Mens och friluftsliv – inga problem
Långa dagar på vandringsleden, sova i tält, inga toaletter eller rinnande vatten – och mens. Går den ekvationen ens ihop? Många fasar för att friluftsäventyret ska krocka med mensen. Men ekvationen går visst ihop – ledaren Kim ger sina bästa tips.
Av: Emma V Larsson
Kim har varit aktiv i Friluftsfrämjandet i över tio år. Idag är hon kursledare och har gjort det till sin mission att ställa friluftsmensen i centrum.
Och hon pratar mens – hela tiden. För när hon väl började fick hon enorm respons. Efter en framgångsrik första workshop håller hon nu i flera föreläsningar om friluftsmens.
–Det är på tiden att vi börjar prata om mens högt. Jag har länge känt att det är tabu. Man förväntas bara lösa problematiken själv. Min vän slutade med friluftsliv för att hon inte visste hur hon skulle hantera mens i skogen. Det är ju förödande! Ska en naturlig process hindra oss från att vara i naturen? berättar Kim.
Men att det är bökigt med mens i friluftslivet håller hon med om.
–Det underlättar inte direkt, och mensvärk kan vara riktigt jobbigt när midjebältet sitter åt och ryggen bär tungt. Många känner sig osäkra på hur man ska byta tampong i skogen eller på ett öppet fjäll och hur man gör med hygienen och smärtan, säger Kim.
Alla behöver prata mer om mens
Det är lika viktigt att prata med dem utan livmoder, som med dem som menstruerar menar Kim.
–Jämnåriga killar behöver också veta vad som händer vid mens, för att kunna stötta och underlätta för sina medmänniskor. Mensvärk är jobbigt. Kanske kan någon som har ont få lite hjälp med sin packning, eller lite enklare uppgifter när ni slår läger.
Det är naturligt att den första mensen kommer i åldrarna 9–17. Att prata om friluftsmens tidigt är därför viktigt. Men det är inte bara en ungdomsfråga.
–Även vuxna kan behöva tips. För trots att man är en van frilufsare och har koll på hur man uträttar sina behov i naturen, kan mens vara en helt annan femma, säger Kim.
Mensskydd – alltid en del av packningen
Att ha med ett mens-kit innehållande mensskydd, smärtstillande, våtservetter och skräppåse är en bra idé tycker Kim.
–Vi bär ju runt på bandage och plåster! Självklart ska det finnas tamponger och bindor med i packningen också. Låt det vara en del av första hjälpen-kitet! Även om du inte behöver det själv kan du bli räddaren i nöden för någon annan.
När Kim själv är ute länge är våtservetter den bästa hygien-lösningen.
–Eftersom man inte gärna vill slösa på dricksvattnet passar våtservetter utmärkt. Skräpet får man sedan bära med sig i packningen, säger Kim.
Har du själv mens på turen, undvik tighta kläder och packa lite lättare. Försök hålla dig varm runt mage och ländrygg. Ta med en flaska som värmer, istället för en värmekudde.
Olika mensskydd
Läs på om olika mensskydd och hitta det du gillar bäst och trivs med. Det finns flera alternativ utöver bindor och tamponger, som tampongsvamp och menstrosor.
–Inom friluftsvärlden är menskoppen populär eftersom den inte resulterar i skräp. Den tar dessutom ingen plats och är snäll mot miljön. Med den kan du bada, sova och det finns inget som skaver eller syns, säger Kim.
Våga be om hjälp
Mensen gör toabesök längre och mer intimt. Kim berättar att det gör många nervösa, och hoppas att vi där kan hjälpas åt.
–Man ska känna att man vågar be om hjälp. Kunna få bindor eller tamponger av någon, hjälp att passa toadörren när en finns, eller hålla upp en handduk som skydd. Om vi pratar öppet om mens kan vi tillsammans hitta lösningar, säger Kim.
Dela
Kim, kursledare
Kim har varit aktiv i Friluftsfrämjandet i över tio år. Idag är hon kursledare och engagerad i organisationen på många håll. Hon håller i seminarium, workshops och föreläsningar om friluftsmens.
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem