Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Nybörjare i fjällen – här är några saker du behöver veta

Vida vidder och vackra vyer. Många lockas av tanken att vandra i fjällen. Och det är en fantastisk upplevelse. Men det är viktigt att komma ihåg att fjällen, inte ens på sommaren, är en odramatisk miljö att ge sig ut i. Förbered dig väl så blir upplevelsen ännu härligare, säger fjälledaren Pontus.

–Till att börja med. Man behöver faktiskt inte gå långt och högt för att kunna njuta av fjället. Dagsturer från en fjällstation eller ditt tält som bas kan vara lika spektakulärt. Om du är ovan fjällvandrare är det ett bra och tryggt sätt att prova på. Att utgå från sin egen förmåga och tidigare erfarenhet är viktigt, säger Pontus, fjälledare i Friluftsfrämjandet

Vill man ge sig ut på en fjälltur är det viktigt att ha koll på vilka utmaningar som man kan stöta på, och hur man löser dem.

–Du behöver ha kunskap om vilken utrustning just din tur kräver, och vad behöver för att hålla dig varm, torr och mätt om du måste vara ute längre än du tänkt. Vi ser gärna framför oss de soliga och vackra vyerna, och självklart finns även dem. Men det är viktigt att vara medveten om att vädret skiftar väldigt snabbt på fjället och det kan bli riktigt blåsigt, blött och kallt även på sommaren. Blir det riktigt dåligt väder kan man behöva vänta in att vädret blir bättre innan man kan förflytta sig eller få hjälp. Det behöver du förbereda för redan innan du ger dig ut, säger Pontus.

Förbered dig på hemmaplan

Vill man göra en fjälltur i sommar är det viktigt att förbereda sig noga, och lära känna sin utrustning redan på hemmaplan.

–Köp en karta och en kompass och se till att du vet hur du använder dem. Både mobilbatteri och täckning kan svika dig på fjället. Om du tänker tälta, lär känna ditt tält i fint väder. Sätt upp det runt knuten så att du vet precis hur det funkar – du vill inte behöva fundera på hur det funkar när verkligen behöver ta skydd snabbt, säger Pontus.

Gå in dina skor med rejäla promenader, gärna i skogen, så du blir bekant med dem och känner var det finns risk för skavsår. Ställ in ryggsäcken, lägg något tungt i den och prova att gå en längre sträcka. När fjällturen sedan börjar slipper du lägga tid på att justera och du har också vant kroppen vid den ovana belastningen, tipsar Pontus.

Bra att tänka på

Fundera på vad du verkligen behöver ha med dig – det är lätt hänt att packa för tungt. Det gör turen onödigt jobbig.

– Ofta tar man med sig för mycket ombyteskläder, för mycket mat och för mycket bra-att-ha-saker, säger Pontus.

Att verkligen tänka efter vad det är som måste packas ner i ryggsäcken, och låta bli att packa ner allting annat, är nyckeln.

– Gör man en flerdagarsvandring är ofta maten en stor del av vikten. Det går att göra lättare genom att inte ta med sig onödiga förpackningar, tänka efter hur mycket man faktiskt äter så man inte bär med för mycket och, om man passerar STF-stugor på sin vandring, passa på att proviantera där, säger Pontus.

Ta ansvar

Fjällen är en fantastisk miljö som vi behöver vara extra rädda om.

– De senaste åren har många fler sökt sig till de svenska fjällen och det är härligt att se. Men det ställer också krav på oss att vi tar hand om den miljö vi besöker. Lämna absolut inget skräp, särskilt inte portionssnus eller våtservetter. Undvik att slänga matrester och gräv ner bajs och toalettpapper. Och allt skräp bär du förstås med dig hem igen, säger Pontus.

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning