Utrustning för fjällturen
Utrustning för fjällturer finns i de flesta välsorterade sport- och friluftsbutiker och på internet. Ledorden för bra utrustning är lätt, säker och funktionell.
Som nybörjare kan det vara svårt att hitta rätt. Prata med erfarna fjällvandrare, till exempel Friluftsfrämjandets ledare, eller fråga om hjälp i en välsorterad friluftsbutik. Jämför, prova, fråga och känn efter och låna utrustning. Sök information i medlemsmagasinet Friluftsliv där vi ofta testar och jämför utrustning.
Liggunderlag
Det finns två huvudtyper, den självuppblåsbara och den av cellplast. Båda typerna fungerar bra under normala omständigheter. Den självuppblåsbara isolerar lite bättre och är bekvämare, men är å andra sidan lite tyngre och dyrare och det finns risk för punktering, en lagningssats är därför bra att packa med. Cellplastunderlagen ska ha slutna celler - det har alla utom de billigaste varianterna. Cellplastunderlaget bör vara minst tio mm tjocka för att isolera tillräckligt från markkyla. Höst och vår har många dubbla liggunderlag för bättre värme och komfort.
Sovsäck
Temperaturen i fjällen varierar kraftigt, också på sommaren. En sovsäck som klarar ungefär fem minusgrader rekommenderas därför för en tälttur i fjällen. Det finns olika typer av sovsäckar. Idag är de flesta sovsäckar fyllda med syntetmaterial. Det finns en uppsjö av olika fyllnadsmaterial och många fungerar bra. Relationen vikt/värme visar kvalitén på materialet. Priset följer kurvan ganska väl och billighetssäckarna på stormarknaden är ofta både tunga och kalla. Dun är den klassiska fyllningen i kvalitetssäckar. Även om syntetmaterialen utvecklats mycket är dun fortfarande överlägset när det gäller värmekapacitet per viktenhet.
Tält
Välj ditt tält noga, förhoppningsvis ska du ha det i många år. Jämför modeller, vävar och konstruktioner. Lite bekvämare blir det om man går upp i storlek, till exempel till ett tremanstält för två. Tunneltält med förlängd absid är mångas favorit. De ger gott om plats för packning och väderskyddad matlagning.
För fjällbruk är tunneltält och kupoltält utmärkta. De är rymliga, vindstabila och ofta lätta att sätta upp också när det blåser. Träna på att sätta upp tältet några gånger i skyddad miljö så att du lätt hittar rätt också i mörker och regn. Ett kvalitetstält kostar flera tusenlappar och är ofta den största investeringen av alla friluftsprylar men också något du ska ha i många år.
Ryggsäck
Det är viktigt att ryggsäcken sitter bekvämt och är säker. Prova många modeller, prova noga med vikt i säcken och kolla vilka inställningar som kan göras. För en veckotur blir det en rejäl packning på ungefär 15 kilo i vikt och 70 liter volym. Då är det viktigt att ryggsäcken är bekväm, stabil och tillräckligt stor. Axelremmarna ska vara väl polstrade, lagom breda och sitta så att de inte skaver. Avbärarbältet ska kunna finjusteras och sitta exakt rätt på höftkammen. Ventilationen vid ryggplattan ska vara god. Den viktigaste delen av ryggsäcken är bärsystemet och konsten är att hitta en som passar din kropp. 70-literssäck är en bra allroundstorlek för fjällbruk och kan den komprimeras så fungerar den bra på dagsturen också. Väljer man en mindre säck kommer mer av utrustningen att hamna utanför säcken. Nackdelen är då att balansen blir sämre.
Stormkök
T-spritbrännare är billiga, enkla, lättskötta och levereras ofta i allt-i-ettförpackningar, tillsammans med kastruller och stekpanna. Nackdelen är att de är långsamma och svårreglerade. Även doseringen är svår, det blir antingen lite kvar eller också måste man låta brännaren svalna och fylla på mitt i matlagningen. För de flesta har spritköken tillräckligt god funktion.
Gasolköken är effektiva och lättskötta. Hanteringen är enkel. Var uppmärksam med fästanordningen, det finns flera varianter. Mest bränsleffektiva är bensin- eller fotogenköken. De är lite krångliga att hantera och ofta högljudda men effektivare än övriga bränsleslag. På sommarturer är de kanske inte nödvändiga, men vintertid är de ibland de enda som fungerar. Det finns en rad olika flerbränslekök på marknaden. Vanligt är kombinationen gasol/bensin/fotogen. Bortsett från priset, som ofta är högt, är det här en typ av kök som de flesta fjällvandrare skulle ha mest nytta av.
Öppen eld
När förhållandena är goda, det finns tillgång till ved och det är inte eldningsförbud så är öppen eld ett trevligt och effektivt sätt att laga mat på. Stor försiktighet och omsorg rekommenderas dock. Gör genomtänkta eldplatser och dölj resterna väl. I fjällen, som på alla andra håll, får man inte hugga ner levande träd och buskar. I nationalparkerna är det aldrig tillåtet att elda.
Vandringsskor
Gummistövlar håller vätan ute, men stänger också inne fotsvetten, med blöta sockor som följd. En annan nackdel är att stövlarnas stabilitet sitter i sulan, medan stödet för vristen är nästan obefintligt. Kängor med cellgummi runt fotdelen var länge den enda konkurrenten. Stadigare, men bara måttligt mindre täta. Vandringskängor av den typ som länge använts i alperna blir allt vanligare på fjället. De är betydligt stadigare än stövlar och läder med bättre impregnering har gjort dem tåliga för fukt. Med ett par överdragspåsar av kraftig vävplast klara man de blötaste passagerna enkelt.
Mat
Matlagning på fjällturen kan vara allt från att vispa en påse frystorkat till avancerade rätter. Oavsett ambitionsnivå är det viktigt att få i sig tillräckligt med näring. För lite energi gör att orken tryter och humöret sjunker. Man gör av med betydligt mer energi än i vardagen. Det betyder att maten bör innehålla mycket bränsle för musklerna. Sprid ut energiintaget över hela dagen, ät ordentligt till frukost och lunch, så jobbar kroppen mer effektivt. Pasta, linser, bönor och ris är energirikt och bra basingredienser i fjällmaten, relativt lätta och med bra vikt/energiförhållande. Frystorkade portionsförpackningar innehåller det mesta, men bör kompletteras med något kolhydratrikt och gärna fiberrikt. Låt den frystorkade maten ligga i blöt en stund innan tillagningen, så mår magen lite bättre. Om du lagar maten själv är rökta och torkade ingredienser hållbara. Många fjällvandrare torkar själva kött och grönsaker. Det blir både godare och billigare än att köpa färdigtorkat. Ett tips är att ta med olja i en plastflaska och lite kryddor, salt och vitlök. Det väger lite men kan göra underverk för smaken.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem