligt material som fungerar perfekt närmast huden under aktiviteter både varma sommardagar och iskalla höstruskkvällar under både mellanlager och skalplagg. Din hud håller sig torr och lagom varm utan att det kliar.
Material: Tussahsiden tillverkas av silke från tussahfjärilens larver som lever vilt i Kina och Indien. Sidenets färg påverkas av larvens mat vilket är ekblad som innehåller tanniner och ger en variation av naturlig färg från naturvit till brunt. Lämplig för känslig hud, särskilt vid allergiska hudproblem.
Plus: Prisvärd funktion och miljövänligt. Lätt, klifritt och skapar inte allergi. Luktfritt.
Minus: Genomskinligt material.
Tencel – ullblandning
Komposterbart
& allround
HOUDINI ACTIVIST Pris: 900 + 800 kr (tröja+långkalsong) Vikt: 170 gram per kvadratmeter Material: ull/tencel 60/40 procent Tvätt: 40 grader
Kort och gott: Activist Crew tunna ull/tencelväv är klifritt och bekvämt mot huden. Funkar på tur i de flesta lägen utom de varmaste sommardagarna, allround fukttransport och något värmande.
Beskrivning: Långärmad underställströja med rundad hals med förlängd rygg. Det tunna materialet funkar året runt och för resa i svalare klimat, friluftsaktiviteter eller vardagsbruk. Långkalsongerna är lite högre baktill för att inte glida ner. Plaggen är sydda med platta sömmar som är strategiskt placerade för att inte skava. Bra passform och normala storlekar. Finns i dam- och herrmodeller, och även barn, plus t-shirts.
Material: En blandning bestående av sextio procent mulesingfri ekologisk merinoull från Australien och resten Tencel från Lenzing i Österrike (EU Ecolabel). Ger ett ekologiskt material för klifri fukttransport, lite värme och bättre tålighet än ren merinoull. Handtvätt ger plaggen längre liv och är snällare mot miljö. När plaggens liv är slut kan de återvinnas eller komposteras.
Plus: Svalt funktionsmaterial som inte kliar. Ekologiskt material.
Minus: Priset.
Bambuviskos – prisvärd funktion
Prisvärd
ekofunktion
LIFE WEAR BAMBOO Pris: 330 kr + 270 kr (tröja+långkalsong) Vikt: 190 gram per kvadratmeter Material: bambu/elastan 95/5 procent Tvätt: 60 grader
Kort och gott: Ett tunt, bekvämt och funktionellt underställ som håller huden torr och värmer något. Perfekt alternativ till ullen eftersom det är mjukt och klifritt. Det bästa är att det är snällt mot miljön.
Beskrivning: Det här blev något av en favorit i detta test då materialet är miljösmart, klifritt, funktionellt både i värme och kyla, och dessutom mycket prisvärt. Ett klassiskt underställ där tröjan har krage med dragkedja med skyddsklaff under och ”garage” för kläppen, vilka skyddar huden mot kylande metall. Ärmsluten har muddar med tumhål. Långkalsongen med resår i midjan och muddar i bensluten. Mycket stretchigt material borgar förhoppningsvis för hållbarhet. Dam och herr modeller finns, även tröja med rund hals.
Material: Denna bambuviskos skiljer sig från andra genom att bambun odlas ekologiskt utan konstgödsel och bekämpningsmedel i skogar certifierade av FSC. Ingen bevattning behövs och ingen åkermark används. Processkemikalierna är godkända som bra miljöval enligt GOTS, Global Organic Textile Standard, och återanvänds helt i det slutna tillverkningssystemet, där också det mesta av vattnet återanvänds. Bambuviskosen är nedbrytbar och förnyelsebar.
Plus: Miljösnäll. Prisvärd funktion. Lukt- och klifritt. Andas och värmer.
Minus: Inga.
Merinoull – miljösnäll funktion
Svanenmärkt
& prisvärt
DILLING Pris: 750 kr +500 kr (tröja/långkalsong) Vikt: 200 gram per kvadratmeter Material: Ekologisk merinoull Tvätt: Ullprogram 30 grader, ulltvättmedel
Kort och gott: Underbart mjuka och funktionella plagg. Mindre stickig än den merinoull vi testat förut. Värmer en del så passar bäst för kyligare aktiviteter, på- och av-aktiviteter och till vardags.
Beskrivning: Klassiska underställsplagg med mjuk fukttransport och värme. Upplevelsen är klifri i alla lägen vilket är ett stort plus för ullkänsliga. Tröjan har halskrage och ”mjuk” dragkedja, muddar i ärmarna och ryggdelen är förlängd. Långkalsonger med resår. Efter några tvättar märks inga noppor och plaggen håller formen. Många plus i kanten med andra ord för detta ställ som är ekologiskt och komposterbart tack vare att det är hundra procent ull. I serien finns en rad plagg i olika färger som underkläder, linnen, mamelucker och kortärmade tröjor. Svanenmärkt och ekologiskt. Normala storlekar, dam- herr- och barnmodeller finns.
Material: GOTS-certifierad och mulesingfri ekologisk merinoull från Patagonien i Argentina. Enzymbehandlat i 16 timmar för borttagning av kliande hår. Varken tungmetaller eller superwash (klorbehandling) används och all färgbehandling är svanenmärkt. Återanvändbar och komposterbar ull. Undvik malangrepp genom att förvara mörkt, gärna i tät plastpåse.
Plus: Mjukt, funktionellt och eko. Prisvärt.
Minus: Malkänsligt.
Alpacka/merinoull – mjuk värme
Alpackaull från
5 000 möh
AIRPAKA Pris: 850 + 850 kr (tröja/långkalsong) Vikt: 210 gram per kvadratmeter Material: merino-/alpackaull 60-55/ 40-45 procent Tvätt: 40 grader, ut-och-in i tvättpåse, ulltvättmedel
Kort och gott: Enastående mjuka och värmande klassiska underställsplagg som effektivt transporterar fukt. Fungerar bäst höst, vinter och vår.
Beskrivning: Härligt luftig och stretchig trikå som är dubbelvikt i kragen och muddarna på tröjan. Dragkedja i halsen som saknar skyddsklaff undertill, dock finns ett ”garage” som skyddar hakan från dragkläppen. Storlekarna är ganska små så gå gärna upp en storlek.
Material: Alpackafibrerna heter Royal Baby från rasen ”Suri” och med en genomsnittsdiameter på 19,4 microner (vid 25 microner brukar det bli stickigt). Alpackafibrer är starkare, de är ihåliga och värmer därmed mer än merinoull – djuren lever ju på upp till 5 000 meters höjd. Materialet blir också vattenavvisande och torkar snabbt. Fibern saknar lanolin vilket gör beredningsprocessen mindre vattenkrävande. I dessa plagg blandas alpackafibrer med merinofibrer i ett material som blir lagom värmande för aktiviteter under de tre kallare årstiderna. Garnet spinns i Biella i Italien, och plaggen designas, färgas och stickas i Borås.
Plus: Mjuk komfort och funktion. Superstretch. Svensk tillverkning.
Minus: Ingen skyddsklaff under dragkedjan (gäller bara tröjan med zip).
Jakull – exklusivt & djuretiskt
Värmande funktion
KORA SHOLA 230 Pris: 1 650 + 1 650 kr (tröja+långkalsong) Vikt: 230 gram/kvadratmeter Material: Jakull Tvätt: 30° ullprogram, hängtorka i skugga
Kort och gott: Extremt mjuka, funktionella och värmande plagg i mellantjock underställskvalitet. Funkar under höst, vinter och vår då plaggen är rätt varma. Luftigaste och dyraste underställ vi sett.
Beskrivning: Plaggen ger verkligen en exklusiv känsla. Kanske för att de är så dyra? Men så är de också välskräddade med god passform och snygg sömnad. Extra längd i rygg och ärmar. Eventuellt kan man gå upp i storlek om man är känslig för en tajt halskrage. Långkalsongerna har en bekväm och bred resår. Trikån är mycket behaglig och mjuk, i fyrvägsstretch och håller huden torr och skön under svettiga aktiviteter. Tack vare att jakullen inte blandats med annat material är den komposterbar.
Material: Jakullen köps från nomader på den tibetanska Qinghaiplatån, vilket är en betydelsefull trygghet för lokala herdar som garanteras försäljning. Ullen samlas in om våren när djuren tappar vinterullen – en snäll process där djuren inte skadas. Tillverkaren har låtit oberoende part jämföra jakullen med merinoull med resultatet att motsvarande material i jakull värmer 40 procent och andas 66 procent effektivare eftersom fibrerna är ihåliga.
Plus: Etisk djurhållning. Svala, varma och torra plagg. Kli- och luktfritt.
Minus: Priset.
Hampa – ekoplagg för stugliv
Sval linnekänsla
TIERRA KAIPARO HEMP Pris: 899 kr (skjorta) Vikt: ingen uppgift från tillverkaren Material: Top: bomull/hampa 70/30 procent Skjorta: hampa/polyester 55/45 procent Tvätt: 40°
Kort och gott: Skönt funktionellt linne i hampa/bomullsblandning, skjorta och byxor i hampa/polyesterblandning är svalkande leisureplagg som påminner om linne.
Beskrivning: Materialet är i en skön ribbad väv som gör plagget luftigt och följsamt. Skjortan och byxorna är inte riktigt jämförbara med övriga plagg i testet utan påminner mer om linne. Ännu tycks ingen göra underställ i hampa. Det här har trots allt blivit favoritplagg att vara både lös, ledig och snygg i på fjällstationen, på resa och till vardags.
Material: Hampa är en av de starkaste växtfibrerna och har anti-bakteriella egenskaper och svalkar skönt. Väv helt i hampa påminner om linne och för att få mjuka jerseymaterial blandas hampan med ekobomull. Knapparna av corozonötter från taguapalmen. Återvunnen polyester gör skjortan mjukare och mer snabbtorkande.
Plus: Behagligt och snyggt på resa och i vardagen. Miljösnällt.
Minus: Inget riktigt underställ.
Kari Traa Smekker
Material: 100% ull 190 g/m2
Cirka pris: Tröja 1 000 kr, byxa 1 000 kr
Beskrivning
Kari Traa gör både tränings-, skid- och
friluftskläder som är tänkta att vara både
funktionella och snygga. I nya understället
Smekker har designern fått leka loss och
skapat något som liknar klassiska stickmönster, fast på ett modernt sätt. Vi anar att man
antingen hatar eller älskar.
Både tröja och byxor är av klassisk modell.
Tröjan har långa ärmar men saknar tumgrepp.
Användning
Smekker är ett relativt tjockt ullplagg som
passar bra i till exempel skidbacken, alltså i
en miljö och aktivitet där du snarare riskerar
att frysa än att svettas. Designen gör det
också fullt användbart som vardagsplagg, det
finns inget här som signalerar ”långkalsong”.
Kommentar
Kari Traa har tidigare dragits med lite passformsproblem där byxorna ofta varit korta i
ryggen och även tröjorna har varit lite korta.
Det har man helt kommit till rätta med i nya
Smekker, som sitter, om skämtet tillåts, som
en smäck.
Ärmarna är långa och muddarna lagom
tajta. Byxbenen är också de långa, och för
den med korta ben, lätta att vika upp tack
vare en bred mudd.
Passformen är relativt tajt och kan upplevas lite tajt i halsen. Materialet är mjukt, men
vet du med dig att du är extra känslig, prova
mot huden innan du köper.
Slits ganska lätt av tvätt och gediget
användande.
Plus
+ Annrolunda mönster.
+ Sköna muddar som räcker ner på handen.
+ Luktar inte.
Minus
– Slits ganska lätt.
– Finns bara i damstorlekar
Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth
Som medlem i Friluftsfrämjandet får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlemDe olika materialen A till Ö
Alpackaull
Alpackan är ett lamadjur som ursprungligen kommer från Anderna i Sydamerika. Ullen är mycket mjuk och ihålig och har därför goda fukttransporterande och värmande egenskaper. Alpackaull innehåller inte ullfett som andra ulltyper. Ullfettet kan orsaka allergi, därför kan alpacka vara ett alternativ för allergiker.
Bambu
Bambuträdet växer snabbt och det krävs inga bekämpningsmedel för att odla det. Oftast är det färdiga materialet bambuviskos vars konventionella tillverkning kräver stora mängder kemikalier, bland annat koldisulfid som är mycket giftigt och som kopplats till nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador. Viss bambuviskos görs i miljövänliga slutna processer där kemikalier och vatten kan återanvändas. Ibland kallas bambuviskosen för lyocell.
Elastan eller Lycra
Det är en elastisk fiber som kombineras med material som ull och polyester för förbättrad passform och hållbarhet. Liknar plast och tillverkningen kräver en mängd kemikalier och lösningsmedel.
Hampa
En fantastisk gröda som fått oförtjänt dåligt rykte de senaste årtiondena eftersom den kopplas till drogerna från plantan cannabis. Det fina med den är att den växer utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Den kan växa på näringsfattig jord och de långa rötterna binder jorden och motverkar jorderosion. Hampa är biologiskt nedbrytbar. Materialet känns och ser ut ungefär som linne och är starkare än bomull. Än så länge är utbudet av hampakläder ganska litet, men det är ett bra alternativ ur miljöhänseende.
Jakull
Jaken är ett oxdjur som lever på hög höjd i Himalaya. Dess ull släpps om vårarna och samlas då av nomadiska herdar och säljs till klädtillverkare. Ullen liknar alpackans, håren/fibrerna är ihåliga så de värmande och fukttransporterande egenskaperna är extraordinära.
Lyocell/Tencel
Är en fiber som tillverkas av gran eller andra träd precis som viskos, men på ett mer miljövänligt sätt eftersom kemikalierna används i ett slutet system och lösningsmedlet som används är mer skonsamma mot miljön. Lyocell är en relativt ny fiber som är stark och tvättålig. Varumärket Tencel är samma sak som lyocell, men när du köper Tencel kan du vara säker på att träråvaran är certifierad med hållbarhetsmärkningen FSC.
Merinoull
Merinoull är den vanligaste ullen i underställ – den är klifri, mjuk och har en massa bra funktioner till ett rimligt pris. Den ger luktfri fukttransport och skapar luftfickor som isolerar bäraren av plagget från både kyla och värme. Ull håller värmen även när det är fuktigt och har i grunden självtvättande egenskaper.
Behandlad merinoull skiljer sig från ekologisk sådan. Behandlingen gör ullen mjukare, tåligare och tvättbar. Ibland behandlas fibrerna med klor för att avlägsna de stickiga fjällen. Det finns klorfria alternativ exempelvis med enzymer. Kolla så att merinoull från Australien eller Nya Zeeland är mulesingfri, mulesing är en plågsam skalpering av fårens bak för att undvika fluglarver.
I Sverige har fårraserna Svea och merino korsats, resultatet är Jämtlandsfåret vars ull är mjuk nog att använda i ullplagg.
Modal
Modal är en viskos av cellulosa från bokträ. Det är ett varumärkesnamn och ägs av ett österrikiskt företag. Cellulosan från träden behandlas med kemikalier, några av dem farliga, för att en mjuk massa ska bildas som spinns till fibrer. I och med att Modal är ett varumärkesskyddat material som kopplas till ett specifikt företag tillverkas det under strängare kontroll än annan viskos.
Polyester
Polyester är den vanligaste syntetfibern och är stark och elastisk. Sammansättningen påminner om plast som också utvinns ur petroleum. Nackdelen är att kemikalier behövs vid tillverkningen, vissa kan vara cancerframkallande och de riskerar att läcka ut med de stora mängder vatten som används i processen. Vid tvätt lossnar mikroskopiska plastpartiklar och förs ut med sköljvattnet och hamnar i våra vattendrag där de riskerar att minska överlevnadsförmågan hos fiskar.
Silke
Silkefibern är en fantastisk naturlig fiber som utvinns ur silkesmaskens kokong. Kokongerna läggs i varmt vatten så att limmet som håller ihop kokongen smälter och den kilometerlånga tråden kan lindas upp. Larven dör i processen utom vid tillverkningen av en del vildsiden då övergivna puppor används. Väven kallas för siden och är liksom ull ett fantastiskt funktionsmaterial som torkar snabbt och som inte kyler då det blir fuktigt. Dessutom förhindrar det dålig kroppslukt och är bra för personer med känslig hud.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem