Köpa skridskor begagnat – tänk på det här
Barnfötter växer ur sina skridskor på vad som ibland känns som nolltid, vilket å andra sidan gör just skridskor till en utmärkt utrustning att köpa begagnat. Men hur bedömer du att skridskorna är bra och prisvärda? Ledaren Jenny berättar.
Att ha bra skridskor, i rätt storlek, är en grundförutsättning för att också ha roligt som möjligt på isen. Att köpa begagnade skridskor går utmärkt, och är dessutom bra för både miljön och plånboken. Numera finns det många ställen att leta på – Facebook-grupper, Blocket, sportbytaraffärer och second-hand-butiker och så klart Friluftsfrämjandets egen bytesmarknad.
Jenny är ledare för skridskoskolan i Järfälla och förklarar hur du kan bedöma om skridskon är i gott skick.
–Skenan är a och o att titta på när du ska köpa begagnade skridskor. Kolla att den inte är helt nednött och förstörd eller har stora jack i sig. Är skenan lite rostig gör det ingenting, det kan man lätt slipa upp, säger Jenny.
Rätt storlek
Skridskor är klurigt att köpa enbart efter storleksnumret, så prova alltid skridskon innan du köper den. Skon ska sitta nära foten utan att vara för trång eller för stor. Foten ska inte kunna vicka omkring inne i skridskon när du har dragit åt snörningen.
–En bra måttstock är att du ska kunna få plats med ett pekfinger bakom hälen efter att du har dragit fram foten så långt som möjligt i skon, säger Jenny.
Vilken skridskomodell?
Jenny och hennes kollegor rekommenderar alltid att man köper hockeyrör – en bra skridsko för att lära sig grundteknik med. För barn finns det också så kallade skalskridskor, även de är bra.
–Det är en skridsko du kan reglera storleken på vilket är perfekt när fötterna växer. Istället för snörning finns en typ av spänne som ofta fungerar jättebra för barn. Skalskridskorna är enkla att få på sig och är dessutom lite stadigare runt vristen. Det blir som ett extrastöd, förklarar Jenny.
Konståkningsskridskor är bra om du specifikt ska åka konståkning. Men för den som ska lära sig grundtekniken kan taggarna på skenan vara ett hinder, då det lätt blir att man tar spjärn med dem och skjuter ifrån för att ta fart vilket inte är den korrekta grundtekniken förklarar Jenny.
–Har du ändå konståkningsskridskor går det att lösa genom att slipa bort den nedersta taggen. Det kan du göra samtidigt som du lämnar in skridskorna för slipning. Då har du tagit bort det största hindret för att lära sig rätt teknik.
Hjälm
Skridskohjälmar går utmärkt att köpa begagnat. De tål flera slag utan att förlora skyddet. Det finns två olika varianter, multisporthjälm som är en ny form av hjälm och den klassiska skridskohjälmen.
–Den klassiska hjälmen ska ha det godkända gröna spännet som är självutlösande. Köp inte en hjälm som man ska knäppa med en knapp.
Det här gäller när du köper begagnat
I second hand-butiker är du som konsument skyddad av konsumentköplagen. Det är butiken som har säljansvaret mot dig som kund. Om något är fel på varan kan du kräva att butiken gör något åt det eller ger dig avdrag på priset, fast det gäller bara om du inte har blivit upplyst om felet eller upptäckt det själv vid köpet. Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen. Den är inte tvingande utan det som du och säljaren kommer överens om är det som gäller och rätten att ångra köpet finns endast om du och säljaren har gjort upp om det före köpet.
Källa: Konsumentverket
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem