Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sjuk eller skadad på fjället – när ska man kalla på hjälp?

Några dagar på fjället med de oändliga utsikterna och rogivande nätterna – allt vi ser fram emot inför nästa vandring. Men ibland händer det vi inte önskar på turen – utrustningen går sönder, sjukdomar och olyckor inträffar. När bör du kalla på hjälp och vad förväntas vi ta hand om själva på fjället?

Fråga om råd

När vi blir sjuka på fjället gäller samma sak som hemma. Mindre skador som stukningar och små skärsår kan vi ta hand om själva med hjälp av första förband. Är vi osäkra på hur någon mår eller hur svår en skada är ska vi ringa på hjälp. Med täckning på mobilen går det alltid att ringa till 1177 Vårdguiden för rådgivning.

Vid en akut lycka eller svår sjukdom

När olyckan är så pass allvarlig att du ser behov av en räddningsinsats ska du ringa till polisen via hjälptelefon eller 112. Polisen kommer att ställa några frågor för att bedöma vilken typ av räddnings- och/eller sjukvårdsinsats som ska göras.

  • Vad har hänt?
  • Var är sjukdoms- eller olycksplatsen?
  • Hur många är drabbade?

Om läget inte anses vara akut

En räddningsinsats är inte alltid den bästa lösningen. En dags vila kan ge kraft för att ta sig till sjukvården på egen hand eller kanske finns det en anläggning i närheten som kan hjälpa till i situationen. Om det är så att du ändå vill ta dig från platsen går det att själv bekosta transport från fjället.

Några kloka frågor som är bra att tänka på:

  • Kan vi ta oss till nästa stugvärd och turistanläggning för hjälp?
  • Blir det bättre om vi stannar en extra natt på platsen vi är – för att läka och vila?
  • Var är närmaste turist- eller stuganläggning där vi kan få mer hjälp?

Kunskap, rätt packning och sällskap räddar liv

Fjällräddningen jobbar hårt för att rädda liv – med resurser som måste finnas tillgängliga för de som hamnat i skarpt läge. Inför en fjälltur är det viktigt att ha god kunskap om området och var hjälp finns att få och att första hjälpen och annan utrustning är i gott skick och redo för äventyret. Med god förberedelse, kunskap och sällskap kan vi tillsammans ta hand om varandra och se till att räddningsinsatser fokuseras där de kan rädda liv.

Vilka ansvarar för räddningsinsatserna?

Polisen ansvarar tillsammans med Fjällräddningen för räddningsinsatser i fjällen medan landstinget ansvarar för sjukvården. Beroende på typen av händelse så larmas landstinget och Fjällräddningen eller ibland båda till en hjälpsökande.

 

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning