
Laga mat utomhus med barnen
Att äta ute tillsammans är ett härligt sätt att kombinera matglädje och friluftsliv. Med sprakande eld och frostnupna kinder kan hela familjen upptäcka hur mysigt och gott det är – även när temperaturen kryper under noll.
Text: Jenny Grundemark
Foto: Johanna Jonsson
Kokboksförfattaren Hanna Olvenmark brinner för enkel och hållbar matlagning. Genom sina böcker, föreläsningar och recept visar hon att mat kan vara miljövänlig, prisvärd och tillagas i alla miljöer – inte minst utomhus. Hennes passion för klimatsmart mat har format konceptet Portionen under tian. Här får enkla, vegetariska och prisvärda recept stå i centrum.
– Jag startade detta med målet att varje maträtt skulle kosta max 10 kronor och huvudsakligen vara vegetarisk. Det är en myt att klimatsmart och hälsosam mat alltid är dyr, säger Hanna.
För Hanna går naturen och hållbarhet hand i hand.
– För mig är utomhusvistelsen den bästa formen av antikonsumtion – man konsumerar natur utan dåligt samvete. Det är en unik frihet.
Planera i förväg
Att laga mat ute kan bli en rolig aktivitet för hela familjen, men det kräver lite förberedelser.
– Planera i förväg så att du slipper fatta många beslut när du är ute. Sänk förväntningarna och ge dig själv tålamod. Om det är lite stökigt och barnen klagar är det okej – bara fortsätt ändå. Ibland vänder det, och även om allt inte går smidigt får man ändå en upplevelse.
Låt barnen vara med
Hanna lyfter fram vikten av att involvera barnen i processen.
– Ett grundtips är att börja med maten direkt och låta barnen hjälpa till där det är möjligt. Att göra det tillsammans med andra familjer kan också vara ett roligt sätt att umgås.
Snabblagat vinner
När det kommer till val av mat förespråkar Hanna enkla och snabblagade rätter.
– Soppor fungerar bra, till exempel linser som inte behöver kokas så länge. Pastarätter fungerar också, och tacos är smidigt eftersom man bara behöver steka färs eller liknande. Popcorn är också roligt, även om det inte är en hel måltid.
Skriv en packlista
Att laga mat på vintern kan vara en utmaning, men med rätt planering blir det en minnesvärd upplevelse.
– Mat som är lättlagad hemma brukar även fungera ute. Skriv ner vad du ska ha med dig i förväg – en packlista hjälper. Jag har glömt vatten till pastan många gånger, och utan kran utomhus kan det vara besvärligt.
För den som är nybörjare i utematlagning har hon ett viktigt råd: börja enkelt!
– Jag tror på att göra något ofta, snarare än att satsa stort sällan. Det viktiga är att komma ut, och att göra det enkelt.
Planera in extra tid
Ett annat tips är att se till att man har gott om tid.
– Ett vanligt misstag är att underskatta tiden det tar att komma fram, särskilt med barn. Jag brukar räkna med att det tar tre gånger så lång tid med barn som om jag går själv. Att ha en rejäl tidsbuffert gör att man slipper stress och kan njuta mer av turen, säger Hanna.
Hon påpekar också att det inte krävs några stora äventyr för att skapa minnesvärda stunder i naturen. Oavsett om du lagar en hel middag eller bara tar med en kaffetermos och ett mellanmål, kan naturen erbjuda en avkopplande miljö för matglädje och gemenskap.
Fyra smarriga recept för utflykten
Text: Hanna Olvenmark
Hannas standardmacka
Att grilla mackor är både mysigt, enkelt att variera och en perfekt resträtt. Bre på en pastasås eller hacka upp korvbitar som blivit över. Här är familjens favoritmacka, som ofta följer med på våra utflykter. Du behöver:- Brödskivor
- 1 pkt rökt tofu
- Ost (gärna av lagrad karaktär)
- Strimlor av inlagd, grillad paprika
- Sambal oelek
- Tunt skivad gul lök
- Smör/margarin
- Mackor
- Liten burk med smör/margarin
- Kniv
- Ved, något att tända med samt vatten för att släcka elden
- Mackjärn
- Kaffefilter att äta i

Majscarbonara
En fusk-carbonara som är en riktig vardagsräddare när tid och ork tryter – enkel, snabb och lika perfekt att laga ute som inne! Du behöver:- 1 gul lök
- 1 grön chili
- 1 pkt rökt tofu à 230 gram
- 1 tsk rökt paprikapulver
- Olja att steka i
- 2 dl grädde (jag använde havregrädde)
- 3 dl majskorn, frysta eller konserverade
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1-2 dl ost, gärna smakrik
- 4 port pasta
- Salt, peppar
- Ingredienser till maten (glöm inte pastavatten)
- Kniv, skärbräda, slev
- Stormkök inkl bränsle och tändare
- Kåsa att äta i, tallrik och bestick

Kanelbullar på stormkök eller stekhäll
Att steka kanelbullar ute är enkelt och lyxigt – gör egen deg eller använd färdig pizzadeg, preppa hemma eller ta med ut och fixa på plats. Pizzadeg:- 1/4 pkt jäst
- 2 1/2 dl vatten, fingervarmt
- 1 tsk salt
- 1 msk oliv-eller rapsolja
- 5-6 dl vetemjöl
- 75 g smör eller margarin
- 2 tsk malen kanel
- 1/2 dl socker
- Deg, fyllning, smör/olja att steka i
- Smörkniv eller slickepott att bre på fyllningen med
- Skärbräda, vass kniv, stekspade
- Stormkök inkl bränsle eller stekhäll samt ved, tändare och vatten att släcka eld med

Quesadillas med tacofyllning
Efter tacokvällen är det perfekt att använda resterna till quesadillas. Fyll tortillabröd och stek på stormköket. Detta recept är på linsfärs med en god majskräm. Både billigt och klimatsmart. Tacofärs på linser:- 2 dl belugalinser
- 1 chili
- 1 vitlöksklyfta
- Olja att steka i
- 2 tsk malen spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 3 msk tomatpuré
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- Salt, peppar
- 1/2 grön chili
- 4 dl fryst majs
- 50 g ost av smakrik sort
- 1/2 lime, saften
- Salt, peppar
- 8 tortillabröd
- Valfria grönsaker
- Riven ost (om du ej använder majskräm)
- Ingredienser till maten
- Stormkök inkl bränsle och tändare
- Något att bre med, en spork eller smörkniv
- Kniv, skärbräda

Dela
Tre goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem