Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Laga mat utomhus med barnen

Att äta ute tillsammans är ett härligt sätt att kombinera matglädje och friluftsliv. Med sprakande eld och frostnupna kinder kan hela familjen upptäcka hur mysigt och gott det är – även när temperaturen kryper under noll.

Text: Jenny Grundemark
Foto: Johanna Jonsson

Kokboksförfattaren Hanna Olvenmark brinner för enkel och hållbar matlagning. Genom sina böcker, föreläsningar och recept visar hon att mat kan vara miljövänlig, prisvärd och tillagas i alla miljöer – inte minst utomhus. Hennes passion för klimatsmart mat har format konceptet Portionen under tian. Här får enkla, vegetariska och prisvärda recept stå i centrum.   

– Jag startade detta med målet att varje maträtt skulle kosta max 10 kronor och huvudsakligen vara vegetarisk. Det är en myt att klimatsmart och hälsosam mat alltid är dyr, säger Hanna. 

För Hanna går naturen och hållbarhet hand i hand. 
– För mig är utomhusvistelsen den bästa formen av antikonsumtion – man konsumerar natur utan dåligt samvete. Det är en unik frihet. 

Planera i förväg

Att laga mat ute kan bli en rolig aktivitet för hela familjen, men det kräver lite förberedelser. 
– Planera i förväg så att du slipper fatta många beslut när du är ute. Sänk förväntningarna och ge dig själv tålamod. Om det är lite stökigt och barnen klagar är det okej – bara fortsätt ändå. Ibland vänder det, och även om allt inte går smidigt får man ändå en upplevelse. 

Låt barnen vara med

Hanna lyfter fram vikten av att involvera barnen i processen. 
– Ett grundtips är att börja med maten direkt och låta barnen hjälpa till där det är möjligt. Att göra det tillsammans med andra familjer kan också vara ett roligt sätt att umgås. 

Snabblagat vinner

När det kommer till val av mat förespråkar Hanna enkla och snabblagade rätter. 
– Soppor fungerar bra, till exempel linser som inte behöver kokas så länge. Pastarätter fungerar också, och tacos är smidigt eftersom man bara behöver steka färs eller liknande. Popcorn är också roligt, även om det inte är en hel måltid. 

Skriv en packlista

Att laga mat på vintern kan vara en utmaning, men med rätt planering blir det en minnesvärd upplevelse. 

– Mat som är lättlagad hemma brukar även fungera ute. Skriv ner vad du ska ha med dig i förväg – en packlista hjälper. Jag har glömt vatten till pastan många gånger, och utan kran utomhus kan det vara besvärligt. 
För den som är nybörjare i utematlagning har hon ett viktigt råd: börja enkelt! 

– Jag tror på att göra något ofta, snarare än att satsa stort sällan. Det viktiga är att komma ut, och att göra det enkelt. 

Planera in extra tid

Ett annat tips är att se till att man har gott om tid. 
– Ett vanligt misstag är att underskatta tiden det tar att komma fram, särskilt med barn. Jag brukar räkna med att det tar tre gånger så lång tid med barn som om jag går själv. Att ha en rejäl tidsbuffert gör att man slipper stress och kan njuta mer av turen, säger Hanna. 

Hon påpekar också att det inte krävs några stora äventyr för att skapa minnesvärda stunder i naturen. Oavsett om du lagar en hel middag eller bara tar med en kaffetermos och ett mellanmål, kan naturen erbjuda en avkopplande miljö för matglädje och gemenskap. 

Fyra smarriga recept för utflykten

Text: Hanna Olvenmark

Hannas standardmacka

Att grilla mackor är både mysigt, enkelt att variera och en perfekt resträtt. Bre på en pastasås eller hacka upp korvbitar som blivit över. Här är familjens favoritmacka, som ofta följer med på våra utflykter.

Du behöver:
  • Brödskivor
  • 1 pkt rökt tofu
  • Ost (gärna av lagrad karaktär)
  • Strimlor av inlagd, grillad paprika
  • Sambal oelek
  • Tunt skivad gul lök
  • Smör/margarin
Förbered hemma:
Preppa mackorna hemma för att spara tid och frusna fingrar. Lägg på ost, strimlad rökt tofu, strimlor av inlagd, grillad paprika och skivad lök. Skiva gärna med mandolin för att få riktigt tunt resultat. Bre på lite sambal oelek om du gillar hetta.

Tips! Frakta i en brödform.

Ute:
Tänd en eld och lägg i järnet så att det blir varmt. Addera en klick smör eller margarin och låt smälta i järnet. Lägg i mackan, skär bort kanter om de sticker ut. Grilla tills gyllene. Servera i kaffefilter.

Packlista:
  • Mackor
  • Liten burk med smör/margarin
  • Kniv
  • Ved, något att tända med samt vatten för att släcka elden
  • Mackjärn
  • Kaffefilter att äta i

Majscarbonara

En fusk-carbonara som är en riktig vardagsräddare när tid och ork tryter – enkel, snabb och lika perfekt att laga ute som inne!

Du behöver:
  • 1 gul lök
  • 1 grön chili
  • 1 pkt rökt tofu à 230 gram
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • Olja att steka i
  • 2 dl grädde (jag använde havregrädde)
  • 3 dl majskorn, frysta eller konserverade
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 dl ost, gärna smakrik
  • 4 port pasta
  • Salt, peppar

Förbered hemma:
Riv osten och förvara i en burk.

Ute:
Tänd stormköket och koka pastan i det större kärlet enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka under tiden lök och chili fint, och skär tofun i kuber. Häll av pastavattnet med hjälp av locket eller stekpannan och ställ åt sidan med locket på.

Fräs lök, chili och paprikapulver i det mindre kokkärlet tills löken mjuknat. Tillsätt tofun och låt den fräsa med. Häll i grädden, smula ner buljongtärningen och rör i majsen. Låt puttra i 2–3 minuter.
Blanda såsen med pastan, rör i riven ost och smaka av med salt och peppar.

Packlista:
  • Ingredienser till maten (glöm inte pastavatten)
  • Kniv, skärbräda, slev
  • Stormkök inkl bränsle och tändare
  • Kåsa att äta i, tallrik och bestick

Kanelbullar på stormkök eller stekhäll

Att steka kanelbullar ute är enkelt och lyxigt – gör egen deg eller använd färdig pizzadeg, preppa hemma eller ta med ut och fixa på plats.

Pizzadeg:
  • 1/4 pkt jäst
  • 2 1/2 dl vatten, fingervarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk oliv-eller rapsolja
  • 5-6 dl vetemjöl

Fyllning :
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 tsk malen kanel
  • 1/2 dl socker

Förbered hemma:
Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, salt och olja. Tillsätt mjöl tills degen är smidig och knåda i någon minut. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.

Medan degen jäser, gör fyllningen genom att röra ihop smör, kanel och socker. Förvara i en burk om du ska bre på fyllningen ute, eller låt den stå framme om du förbereder allt hemma.

När degen jäst, ta upp den på ett mjölat eller oljat bakplåtspapper. Kavla till en rektangel på cirka 30 x 45 cm, bre på fyllningen och rulla ihop från kortsida till kortsida. Om du vill förbereda ute, rulla istället ihop bakplåtspappret med degen i.

Ute:
Rulla ut degen, bre på fyllningen och rulla ihop igen utan bakplåtspappret. Skär rullen i centimetertjocka skivor med en vass kniv. Tänd stormköket (eller gör upp en eld för stekhäll). Stek bullarna på båda sidor tills de fått fin färg.

Packlista:
  • Deg, fyllning, smör/olja att steka i
  • Smörkniv eller slickepott att bre på fyllningen med
  • Skärbräda, vass kniv, stekspade
  • Stormkök inkl bränsle eller stekhäll samt ved, tändare och vatten att släcka eld med

Quesadillas med tacofyllning

Efter tacokvällen är det perfekt att använda resterna till quesadillas. Fyll tortillabröd och stek på stormköket. Detta recept är på linsfärs med en god majskräm. Både billigt och klimatsmart.

Tacofärs på linser:
  • 2 dl belugalinser
  • 1 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olja att steka i
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • Salt, peppar
Majskräm:
  • 1/2 grön chili
  • 4 dl fryst majs
  • 50 g ost av smakrik sort
  • 1/2 lime, saften
  • Salt, peppar
Tillbehör:
  • 8 tortillabröd
  • Valfria grönsaker
  • Riven ost (om du ej använder majskräm)
Förbered hemma:
Tacofärsen: Koka linserna i 25–30 minuter. Fräs hackad chili, vitlök, spiskummin och paprikapulver i olja tills de mjuknar. Tillsätt linserna, tomatpuré och eventuellt lite vatten. Smula i buljongtärning och smaka av med salt och peppar.
Majskrämen: Rosta hackad chili och majs i torr panna, mixa med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt.
Hacka grönsakerna.

Ute:
Bred majskrämen på fyra av tortillabröden. Lägg över tacofärs och grönsaker. Ta de resterande Bred majskrämen på fyra tortillabröd, lägg på tacofärs och grönsaker. Täck med de resterande fyra bröden och tryck till.
Tänd stormköket och stek de fyllda tortillabröden i en torr stekpanna tills de får fin färg. Skär upp i bitar och servera.

Packlista:
  • Ingredienser till maten
  • Stormkök inkl bränsle och tändare
  • Något att bre med, en spork eller smörkniv
  • Kniv, skärbräda