Välj rätt ryggsäck till långvandringen
Vikten av en skön ryggsäck på långturen ska inte underskattas. Sitter ryggsäcken fel kan vandringen bli allt annat än njutbar. Vi ger tipsen för att hitta en ryggsäck som passar just dig samt hur du packar den.
Av: Cathrin Larsson
Uppdaterad: 2023-08-16
Låt behovet styra
När du ska välja en ryggsäck finns det en hel del att tänka på redan innan du besöker butiken. För det första bör du fundera över dina behov. Vilka miljöer och aktiviteter ska din ryggsäck användas till? Hur länge brukar du vara ute och hur mycket packning vill du få med dig? Ska du enbart ha den till fjällvandring, eller måste den funka på långresan i Asien också?
Vill du resa med din ryggsäck är det smidigt om höftbältet går att plocka bort eller vika undan före flygresan. Ett kraftigare material är också att föredra, då ryggsäcken slits mer under transport. Ett alternativ kan vara att köpa ett reseskydd till den.
Fall för funktion
Olika ryggsäckar har olika funktioner,så här gäller det att prioritera och kanske kompromissa. Att ha många och stora fickor kan vara praktiskt. Det skapar ordning och reda, gör det lättare att packa och du har fler saker nära till hands. En mer slimmad och avskalad modell har istället fördelarna att den kan stuvas undan lättare vid resa, och inga spännen eller onödiga remmar kan sticka ut och fastna.
På vissa modeller går det att plocka av topplocket och omvandla det till en miniryggsäck. Det kan vara bra om du vill göra en kortare dagstur. En annan fördel med ett topplock som går att höja och sänka är att ryggsäckens volym kan anpassas till innehållet och man slipper löst skrammel inuti och utanpå säcken. En del ryggsäckar har en frontöppning, så att du enkelt kan komma åt all packning. Andra har ett ”sovsäcksfack” i botten, med en mellanvägg inuti och en öppning nedtill, för att dela upp utrustningen.
Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth
Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer.
Bli medlemRegnskydd behövs nästan alltid under en fjälltur. Finns det inte ett integrerat i säcken så går det att köpa till. Går du med vandringsstavar kan det vara skönt att enkelt kunna sätta fast dem på ett bra sätt utanpå ryggsäcken när det behövs. Vissa ryggsäckar har en ventilerande ryggplatta, eller ett nät eller tyg vid ryggen, titta efter det om du lätt blir varm och svettig.
Utgå från kroppstyp
En stor ryggsäck sväljer många liter, och därmed mycket vikt. Det ställer högre krav på att ryggsäcken sitter bra på ryggen, för att undvika eventuell felbelastning och skavsår. Lägg tid på att hitta en modell som sitter skönt och som passar din längd och kroppsform. Det finns herr-, dam- och unisexmodeller. Det kan vara bra att utgå ifrån, men fäst dig inte för mycket vid det utan prova ut en modell som passar just din kroppstyp.
Lättvikt eller inte?
Det finns riktigt tunga, rejäla ryggsäckar med många funktioner och ett ordentligt höftbälte, och så finns det lättviktsvarianter. De är mer avskalade från funktioner och finesser, ofta med ett klenare höftbälte och sydda i ett tunnare material för att spara vikt. Sedan finns det allt däremellan. Det är upp till dig att fundera ut hur mycket din packning oftast väger och vad du behöver ha med dig. Låt det styra vilken typ av ryggsäck du väljer.
Rätt känns lätt
En tung packning kan faktiskt kännas lite lättare om du packar på ett bra sätt. Se till att det mesta får plats inuti ryggsäcken. Om du måste ha något på utsidan, spänn fast det ordentligt. Tunga saker som hänger och slänger kan få dig att tappa balansen, och du riskerar dessutom att tappa det som sitter löst.
När du packar din ryggsäck är grundregeln att ha den tunga packningen så nära ryggen som möjligt, och gärna så högt upp mot skulderbladen som det går. I botten kan du lägga skrymmande saker du inte behöver under dagen, som sovsäck och ombyteskläder. Sedan packar du ner tältet mot rygg och sidorna. Lättare kläder och grejer läggs med fördel utåt, mot fronten av säcken. Mat och kök är tunga saker, som bör hamna överst i det stora facket.
Smått och gott
Om ryggsäcken har ett rejält topplock och stora sidofickor kan du lägga de saker du vill ha nära till hands där. Till exempel regnkläder och ryggsäckens regnskydd, en värmande tröja, mössa, vantar, vattenflaska och termos. Solskyddskräm, skavsårsplåster, kamera och någon form av snabb energi till kropp och knopp kan också få ligga där.
Ett tips är att packa i torrsäckar, packpåsar eller plastpåsar i olika färger. Förutom att det blir ordning och reda i säcken, så hålls prylarna garanterat torra vid långvarigt blötväder. Ett annat tips är att alltid packa prylarna på samma ställe. Då går packningen fortare, du hittar dina saker i tältets halvmörker och slipper vända ut och in på hela ryggsäcken för att hitta fickkniven eller solstiftet.
Så här packar du ryggsäcken på bästa sätt:
Fem budord i butiken
- FUNKTION FRAMFÖR ALLT
Tänk igenom vilka behov du har och vilka funktioner som är viktigast för just dig. Fall inte för säljsnack eller den senaste färgen. - TA GOD TID PÅ DIG
Att köpa en ryggsäck är en rätt stor investering. Stressa inte fram ett beslut. - ETT TUNGT BESLUT
Prova inte ryggsäcken tom. Lägg i lite vikt så att du verkligen känner om den gör sitt jobb. - JUSTERA RÄTT
När du provar ryggsäcken i butiken, be om hjälp med alla justeringar om du känner dig osäker. - GÅ PÅ GARANTI
En del friluftsbutiker har en garanti och/eller öppet köp, som låter dig byta ryggsäck om du ångrar dig. Det ger dig tid att prova hemma i lugn och ro.
Så gör du rätt inställningar
Bärsystemet är A och O för komforten. Det ska vara justerbart och kunna anpassas efter din rygglängd. När du hittat en modell som sitter skönt, se till att anpassa bärsystemet efter just din kropp.
- Börja med att se över rygglängden på ryggsäcken. Den går oftast att korta eller göra längre genom en justering under ryggplattan.
- Höftbältet, eller avbärarbältet, är en viktig del. Ska du bära tungt krävs ett rejält och vadderat höftbälte. Det ska smita åt över höfterna precis under höftkammen men ovanför sätesmuskulaturen, och inte i midjan. På det sättet hamnar vikten på höftbenet och du kan du bära ryggsäckens tyngd med benen. Du avlastar axlarna och får bättre balans i ojämn terräng.
- Dra åt toppstramarna, som sitter upptill mellan ryggsäck och axelremmar, det gör att säcken dras in mot ryggen.
- På en del modeller kan man justera axelremmarna i sidled vid infästningen, beroende på hur bred man är över nacke, axlar och rygg.
- När du spänner axelremmarna, se till så att de smiter åt över hela axeln, från ryggen till bröstet och inte bara framtill, för att undvika onödig smärta och belastning.
- Ibland finns det kompressionsremmar nedtill mellan ryggsäck och höftbälte, där kan du justera packningen så att den sitter nära ryggen.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem