Så här vår-väcker du cykeln för en ny säsong
Vårens barmark börjar äntligen att charma sig fram över landet – och då är det många trogna cyklar som får se årets första ljus igen. Beroende på hur förra säsongen avslutas kan cykeln behöva lite extra kärlek för att komma igång. Här berättar vi hur!
Egentligen är vårstädning av cykeln något som inte borde finnas. Om du avslutat förra säsongen rätt och vinterförvarat cykeln på rätt sätt – då behövs oftast bara lite frisk luft för att komma igång när våren står vid dörren. Men ibland missar vi, och då får vi kompensera på vårkanten med extra omtanke.
Den stora vårskräcken är att gräva fram cykeln ur snön, där den stått sedan sista turen i höstas. Extra illa är det om den turen var lerig. För när en skitig cykel blir ståendes över vintern så mår den inte bra – och då slutar mycket att fungera. Att göra en vårstädning av den cykeln kan bli omfattande och tråkigt dyrt. Så har vi hamnat här, så kommer vi ihåg följande till nästa gång:
Grundtips inför säsongsavslutning
- Tvätta och smörja din cykel ordentligt när du gjort årets sista tur.
- Bäst trivs cykeln om den får stå inomhus i värme.
- Näst bäst trivs den i ett kallgarage – åtminstone med tak över sig.
- Sämst trivs den av att stå utomhus, exponerad för både regn och snö. Tidens tand tar ett säkert och dåligt grepp om alla rörliga delar som tyvärr rostar och kärvar fast.
Om du missat vinterkonserveringen
Tvätta cykeln
Gnugga och skrubba rejält – ingrodd och gammal smuts kan sätta sig hårt. Om drivlinan är rostig måste du använda rostlösningsmedel för att få bort det värsta.
Smörj in broms och växelvajrar
Gamla höljen till växlar och bromsar gör att teflonhylsan på insidan slits och öppningarna inte håller lika tätt. Då kan fukt leta sig in och skapa rost som gör att växlarna och bromsarna fungerar sämre. Att lossa på vajern och dra ut den från höljena är inte svårt – ofta går det att frigöra stora delar utan att skruva isär något alls. Då kan du smörja in vajrarna med teflonfett så löper de lätt igen. Om du inte får ordning på vajrarna återstår att byta dem och höljena. Det är enkelt och kostar inte så mycket.
Undersök gummi-delar
I kyla kan ventilerna till slangarna tappa lite elasticitet så att luften läcker genom ventilerna. Oftast räcker det med att pumpa däcken under våren, så är ordningen återställd. Andra gummidelar, såsom däck, slangar, bromsklossar och handtag brukar också spricka över tid, både för att det nöts och för att det exponeras för solljus och kyla. Är sprickorna för stora behöver de bytas.
Kontrollera alla hårda ytor
En korrekt monterad cykel betyder att alla hårda ytor, såsom bultar, ram, vevlager, sadelstolpe och styrstam, möter varandra med rätt typ av fett på kontaktytorna. Annars kan de kärva fast över tid och kan bli svåra att få isär. I det läget är det rostlösningsmedel, värme eller kyla. I värsta fall är det slägga, såg och rörtång som gäller. Men då får du också vara beredd på att delar kan gå sönder.
Barn växer
Även om cykeln mår toppen så växer barn ur sina cykelinställningar över vintern – då behöver du göra vissa justeringar för att matcha kroppslängden.
- Oftast räcker det att höja sadelstolpen och kanske styrstammen. Sadeln går också att justera på sadelstolpen för att bättre matcha längden på överkroppen.
- Innan du skickar iväg dina barn på den första turen ska du känna på alla bultar, så att allting sitter fast, så att styret inte plötsligt vrider sig eller hjul lossnar.
- Om cykeln används till och från skola eller i trafik – kolla att lysen, ringklocka och reflexer finns och fungerar!
Välkommen ut i den nya cykelsäsongen – vi ses i naturen!
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem