Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Torka din egen friluftsmat - en kom-i-gång-guide

Har du också tröttnat på dyra påsar med frystorkat, där alla rätter smakar likadant? Att torka sin egen friluftsmat är enklare än du tror!

Text: Catrin Larsson Foto: Eric Tornblad

Hur gör man?

Det går att torka mat på flera olika sätt. I ugn, i en speciell mattork eller bara lufttorka på ett bakplåtspapper. Det bästa för livsmedlet är att torka så kort tid som möjligt och vid så låg temperatur som möjligt, för att få med flest näringsämnen.

I en mattork kan du oftast ställa in temperatur med hjälp av en inbyggd termostat. En riktlinje är att frukt, grönsaker och ost mår bäst av att torka i 50 grader, medan kött, fisk och kyckling kräver 70 grader.

Det bästa för livsmedlet är att torka så kort tid som möjligt och vid så låg temperatur som möjligt, för att få med flest näringsämnen

Generellt så behöver frukt, grönsaker och lök endast skalas, skivas tunt och sedan läggas i en tork eller på en ugnsplåt. Rotsaker, kål, bladgrönsaker (olika typer av sallad) behöver ångkokas eller förvällas innan torkning för att inte tappa färg och smak. Potatis blir grå om den inte förvälls. Ju större snittyta du skär, desto fortare torkar frukt och grönt.

Bönor och linser går bra att torka. Köper du konserverade på burk är det bara att hälla av vattnet, annars får du blötlägga och koka som vanligt innan du torkar dem.

Kött, fisk och kyckling behöver tillagas innan du torkar dem genom stekning i panna eller ugn (150 grader). Det gäller inte färdiga produkter som t.ex. skinka och korv.

Vilken sorts mattork är bäst?

Det finns flera sorters olika mattorkar, eller torkugnar som de också kallas, på marknaden. Om du funderar på att köpa en tork, så tänk efter vilken prisklass du kan tänka dig och hur stort utrymme du har. Med en mattork får maten en högre kvalitet och torkningen blir lättare.

Köp en ordentlig tork. Billiga varianter kan ha en dålig termostat och ett sämre andrahandsvärde, medan dyrare modeller (från 2 000 kr och uppåt) torkar snabbare och jämnare och du får ett bättre resultat. Tröttnar du kan du sälja den, de håller länge. Tycker du att det är dyrt, gå ihop några stycken och dela på en.

Vad kan man torka?

Faktiskt så går all mat att torka! Men vissa saker är enklare att torka än andra. Ju mer vatten ett livsmedel innehåller, desto längre torkningstid. Fet mat som lax, ost eller bacon kan härskna så de har kortare hållbarhet i torkat tillstånd.

Hur länge håller maten?

Om du har torkat maten på rätt sätt håller den i flera år. Kött, fisk och kyckling har kortare hållbarhet, men den kan förlängas om de förvaras i kyl eller frys. Ost håller i ca ett halvår. Förvara den torkade maten tätt försluten i plastpåsar eller glasburkar, mörkt, svalt och torrt. Feta livsmedel förvaras i kyl eller frys.

IMG_7417.jpg
IMG_9417.jpg

5 enklaste råvarorna

När man börjar torka mat kan det vara bra att börja med något som är lätt att lyckas med. Dessa fem livsmedel är toppen för nybörjaren:

MOROT: Skala och skär i tunna skivor. Förväll i 3-5 minuter, ska bli mjuk men inte genomkokt. Skölj i kallt vatten för att stoppa tillagningen. Torka i ca 50 grader på bakplåtspapper i ugn eller mattork, ca 10 timmar i ugn och 6 timmar i mattork.

ÄPPLE: Skala och kärna ur. Skiva tunt. Torka i ca 50 grader på bakplåtspapper i ugn eller mattork, ca 12 timmar i ugn eller 6 timmar i mattork.

PURJOLÖK: Skölj noga och skär tunt i ringar. Torka i ca 50 grader på bakplåtspapper i ugn eller mattork, ca 4 timmar i ugn eller 2 timmar i mattork.

FÄRS I ALLA FORMER: Köttfärs, Kycklingfärs, Sojafärs. Salta, krydda eller marinera färsen. Bryn i teflonstekpanna utan fett på medelhög värme tills den är helt torr. Låt torka en stund på hushållspapper. Bred ut på plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på 70 grader i ca 10 timmar, halva tiden i mattork. Ska vara helt torr, som grus.

SVAMP: Rensa och skiva större svampar. Lufttorka i ett rum nära en värmekälla (element, ovanpå kylen, på ett golv med golvvärme) på ett bakplåtspapper ett par dygn. Rör om då och då. Kan också torkas i en mattork på 40 grader, dock inte i ugn då det blir för varmt.

IMG_9202.jpg

5 klurigaste råvarorna att torka

Vissa saker är svårare än andra att lyckas med. Kanske lönar det sig inte heller, nuförtiden finns det många råvaror att få tag på färdigtorkade till ett bra pris.

ÄGG: Väldigt känslig råvara, råa ägg rekommenderas egentligen inte att torka i större mängder. Då är det bättre att först göra en ”torr” äggröra utan fett och sedan torka den, om man vill testa för skojs skull. Dock finns det äggpulver att köpa.

BACON: Fett och feta livsmedel har kort hållbarhet då de härsknar lätt. Det är viktigt att skära bort så mycket fett som möjligt. Går att förvara i frys tills man behöver det.

LAX: Är också ett livsmedel med mycket fett, så resultatet blir inte helt torrt men med lite vana så ser man lättare när det är torrt nog.

KYCKLING I SKIVOR: Kan bli för hård när den blöts upp, viktigt att torka väldigt tunna skivor.

RÄTTIKA & RÄDISA: Vissa grönsaker lämpar sig sämre till torkning, då smakämnena är flyktiga.

Miljötips: Handla råvaror med kort datum i butiken, som kanske är på väg att slängas. Ge dem ett längre liv genom torkning!

Ute på tur

• Ta med en kryddpåse! Det kan behövas extra salt, peppar, vitlökspulver, någon buljongtärning ... Eller andra kryddor du gillar!

• Beroende på aktivitet och väder kan det vara smart att portionsförpacka den torkade maten hemma först. Alltså göra en färdig gryta med t ex potatis, torkat kött och lök i rätt mängd. Då går det snabbare att få i sig varm mat än om man börjar plocka med olika påsar på plats.

• Tänk på att den mat du torkar själv i regel innehåller väldigt lite fett. Om du är ute länge så är ett hett tips att ta med en liten flaska olivolja eller vad du föredrar för fett, för att steka i eller ringla över maten.

• Att tillaga torkad mat kräver ofta lite extra tid för blötläggning. Ett tips är att först lägga maten i blöt, sedan resa tält, tvätta sig eller kanske bara vila, och sedan behöver du bara värma på maten!

Kom ihåg!

För att undvika de vanligaste misstagen...

• Skär inte för tjockt och torka inte för varmt – det bildas då en hinna och fukten inuti kommer inte ut vid för hög temperatur.

• Glöm inte att förvälla potatis och rotsaker. När man förväller mat blir den porös och lättare att torka. Potatis blir grå om den inte förvälls.

• Använd om möjligt en mattork eller en varmluftsugn istället för en vanlig ugn för ett jämnare och bättre resultat. I en vanlig ugn är det sämre luftcirkulation och det kan ta längre tid. Råvaror med låg vattenhalt är bäst att torka i ugn, som t.ex. purjolök.

• När du torkar i ugn: Lämna luckan på glänt med hjälp av en sked i trä eller metall. På det viset kan luften cirkulera och fukten komma ut.

• Torka hellre för lång än för kort tid. Skär upp eller bryt isär en bit, titta och känn efter så att det är helt torrt.

Beroende på aktivitet och väder kan det vara smart att portionsförpacka den torkade maten hemma först. Alltså göra en färdig gryta med t ex potatis, torkat kött och lök i rätt mängd. Då går det snabbare att få i sig varm mat än om man börjar plocka med olika påsar på plats.

Lövbiffsgryta

2 portioner

2 dl torkad lövbiff i strimlor
3 dl torkade rotfrukter
8 dl hett vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk torkad/6 msk färsk tomatpuré
0,5 dl torkad gräslök
Peppar, Salt

Gör så här: Blanda alla ingredienser och låt stå i 30–40 minuter.
Koka upp igen och strö den torkade gräslöken ovanpå.

Vegetarisk gryta med kikärter

2 portioner

2 dl torkade kikärter
1 dl torkad fetaost
1 dl torkad paprika
4 dl hett vatten
Salt, Svartpeppar, Chili

Gör så här: Blötlägg allt under lock i 20 minuter. Värm på och servera till ex. ris.

Fruktsoppa

2 portioner

2 dl torkad frukt, t.ex. äpplen och päron 6 msk socker 5+1 dl vatten 1 msk potatismjöl

Gör så här: Koka upp frukten med 5 dl vatten. Låt stå i 10 min. Blanda i sockret. Vispa 1 dl kallt vatten med potatismjöl och blanda i, koka upp igen.

Alla recept är hämtade ur Eric Tornblads bok ”Torka mat” från Calazo förlag.

Hitta äventyr inom friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning