Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Att tänka på om våren – allemansrätten

Som vi har längtat – efter solens värme, ljusare dagar, knopparna på träden och fåglarnas kvitter. Nu tar vi varje chans att gå ut och njuta av våren. Kom bara ihåg att även naturen har en nystart och behöver att vi är extra varsamma med den. Här är några saker du ska tänka på.

Djur som har ungar

På våren är det många nyblivna föräldrar i naturen. Det sista vi vill göra är att skrämma eller skada dem på något sätt. Just därför får inte hundar vara lösa i naturen under tiden 1 mars – 20 augusti, då djuren har ungar. Det är bäst att alltid ha hunden kopplad i naturen, även annars.

Att gå på äventyr till en bäck eller vattendrag och håva på våren brukar vara en succé. Då börjar alla smådjur lägga ägg och man kan lätt hitta grodyngel! Man kan ta upp dem i en hink och titta med luppen, och plötsligt är du i deras värld. Men kom ihåg att Sveriges grodor är fridlysta och du måste släppa tillbaka dom igen.

Den sköra marken och de vackra blommorna

Våren är också en plats för flera vackra blommor, som gör att den brungrå marken får färg i sig. Flera av dem är fridlysta, vilket betyder att man inte får plocka dem. Några exempel är Blåsippa, Liljekonvalj och Gullviva som är fridlysta i hela landet. Ibland får man plocka den i vissa delar av Sverige men andra inte – ta reda på vad som gäller där du bor.

Vårmarken är i sig också ömtålig, eftersom den har blivit fuktig av snö och regn. Det gör marken skör. Undvika att därför att cykla på blöta stigar, särskilt på våren och hösten eller annars när marken är våt.

Vårens alla grillkvällar

Att grilla är något som hör våren och sommaren till för många. Kom ihåg att välja en plats där det inte är risk att elden sprider sig eller skadar mark och växter. Grus och sandig mark brukar fungera bra! Undvik mossa, torvmark eller jordig skogsmark. Där kan elden lätt sprida sig, men också ligga och pyra under marken för att senare flamma upp. Elda inte heller direkt på eller intill berghällar och större stenblock, då de kan spricka sönder.

Nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken kan fungera bra som ved. Men du får inte förstöra något som lever, som till exempel att hugga eller såga ner träd eller buskar, ta ris, grenar eller näver från levande träd eller använda vindfällen som ved.

Eldningsförbud

Vid stor brandrisk kan det bli eldningsförbud – då är all öppen eld och eldning i ordnade eldstäder förbjudet. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som utfärdar eldningsförbud – det är var persons eget ansvar att ta reda på vad som gäller vid tidpunkten. Information om brandrisk kan du också ofta få från campingplatser och turistbyråer, men det går också att söka efter på nätet, hos exempelvis länsstyrelsen.

Kolgrillar eller små fältkök med öppen låga får du använda även under eldningsförbud, om du är försiktig. Nationalparker och naturreservat har egna regler för eldning. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa ordnade eldplatser. Det står på anslagstavlorna i området vad som gäller.

Som alltid, ha tumregeln att ”Inte störa och inte förstöra” när du är ute i naturen. Ha så roligt ute på vårens alla upptäcktsfärder!

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning