Impregnera mera - så får skalplaggen längre liv
Genom att tvätta och återimpregnera dina skalplagg bibehåller de sin funktion och får ett längre liv. Magasin Friluftsliv reder ut när det behövs och vilka metoder som finns.
Av: Karin Wallén
Då behövs återimpregnering
Skalplaggen ska hålla oss torra utifrån samtidigt som de ska transportera ut fukt genom tyget när vi svettas. När skalplagget blir smutsigt fungerar inte andningen längre, och det blir fuktigt och kallt på insidan av jackan.
Nya skalplagg behandlas med en grundimpregnering som gör ytan vatten- och smutsavvisande. När impregneringen fungerar som den ska kan du se att vattendropparna pärlar sig på tygets utsida och rinner av tyget likt vatten på en gås. Efter en del användning slutar grundimpregneringen att fungera och ytan suger upp vatten, vilket förstör tygets förmåga att andas.
Beroende på vad det är för typ av väv kan du återimpregnera med wash-in eller sprej. Men först ska du vara säker på att grundimpregneringen inte längre fungerar.
När skalplagget blir smutsigt fungerar inte andningen längre, och det
blir fuktigt och kallt på insidan av jackan.
Så vet du om det är dags att impregnera
Du kollar genom att tvätta plagget (använd flytande tvättmedel för skalplagg), för att sedan försöka återaktivera befintlig impregnering med värme, i torktumlare eller med svalt strykjärn. Följ alltid tvättinstruktionerna i varje plagg. Suger yttertyget ändå upp vatten istället för att låta det rinna av? Då är det dags att återimpregnera!
Återimpregnera fluorkarbonfritt
PFAS-ämnen, eller högfluorerande ämnen/fluorkarboner, har utvecklats för att stöta bort vatten, fett och smuts, och finns traditionellt i en mängd produkter, från teflon och skidvallor till möbeltyger och förpackningar. Det är extremt flyktiga partiklar som lätt sprider sig långt och tar oöverskådlig tid att brytas ner.
Det finns studier som visar att de här ämnena kan ha skadliga hälsoeffekter på djur och människor, och därför har det äntligen kommit allt fler PFAS-fria alternativ på marknaden. Välj därför alltid impregneringar utan fluorkarboner, med miljömärkning. Svenska OrganoTex är det enda märket som är biologiskt nedbrytbart. Det finns både sprej och wash-in.
Wash-in i maskin
Det finns olika sätt att återimpregnera och ett mycket enkelt sätt är att använda wash-in som körs i ett tvättprogram i tvättmaskinen.
Först behöver du avlägsna rester av pulvertvättmedel och fetter i tvättmaskinen, genom att köra ett 90-gradigt program (passa på att tvätta lakan, men med flytande tvättmedel). Sedan är det fritt fram att tvätta och återimpregnera dina skalplagg.
Wash-in-produkter fungerar på tyger med membran eller beläggning, som är vattenavstötande även på insidan. Fördelarna med wash-in-impregering är att andningsförmåga, färg och struktur bibehålls, medlet blir jämnt fördelad och det är lätt gjort. Ett minus är att kemikalieresterna försvinner ut i avloppet.
Wash-in i balja
Ett annat sätt använda wash-in är att mäta upp angiven mängd impregneringsmedel per liter ljummet vatten och doppa ner plagget i vätskan. Rör om så att medlet fördelas jämnt över hela plagget innan det tas upp.
Fördelen är att mindre mängder går åt, du kan välja att bara impregerna en del av plagget och du kan ta vara på vattenblandningen, lämna in det på återvinningsstation när du är klar och därmed undvika att kemikalier går rakt ut i avloppet. Nackdelen är att det är bökigare än att använda tvättmaskinen.
När impregneringen fungerar som den ska kan du se att vattendropparna pärlar sig på tygets utsida och rinner av tyget likt vatten på en gås.
Impregnera med sprej
Ett smidigt sätt att återimpregnera är med sprej. Det fungerar bra på allt från skor och skalkläder till dunplagg och vandringsbyxor.
Har du skalplagg med absorberande foder är wash-in olämpligt eftersom impregneringen täcker hela plagget. Då är sprej ett mycket bra alternativ som gör att andningsförmåga, färg och struktur bibehålls.
Det nytvättade plagget läggs platt utomhus eller i ett välventilerat rum. Skaka flaskan och spreja ett jämnt skikt från 15–20 centimeters håll. Torka bort eventuellt överflöd efter ett par minuter. Låt torka.
Impregnera med vax
Vaximpregnering används företrädesvis på ytterplagg utan membran och beläggningar, som mjuka bomullsblandningar. Du kan stryka på mer vax på de delar som mest behöver stå emot väta och smuts, medan andra partier får ett tunnare skikt för bättre andningsförmåga. Vax tål minusgrader.
Vaxklossen stryks på torrt plagg i ett jämnt skikt, värm med vallastrykjärn eller hårtork. Repetera till önskad effekt.
Få magasinet Friluftsliv direkt i din brevlåda
Friluftsliv är ett av Sveriges största magasin om friluftsliv, äventyr och resor. Magasinet är en förmån för våra medlemmar och kommer i din brevlåda fyra gånger per år. Mer om magasinetDela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem