Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allergisäkra och smarriga recept för stormköket

Att äta ute är en upplevelse alla ska få känna sig trygga med. Därför har friluftskocken Eric Tornblad tillsammans med Friluftsfrämjandet och Astma- och Allergiförbundet tagit fram allergisäkra recept – som mättar alla munnar med bravur!

Att laga mat över öppen låga eller stormkök, lite frusna händer och ivrigt väntande magar är en av friluftslivets bästa stunder. Därför är det viktigt att alla kan äta det som serveras och känna sig trygga med tillagningen.

Eric Tornblad, författare och expert på friluftsmat, har tillsammans med Friluftsfrämjandet tagit fram nio allergisäkra recept. De är fria från de vanligaste allergenerna, så fler kan få uppleva glädjen av skogsdungens middagsbord.

Var noga med utrustningen

Var noga när du planerar vilken köksutrustning du ska använda. Allergener kan lätt fastna på träredskap och skärbrädor. Även aluminiumgrytor kan vara svåra att få helt fria från de ämnen man kan reagera på. Ett tips är att använda skärbrädor i olika färger för att veta vilken ingrediens som varit på vilken.

En annan grej som inte alla vet är att årstiderna kan påverka allergier. Under pollensäsong är det många allergiker som blir extra känsliga för vissa frukter och grönsaker som de under vinterhalvåret inte reagerar så starkt på.

 

Fem tips när du lagar mat på stormkök

• Lär känna ditt stormkök innan du ger dig ut. Det kan vara i en park eller i trädgården.

• Anpassa storleken på grytorna till hur många du ska laga mat till.

• När det kokat upp – koka med reducerad låga för att spara bränsle.

• Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare.

• Laga exempelvis köttfärssåsen först och låt den stå ovanpå pastavatten för att den ska hålla värmen under tiden som pastan kokar.

Kanelris med äpple

Supersnabbt mellanmål som tillagas direkt i matkåsan! Enklare kan det inte bli. Förbered riset på lunchen eller till frukost, förvara då riset svalt. Du kan även laga rätten med snabbris. Som variant kan du riva i ett äpple istället för äppelmoset.

Ingredienser

2 portioner

1 dl kokt ris (kallt) alt
1,5 dl snabbris + 1 dl vatten (häll av överblivet vatten efter fem minuter)
1 msk äppelmos
1 krm kanel

Tillagning

1. Blanda riset med kanelen.
2. Rör därefter ner äpplemoset.

Morotsbiffar med ris och mango chutney

Ingredienser

2 portioner

1,5 dl basmatiris (10 min koktid)
3 dl vatten
1 krm salt

Biffar

3 morötter (ca 300 g)
10 cm purjolök
1 msk curry
1 tsk salt
1 dl majsmjöl
1 msk maizena
Rapsolja till stekning

Till servering

4 msk mango chutney (2 msk per portion)

Tillagning

1. Mät upp och börja koka riset, under tiden…
2. …skalar och river du morötterna grovt samt strimlar purjon.
3. Ställ nu av riset en kort stund och…
4. …fräs morötter, purjo, curry och salt i olja under några minuter.
5. Ställ på riset igen och fortsätt koka.
6. Blanda i majsmjöl och maizena med morotsfräset, forma fyra biffar med händerna.
7. Stek biffarna i olja när riset är klart.

Webbbeskuren.jpg

Receptsamling för alla

Hämta hem nio smarriga recept som mättar magen i stort och smått. Alla recepten är fria från de åtta vanligaste allergenerna och laktos och gluten. I samlingen hittar du även information om vanliga allergiska reaktioner och hur du ska agera ifall de uppstår. Recepten har tagits fram i samarbete med Astma- och Allergiförbundet. Ladda ned här