Har du koll på allemansrätten?
När du badar i en vik, paddlar kajak, sätter upp tältet i skogen eller plockar blommor på en äng använder du allemansrätten. Men vi behöver också ta ansvar för natur, djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra. Skogsmulleledaren Emelie går igenom grunderna.
–I Sverige myllrar det av vackra leder och strövområden. Variationen av upplevelser är näst intill oändlig. Att vi har möjlighet att upptäcka naturen så fritt i Sverige har vi allemansrätten att tacka för och värna om, säger Emelie, ledare för Skogsmulle och skogens värld i Friluftsfrämjandet.
Om allemansrätten finns det mycket att berätta beroende på vad det är du ska göra i naturen. Grunderna kan sammanfattas med ”Inte störa, inte förstöra”.
Läs mer: Allt om allemansrätten
Inte störa
När vi är på besök i naturen måste vi visa hänsyn mot alla sorters djur, stora som små, men också människor.
–Var observant på om det finns djur eller människor som bor i närheten. Gå inte för nära djurens bon, och inte heller människors hus. Om du håller dig så långt bort från hus att du inte syns eller hörs är du rätt ute. Det kan vara en kul utmaning när du har med dig tio-tolv snackiga barn som ska ”smyga förbi”, skrattar Emelie.
När djur har ungar krävs mer av dig och det är exempelvis därför du under vissa tider på året behöver ha din hund kopplad.
–Ibland går vi igenom hagar där djur befinner sig. Då är det viktigt att inte störa, och ännu viktigare att komma ihåg att stänga grinden.
Läs mer: Allemansrätten för barn
Inte förstöra
–Det finns en ramsa vi använder i våra barngrupper: ”Ingenting får finnas kvar, lämna skogen som den var”. Precis så är det! Vi är många som är ute i naturen, och vi måste vara försiktiga så att vi inte skadar naturen. Tänk att det inte ska synas att du varit där! Då är det ju också trevligare för de som kommer efter dig.
Att inte skräpa ned är för många sunt förnuft, så skräpet följer alltid med hem. Ser du någon annans skräp, ta med det också. Låt alltid trädens grenar sitta kvar där de hör hemma.
–Däremot får du plocka bär och många sorters blommor. Tänk att barnen kan sitta i blåbärsriset tillsammans och plocka solmogna blåbär och stoppa direkt i munnen – helt tack vare allemansrätten, säger Emelie.
Laga mat och elda i naturen då?
Det är inte mycket som slår en mysig lägereld eller en eldtillagad måltid, men Emelie påminner om att det kräver stor varsamhet.
–Att elda är okej om det är säkra förhållanden. Kolla alltid upp innan om det råder eldningsförbud och om det finns speciella regler kring området du är i. Är allt fritt fram är det bra att använda anvisade grillplatser för att minska risken att elden sprider sig. Elda aldrig direkt på berg då det kan spricka. Är du osäker på hur du ska göra, avstå hellre. Konsekvenserna kan bli stora om något går fel – varje år brinner vacker skog upp.
Får jag tälta var jag vill?
–Ja, så länge du inte stör eller förstör! Att sätta upp ett par tält under enstaka dygn är okej. Större grupper med många tält behöver be markägare om lov. Att fler tältar är jättekul – det är ett härligt sätt att uppleva naturen på.
Är allemansrättens regler samma överallt?
–Nej, det skiljer sig åt. Inom skyddade områden, naturreservat, nationalparker eller liknande, kan allemansrätten vara begränsad. Kolla upp vad du får och inte får göra just där du är. Vi pratar mycket om allemansrätten på Friluftsfrämjandets äventyr, att följa med en ledarledd tur är ett bra sätt att lära sig mer.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem