Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvandring

Att vandra i de svenska fjällen är en magisk upplevelse som bjuder på spektakulära bergstoppar, porlande bäckar och vacker natur.

Våga dig ut

Fjällvandring är ett väldigt uppskattat nöje i Sverige, speciellt under sommarmånaderna. Något som är extra kul är att det inte enbart är de mest erfarna och extrema friluftsmänniskorna som ger sig ut i vandringslederna nu för tiden. Idag stöter man på en stor variation av människor med allt ifrån barnfamiljer till yngre par som gör sin första fjällvandring.

Om du aldrig har vandrat i fjällen tidigare så är det därför nu ett utmärkt tillfälle att våga sig ut på lederna. Det behöver inte bli så komplicerat, utan du kan i lugn och ro utforska de svenska fjällen i egen takt. Känner du dig orolig för att du inte kan eller vill gå längre sträckor kan du exempelvis välja att endast gå dagsturer med en fjällstation som bas.

Var inte heller rädd för att vandra med hela familjen, inklusive barnen. Ta in på en fjällstation, förbered några roliga lekar, packa ned en matsäck och ge er ut på en lagom lång dagstur som alla klarar av. Det blir garanterat en upplevelse som hela familjen kommer att minnas och prata om under lång tid framöver. 

Fjällstationer

Fjällstationer har varit en stor bidragande faktor till att fler väljer att ge sig ut i vandringslederna. På en fjällstation har man nämligen en trygg bas att utgå ifrån samtidigt som du kan njuta av en avslappnad och mysig miljö. Du träffar också på en mängd nya och spännande människor som du kan ta lärdom av.

Vad är en fjällstation?

Man skulle kunna se en fjällstation som en blandning mellan ett hotell och vandrarhem. Standarden och storleken varierar självklart från station till station, men vanligtvis kan du välja mellan att bo i enklare rum med våningssäng eller också i enskilt rum med både dusch och toalett.

De flesta fjällstationer har också ett gemensamt kök där du kan tillaga din egen mat, men vissa erbjuder dessutom restaurang med servering av frukost, lunch, middag och fika. 

Tält

Om du är en van äventyrare eller också känner dig sugen på att testa något nytt, kan du istället välja att bo i tält under din fjällvandring. Visst, packningen blir något tyngre men du får också mycket mer frihet. Med tält har du exempelvis friheten att själv välja hur långt du ska gå under dagen. Antingen kan du välja att slå upp egna lägerplatser eller också kan du välja att hitta en plats i anslutning till en fjällstuga. 

Kläder och utrustning 

Innan du ger dig iväg på vandringen så är det viktigt att införskaffa rätt kläder och utrustning. Vilken typ av kläder och utrustning du behöver beror bland annat på vilken typ av vandrare du är, vilken årstid det är, samt vart du ska.

Olika vandrare har olika behov

Beroende på vilken typ av vandrare du är så har du också olika behov. Generellt sett så brukar man prata om två olika typer av vandrare: de som vill njuta av själva vandringen och de som kräver lite mer av sin lägerplats. 

Den typ av vandrare som framförallt prioriterar vandringen vill vanligtvis kunna gå snabbt och långt. Med anledning av detta föredrar de flesta att införskaffa så lätt utrustning som möjligt: En lätt ryggsäck utan några onödiga funktioner, ett lätt liggunderlag och sovsäckar, samt tunna och funktionella kläder. Många väljer också att köpa mat som innehåller så många kalorier som möjligt per vikt. 

De som kräver lite mer av sin lägerplats är däremot inte rädd för att bära med sig extra packning för att kunna njuta av extra bekvämligheter. Många väljer exempelvis att bära med sig fiskeutrustning, underhållning som böcker, spel och liknande. Kort och gott lite tyngre utrustning som gör att man kan stanna längre på vissa platser.

De flesta av oss hamnar dock någonstans mitt emellan dessa typer av vandrare – man vill njuta av både vandringen och lägerplatsen, vilket också gör att man införskaffar kläder och utrustning därefter.

Ryggsäck

En av den viktigaste utrustningen under fjällvandringen är ryggsäcken. Därför är det också väldigt viktigt att man väljer rätt ryggsäck. Ifall du vill lära dig mer om hur du väljer rätt ryggsäck till vandringen, rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare guide Välj rätt ryggsäck till långvandringen. Nedan kommer dock ett par saker som man bör tänka på:

  • Låt behovet styra
  • Utgå från kroppstyp
  • Utgå ifrån hur mycket packning du behöver

Vandringskängor

Något som också är extremt viktigt inför vandringen är att införskaffa sig ett par rejäla och bra vandringskängor som tar en genom alla mil. Likt ryggsäckarna har vi skrivit en enskild guide om hur du går tillväga för att köpa rätt vandringskänga, vilken vi rekommenderar dig att läsa för ytterligare tips och råd. Nedan kommer dock ett par saker som man bör tänka på: 

  • Passform
  • Ventilation
  • Modell (högskaftade-, mellanhöga eller låga kängor)

Underställ

Oavsett ifall du planerar att vandra under höst, sommar, vinter eller vår så rekommenderar vi att man tar med ett bekvämt underställ. Antingen ett av merinoull eller syntetmaterial.

Ett underställ av merinoull reglerar värme bäst och luktar dessutom inte särskilt mycket. De har dock sämre hållbarhet än ett av syntetmaterial. Ett underställ av syntetmaterial har vanligtvis en tendens att lukta mer, medan det istället har längre hållbarhet. 

Dunjacka

Likt understället så är det också ett måste att införskaffa en lätt, tunn och bekväm dunjacka som håller dig varm. Även om du under sommaren kanske inte behöver den under dagen så kan den behövas under kvälls- och nattid då temperaturen sjunker. 

Regnkläder 

Ifall det skulle börja regna under vandringen så är det alltid bra att vara förberedd med regnkläder. Likt med dunjackan så bör du satsa på att köpa så lätta regnkläder som möjligt och använda dig utav lager på lager.

Vandringsleder

Vart ska man då vandra? Sverige är fyllt med vackra vandringsleder och naturreservat som bara väntar efter att utforskas. Vi har tidigare sammanställt en guide över de bästa vandringslederna i Sverige. Tveka därför inte på att kika in vårt inlägg Vandringsleder för att hitta din nästa destination!

Vi hoppas nu att du har gott om inspiration inför ditt kommande fjälläventyr. Ifall du däremot önskar sällskap under turen, är du varmt välkommen att följa med på någon av våra arrangerade fjällturer.

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning